Wolves i Europa, för att de bästa ställena hitta dem

I Europa finns det många olika platser att upptäcka vargar. För att se dessa farliga rovdjur du göra i princip inte gå längre än Tyskland, men chansen att se vargar det är minimal. Men det finns flera hotspots i Europa där de kan ses väl. Dessa rovdjur är i princip inte farliga för människor, eftersom de hellre skygga människor. Vyn måste göras på ett rimligt avstånd. Var är den bästa chansen du ser dem? För att förstå hur en wolf bäst kan ses, är det viktigt att förstå vargen. Guider tar år att förstå hur vargar rör sig, vad de gör och hur de tänker. Chansen att se en varg i naturen är minimal utan kunskap. Ju större kunskap, desto mer sannolikt är det att se en wolf. För att öka chansen att se en varg, är det klokt att flytta så tyst som möjligt. Vargar reagerar på lukt, buller och rörelse, som huvudsakligen lukt och buller är viktiga. Ha tålamod när vi letar efter vargar, eftersom det ökar chanserna oerhört.

Allmän information om vargar

Wolf, eller Canis lupus, är en av de största rovdjur i Europa. Den skulderhöjd av en varg är ungefär 85 centimeter och längden från svansen till nosen är mellan en halv och två meter. När vargen hanarna är tyngre än honorna. Hanarna är upp till sextio kilo, medan honorna är upp till femtio kilo. Vargar är obeveklig jägare och har en mycket väl utvecklad luktsinne. Dessutom är hörande av en varg så starka att de kan höra andra djur från två kilometer bort när det är vindstilla.
Wolves är däggdjur och unga föds levande. De flesta vargar i naturen inte är äldre än tio år, även om det finns undantag. Vargar lever i flock, tätt sammansvetsad sociala grupper på fem till tjugo vargar, eller ensam.
Vargar kan ta upp till sjuttio kilometer i timmen under ett antal minuter, och de kan taktiskt jaga med sin pack. Vargen i Europa är den enda rovdjur jagar med sin grupp.

Beteende av vargar

Vargar är flockdjur tills de utvisas ur förpackningen. Förpackningen har sedan ingenting mer till dem om de är en fara för förpackningen. Wolves som har fått avslag bör lära sig att jaga på egen hand, vilket är en stor förändring. Wolves jagar främst på mindre djur som ekorrar, kaniner och harar, men även större djur såsom rådjur, hjort och även älg och ren är bland menyn vargar. De större däggdjur tenderar bara att ta itu med när de jaga vargar med sin förpackning.
Vargar bildar livslångt par, tills en av de båda formarna. Omedelbart efter en av de två formarna den andra går på jakt efter en annan partner. Om den unge föds bara för att stanna kvar i sin håla, så tills de är cirka två månader gammal. Honan stannar med pojken under dessa månader, medan hanen ger maten. Ofta är det upp till sex pojke och hans kvinnliga.
Wolves bryr sig inte för varje pojke, men de lever i flock. Dessa förpackningar är avsedda enbart för att jaga och att göra jakten enklare. Om byten djur i området är större än vargen, såsom älg och rådjur, är det lämpligt att de kan jaga tillsammans, eftersom detta ökar antalet bytesdjur de kunde jaga. Ändå liv i förpackningar om vargar inte garanterar att de lätt kan överleva. Vargar är svårt i områden där - starkare - undvika rovdjur. Tigrar, randiga hyenas och människor är det största hotet. I områden med tigrar och vargar är sällsynta i områden med randiga hyenor lever endast förpackningar eftersom ensamvargar har ingen chans mot hyenor. I områden med vargar folket ännu svårare eftersom de jagas och dödas och även påverkar människors livsmiljö av en varg på allvar.
Ändå vargar, förvisso med sin pack, ofta de bästa rovdjur. De är i maten och några djur till vargarna. Den kejsarörn är här, men kommer aldrig att göra det själva. De kejserliga örnar utbildas på stäpperna i Mongoliet så att de kan jaga räv och varg. Den kejsarörn kommer att flyga mot vargen nedan och kommer att fånga honom i nacken. Trots att det finns en viss konkurrens så det är vargar, de är oftast den dominerande köttätare konkurrens och stänga av dem lätt. Snow Panthers, pumor, unga björnar, rävar, schakaler och prärievargar är alla inte säker från vargar.
I Europa vargar på den mest konkurrenskraftiga på brunbjörn. Brunbjörnen är större och starkare och därför farligt att vargar. Wolves kommer även att försöka eliminera pojkens brunbjörn. Däremot bör det finnas en konfrontation mellan en björn och varg, kommer björnen nästan alltid vinner, om det inte redan är allvarligt försvagad. Lodjur, järv och andra mindre rovdjur konkurrerar inte med vargar, eftersom de inte är tillräckligt smarta och starka nog. Wolves jagar ofta andra byten än lodjur, järv och rävar, så det finns ingen konkurrens. Bara en chans möte kommer vargen skydda sin livsmiljö.

