Yttrande Israel 110: Will Naftali Bennett någonsin statsminister?

Med en hel del framgång Naftali Bennett leder den religiösa sionistiska judiska hem part. Partiet gör väl i opinionsmätningarna och har på senare varit ständigt på andra plats bakom Likud. I en opinionsundersökning i Knesset Channel den 23 oktober, visade 2014 Naftali Bennett att bli ännu bäst minister. Han slog Netanyahu. Men som den bästa premiärminister kandidat är Bennett med 12% fortfarande långt efter Netanyahu som har 24%.

Haifa, födelseplatsen för Naftali Bennett

Vem Naftali Bennett?

Naftali Bennett föddes i Haifa den 25 mars 1972. Hans föräldrar kom från USA och emigrerade kort efter sexdagarskriget. Han är den yngste av tre söner. Han gick till en religiös skola och blev en ungdomsledare i Bnei Akiva, en religiös sionistisk organisation. I IDF tjänstgjorde han i två elit enheter: Sayeret Matkal och Maglan. Efter sin militärtjänst han tog en examen i juridik från Hebreiska universitetet i Jerusalem. Mellan 2006 och 2008 tjänstgjorde han på bemanna av premiärminister Netanyahu. År 2010 valdes han som generaldirektör för Yesha rådet och flyttade mot frysning av judiska bosättningar. Han var också en tidigare mjukvaru entreprenör. I april 2012 lämnade Bennett Likud och anslöt sig till judiska huset som grundades 2008. Den judiska House är en religiös sionistisk parti. Bennett blev snabbt ledare där. I valet av 2013 vann partiet 12 platser under hans ledarskap och blev den femte partiet i landet. Bennett är 2014 ekonomiminister i 33th regeringen under ledning av premiärminister Benjamin Netanyahu. Judiskt hem för underhåll av Judéen och Samarien i Israel. Partiet anser också Jerusalem som en odelad evig judisk huvudstad. Dessutom judiska hem för privatisering. Man vill skattesänkningar för att stimulera ekonomin. Partiet vill ha en judisk demokratisk stat och motsätter sig borgerlig vigsel. Även om det är en religiös judisk hem part, ofta kolliderat med ultraortodoxa partierna, särskilt när det gäller att måste be värnplikt för ultraortodoxa judar och med hänsyn till frågan huruvida judar på Tempelberget.
Bennett Plan
Bennett är författare till "Bennett Plan" för att lösa konflikten mellan Israel och Palestina. Han vill "Område C" i Judéen och Samarien bilagan. Fält A och B kommer sedan under palestinsk kontroll samarbetar med de israeliska säkerhetsstyrkorna för att säkerställa fred. Gaza måste vara under egyptisk kontroll. Bennett motsätter sig skapandet av en palestinsk stat.

Poll 23 oktober 2014

I en undersökning av Knesset Channel på 23 OKT 2014 konstaterades att ekonomiminister Naftali Bennett får bäst av alla ministrar. 38% av allmänheten är nöjd med honom. Det är mer än 36% som fick Netanyahu. Men som den bästa kandidaten för premiership Bennett poängen betydligt lägre än Netanyahu.

Naftali Bennett någonsin Israels premiärminister?

Medan Naftali Bennett som minister får väl är sannolikt att han någonsin premiärminister kommer att vara liten så länge han stannar med den judiska huset och inte återvända till Likud. Den judiska House, även om det går bra i opinionsmätningarna, kommer förmodligen aldrig att bli det största partiet i Israel om ett mirakel händer. Bennett har goda ledaregenskaper och skulle säkert vara en utmärkt statsminister. Men skulle han ha ambition, kan han återvända bättre till Likud och Netanyahu i sinom tid efter Likud medlemmar kan välja honom.
För övrigt Bennett blir statsministern skulle bli extremt svårt. Frågan är om han kommer att behålla sin position angående Judéen och Samarien under stor internationell press. Dessutom kommer det att bli svårt att samarbeta med de ultra-ortodoxa partier. Dessa är de nationella religiösa judar inte sitta så högt.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha