Yttrande Israel 58: Israel och syriska inbördeskriget 2013

Eva Hedstrom Februari 28, 2016 Miscellanea 6 1
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
För mer än två år, gör inbördeskriget i Syrien. Inbördeskriget är en del av den arabiska Winter som har för redan några år. Israel är särskilt viktigt vad som händer i Egypten och Syrien. I Egypten, passerade revolutionen relativt tyst. Efter valet, kom det muslimska brödraskapet till makten. Syrien är fortfarande oklart vilken riktning. För Israel spela ett antal viktiga frågor som berörs. Muslimska extremister tar över rodret i Syrien? Vad kommer att hända med de kemiska vapen? Och hur kan vi förhindra att Hizbollah kommer i besittning av farliga vapen såsom långdistansmissiler?

Den syriska inbördeskriget

Den syriska inbördeskriget började den 15 mars 2011 med massiva demonstrationer över hela landet. Demonstrationerna var en del av en större protest i Mellanöstern som ursprungligen hette arabiska våren men vände snart till den arabiska vintern för våldet i länder som Libyen, Egypten och Syrien.
I april 2011 fick den syriska armén att gå skjuta kommandot mot demonstranterna. Månader senare utvecklades demonstrationerna i ett väpnat uppror som bestod av avhoppade soldater och civila. De organiserade stora grupper, men har hittills inte lyckats utveckla en organiserad ledarskap.
Arabförbundet och FN: s strävanden att få slut på våldet, men har hittills inte lyckats. Våldet har bara blivit hårdare med tillkomsten av jihadister Jabbat gruppen al-Nusra slutet av 2012 på sidan av rebellerna och Hizbollah på sidan av president Assad.
Från och med 2013 alla sina 70.000 människor dog i våldet. Ungefär hälften av dessa är civila. Många civila har också flytt landet till grannländerna.

Vad gör inbördeskriget i Syrien till Israel?

Officiellt Israel inte stör konflikten i Syrien, men det följer utvecklingen noga. Enligt utländska medier även Israel genomför spaning flygningar över Syrien med obemannade flygplan. Flera gånger Israel har varit inblandade i konflikten. Initialt inblandade afzwaaiende granater som landade i Golanhöjderna. Flera gånger Israel har svarat med brand missiler för att skjuta på mål som skott avlossades. Hittills har Israel också utföras tre gånger i attacker mot Syrien. Den 30 januari, 2013 bomb tio fighters ett vapen konvoj med ryska SA-17 luftvärnsrobotar på väg till Libanon. På natten 2 till 3 maj 2013 var målet avancerade långdistansmissiler som kan transporteras till Hizbollah. På natten den 4 5 maj 2012 attackerades mål nära Damaskus.

Där Israel är orolig?

Israel är djupt oroat över tre saker:
 • Att kemiska vapen i händerna på Hizbollah;
 • Att långdistansmissiler i händerna på Hizbollah;
 • Som har efter nedgången i Assad regimen Israel står inför en extrem islamistisk regim kommer att bete sig mycket fientlig mot Israel eller instabila situationen i Syrien, där islamistiska terrorister fria händer att genomföra attacker mot Israel från Syrien.

 •  vapen i händerna på Hizbollah
  Mot bakgrund av de ovan nämnda israeliska attacker mot vapen konvojer i Syrien avsedda för Hizbollah är klart att Israel är problemet på största allvar. Israel tillåter inte att Hizbollah är i besittning av kemiska eller andra farliga vapen. Med tanke på att Hizbollah fortfarande har varit starkt beväpnade med förmodligen runt 70.000 missiler som utgör ett stort hot mot Israel bör den judiska staten göra allt för att Hizbollah inte att bli ännu starkare. Det verkar uppenbart att Israel ännu fler attacker mot Syrien kommer att behöva utföra för att ta bort hotet.
  extrema muslimer till makten i Syrien
  Den syriska oppositionen består inte bara av civila och soldater som bara vill bli av med Assad regimen, men sedan slutet av 2012 också kämpar extrema muslimer deltar i flera andra länder. De har sin egen agenda och vill Syrien att göra en strikt islamisk stat. Skulle detta hända då Israel plötsligt måste ta itu med två strikta muslimska länder och deras grannar, Egypten och Syrien. Lugnet på gränsen till Egypten efter fredsavtalet 1978 är sedan hösten president Mubarak störs av islamiska terrorister i Sinai mer eller mindre fritt spelrum. Ett sådant scenario kan också uppstå på Golanhöjderna, där sedan 1973, efter Yom Kippur-kriget var mer eller mindre stabil. Även extrema muslimer skulle inte omedelbart komma till makten i Syrien, då den instabila situationen i landet efter störtandet av Assad orsaka extrema element från Syrien terrorisera Israel. Israel alltså inte en trevlig utsikter.

  Vision Etsel

  För närvarande frågan till väst eller hon måste ingripa i inbördeskriget i Syrien. President Obama sade användningen av kemiska vapen Assad regimen är en röd linje. Men Obama har redan sagt några amerikanska marktrupper för att distribuera och att leta efter andra alternativ. Möjligen den amerikanske presidenten befarar att Assads kemiska vapen använda mot amerikanska trupper. Andra alternativ inkluderar armerings och utbildnings rebeller. Risken här är att vapen från väst att falla i händerna på extrema muslimer.
  När det gäller Israel verkar huvudsakligen begränsad till lufträder om vapendepåer och wapenkonvoois. Bombningen av lagringsanläggningar för kemiska vapen är inte ett alternativ. När du släpper kemiska ångor i en sådan attack, till angriparen därmed utsetts enligt internationell rätt skylla. Ett annat alternativ för att göra kemiska vapen fortfarande ofarliga, utplaceringen av kommandosoldater. Eller Israel väljer att göra detta är en annan fråga. Det är oerhört svårt att genomföra något i en kaotisk land som Syrien.
  Bombning andra mål är värt eller nödvändigt. Inte bara för att förhindra Hizbollah kommer i besittning av farliga vapen, men också att skicka en signal till Iran att Israel är inte rädd för att utföra attacker om landet känner sig hotad. Iran måste också inse att det är svårt att ge Hizbollah med vapen så att denna terroristgrupp innebär mindre av ett hot mot Israel om det angriper Iran går.
  Allt som allt, är situationen mycket komplicerad. Israel måste agera mycket försiktigt och noggrant övervaka situationen bör fortsätta att hålla ett öga på. För övrigt är det nu lätt att se hur olika IDF är i jämförelse med den syriska armén. Medan armén av Assad utför slumpmässigt bombningar som involverar civila dödsoffer, driver Israel mycket kontrollerad och är den enda strategiska målen.
    Like 0   Dislike 0
  Tidigare artikel Cypern semester
  Nästa artikel Apple sniglar i akvariet
  Kommentarer (1)
  Calista Göransson
    Like 5   Dislike 0

  Ja, är chansen mycket stor att extremisterna, som stöds av det muslimska brödraskapet och al-Qaida tar över makten. De inte bara livet för syriska minoriteter, men också sträva efter förintelsen av den judiska staten. I morse läste jag NOS Teletext att FN-chefen Ban Ki-Moon är endast "oro" uttrycktes om de israeliska attackerna mot syriska mål. Konstigt att han uttryckte någon oro om lager av kemiska vapen i Syrien. Chansen är extremt höga att alla dessa kemiska vapen kommer i orätta händer. Jag undrar varför herr Ban Ki-moon själv gör bara press på israeliska attacker, men Israel är angriparen. Han faktiskt inte inser att de kemiska arsenaler av Bashar al-Assad inte bara utgör ett allvarligt hot mot Israel, men också för hela världen! Jag tror att de israeliska attackerna är motiverade. Med ett ord, bör kemiska vapen absolut inte falla i händerna på Hizbollah och extremister! På en dag i världen kommer att vara tacksamma mot Israel som ett kemiskt vapen depåer har förstörts! Jag minns att den sena premiärminister Menachem Begin förpliktas att bomba den irakiska kärnreaktorn platt. Världen var så arg på Israel. Men tio år senare, världens tvungen att erkänna att Israel agerade korrekt när Irak invaderade Kuwait.

  Lägg till en kommentar

  smile smile smile smile smile smile smile smile
  smile smile smile smile smile smile smile smile
  smile smile smile smile smile smile smile smile
  smile smile smile smile
  Tecken kvar: 3000
  captcha