Distribution, livsmiljö och perfekt livsmiljö

Wolves uppstår från Spanien till Kina, Indien och USA. Det är ingen större skillnad mellan vargar och vargar i Europa från Amerika, Kina, Indien eller något annat land. De ser alla mer eller mindre densamma och skillnader i beteende är minimala. I Europa vargar i många olika länder. Sedan 2014 observationer har gjorts av vargar i Nederländerna.
Europa har vargar i:
 • Portugal
 • Spanien
 • Frankrike
 • Tyskland
 • Österrike
 • Tjeckien
 • Italien
 • Hela Östeuropa
 • Grekland
 • Norge
 • Sverige
 • Finland
 • Ryssland
 • Baltikum

De enda länder i Europa där vargar är för närvarande inte förebyggas Storbritannien, Irland, Island, Nederländerna, Belgien, Luxemburg, Danmark, Malta och de små europeiska länder såsom Liechtenstein och Monaco.
Vargar lever mestadels runt öppna gräsmarker och halvöppna skogar. Kullar och berg är fördelaktigt för dem att överleva, eftersom de ofta orörda av människor och tillräckliga bytesdjur bor här. Detta är därför det bästa livsmiljö för vargar i Europa. Dessutom är skog och kullar med skogar inbjudande för vargar, eftersom här ofta allemansrätten tillräcklig byte. I Nederländerna finns det också vissa platser där vargar kan överleva lätt. I riket av Nijmegen i Veluwe och Oostvaardersplassen finns tillräckligt med möjligheter. Livsmiljön är bra och det finns gott om bytesdjur. En nackdel för vargen, är att det kan vara mycket upptagen i Nederländerna och diskret går genom livet är inte riktigt där.

Bästa platserna i norra Europa

De bästa platserna i norra Europa, är i Sverige och Finland. I Sverige är nästan alla vargar i söder, eftersom de kan skjutas i norr och detta sker med stor regelbundenhet. I Sverige, till det mest sannolikt att se dem i området Värmland. På detta område i första hand de jagar på älg. Där älg kan ses, som för närvarande är förmodligen inga vargar. I Finland vargen främst i söder och öster, eftersom de fortfarande skjuten i Lappland. Det finns inte en plats i Finland gynnsamt än andra ställen, men undvika områden där många människor vistas.

Bästa stället i Östeuropa

I östra Europa, erbjuder vargar spotting enorma möjligheter. De flesta vargar i Europa bor i Östeuropa. Spretigt kullar och skogar här erbjuder enorma möjligheter för överlevnad och det är relativt lite konkurrens från björnar. I Tjeckien, vargen lite, men i Polen, Karpaterna och på Balkan, vargen förhållandevis ganska vanligt. Det bästa stället i Östeuropa i syfte att upptäcka vargen är Karpaterna. Denna bergskedja ligger till stor del i Rumänien, men också delvis i Polen, Slovenien, Ungern, Serbien och Ukraina. På detta område, vilket motsvarar mer än hälften av det antal vargar som numera fortfarande lever i Europa. Det handlar alltså ca 6000 vargar!

Potentiella platser i Västeuropa

I Västeuropa, vargen men sällsynt. I Irland, Storbritannien, Nederländerna, Belgien och Luxemburg ännu inte alls. Ändå vargen gör framsteg mot Nederländerna och Belgien och de första observationerna är redan där. I Västeuropa chansen att se en varg den största runt och i Berlin skogarna. Det finns omkring fyrtio till femtio vargar här och där, mer och mer. Förhoppningen är att locka fler och fler förpackningar mot den holländska gränsen. För närvarande främst fortfarande ensamvarg men vargstammen ökar. Die växande befolkning kommer så småningom att se till att alla förpackningar ska flytta. Det kan vara år innan du drar de första förpackningarna till Nederländerna.

Bästa platserna i södra Europa

Erbjudandet i södra Europa finns endast tre områden som placerar ett större antal vargar. Jura, norra Grekland och Sierra de la Culebra i Spanien. I och runt Jura liv just nu mellan fyrtio och åttio vargar. Exakta siffror är okänd, men de trivs mycket bra. Chansen att se en varg är liten, eftersom avstånden är ganska stora och vargarna här har ett relativt stort område. Men i norra Grekland, är chansen mindre eftersom det finns relativt sett färre vargar.
Sierra de la Culebra erbjuder hela Europa den bästa chansen att se vargar. Detta område, som helt och hållet består av kullar och berg, rymmer från två till tvåtusenfemhundra vargar. Vargar är så många här i dag, eftersom det finns gott om bytesdjur - främst rådjur - och livsmiljö är nästan optimal. Det finns skog, men området består huvudsakligen av gräsmarker. På grund av detta, vargarna här relativt lätt. Från Sierra de la Culebra dra dem ytterligare i Spanien och vargar har setts på många olika platser. Sierra de la Culebra är lätt att resa genom och det finns många bra kvalitet guider, som alla har gott om kunskap. Chansen att se en varg här är den största i hela Europa, i synnerhet med kunskapen av guiderna.
(0)
(0)
Tidigare artikel Ta bort vinfläckar

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha