Vulkaner

En vulkan har formen av ett berg där uppifrån kallas magma kan fly under ett utbrott. Vulkaner orsakade av tektoniska plattor som driver upp mot varandra.

Myter och legender

Man trodde länge sedan att vulkanutbrott orsakades av övernaturliga krafter och kraftfulla gudar. Man trodde att dessa fenomen orsakades av onda andar och gudar, som bodde i vulkaner, uttrycka sin ilska och därigenom straffa sina medborgare. De gamla grekerna trodde att en vulkan hade förstört ön Atlantis, eftersom invånarna var rika och blir stolt. De gamla romarna trodde att under nuvarande Vulcano Island Vulcanos, eldens gud, hade en smedja. Där smidda han vapen för gudar. När han arbetade glödande järn med sin smed hammare, darting eld från vulkanen över huvudet. Aztekerna i Mexiko och människorna i Nicaragua trodde som bodde i lava sjöar gudarna. Vackra unga flickor offrades till gudarna. År 1660 regnade det lite svart kors i Neapel. Man trodde att detta var ett bevis på att St. Januarus tog hand om dem. I själva verket dubbel pyroxeenkristallen som kastas ut av vulkanen Vesuvius.

Brand i djupet

Jorden består av flera skikt här är en lista över jordens innandöme till det yttre:
 • 1. Detta är den inre kärnan den är placerad i centrum av jorden, och är sammansatt av järn.
 • 2. Detta är den yttre kärna, som är sammansatt av flytande järn och nickel.
 • 3. Detta är den inre manteln och som består av hårt berg.
 • 4. Detta är astenosfären och som består av en svampliknande skikt av sten.
 • 5. Detta är litosfären och som innefattar de yttre två skikten.
 • 6. Detta är det yttre skiktet och som kan jämföras med huden hos ett äpple.

Jorden är mycket varmt. Kärnan är den varmaste. Den kan fungera som 3000 grader Celsius. På grund av värmeenergin frigörs, varigenom skikten röra sig in i jorden och med varandra i funktion. Smält sten, kommer magma från grunden. En del av denna magma stelnar och jordskorpan. Resten är som lava ut.

Vulkanutbrott

Från jordens innandöme stiger magma. Det ackumuleras i eller under jordskorpan upp. . Om det finns sprickor eller skrevor att fly magman från jorden, vilket skapar en vulkan.
En vulkan kan identifieras av flera saker:
 • Vita rökmoln bildas av ånga och gas
 • Bitar av sten, lava, aska och glöd som kastas i luften
 • Små hårda lavabomber flyga upp

Inte alla lava ser likadant ut från någon lava är tjock och klibbig eller den är tunn och rinnande. Tjockleken och fluiditet lava bestämmer utblåsningstypen och vilken typ av sten, efter stelningen av lava står.
Flera blow-out typer är:
Hawaiian
Stora mängder lava flyta ut och bilda en sköld vulkan
Peléaans
Vågor av tjock, klibbig lava som orsakas av ett brinnande moln av gas och aska.
Stromboliaans
Ett utbrott av lavabomber och bitar av lava, aska, gas och slagg.
Vulcaniaans
Våldsamma explosioner kasta mycket tjock lava och stora lavabomber i luften.
Pliniaans
Embers, gas och aska regn över ett stort avstånd från himlen.
En aktiv vulkan innebär tillfällig utbrott.
En vilande vulkan eller kyla innebär att han väntar tills nästa utbrott.
En död eller slocknad vulkan innebär att det inte finns någon utbrott.

Kratrar och calderas

En krater är en hålighet eller ett rör som liknar en tratt. På den plats där vulkanen utbrott kratern. De flesta av de kratrar som sitter på toppen av vulkan, med en diameter på cirka 1 km. Ibland finns det kratrar på den sida av en vulkan. En caldera är en mycket bred krater som orsakas av en våldsam utbrott eller stor explosion. Caldera kan vara cirka 5 km bred.
Steg för steg bildandet av en caldera:
 • 1. Vid en ganska lugn utbrott magma ap stiger genom det centrala röret av vulkanen
 • 2. Om utbrottet hårdna magman minskar mot toppen av magmakammare.
 • 3. Efter utbrottet avtar magma under taket i magmakammare. Detta skapar ett tomt utrymme under taket
 • 4. När magma har försvunnit, kollapsar toppen av vulkanen. Du kommer att se en stor caldera med en stor diameter. I ännu fler skurar bryter magman genom botten av rygg kalderan

Lavaflöden

Vad är lava ändå?
Lava är glödhet magma kommer upp till ytan. Det flödar antingen från den centrala kratern röret ner antingen flödar ut ur en spricka i marken.
Lava kan ha en temperatur av upp till 1200 grader Celsius. Vid kylning lava bildar en vulkanisk sten som kallas basaalt. Från några vulkaner är tjock, klibbig lava som innehåller en hel del kiseldioxid. Om det svalnar bildar klipporna och olika typer av vulkaniskt glas.
Lava se ut?
Lava är uppkallad efter sitt utseende att det blir när den har stelnat.
1. Pillow Lava
Detta är den vanligaste formen av lava. Kudde lava förekommer på havsbottnen eller vid kusten, där långsamma lava svalnar snabbt i kallt havsvatten. Pillow Lava kan också på fastlandet, på platser som en gång var under havsnivån, förekommer.
2. Pahoehoe-lava
Detta kallas lava och är tunt och snabbt strömmande. Ytan kyls snabbt och bildar en tunn, jämn plåt, medan lavaflöden vidare nedan. Arket kan således rynkor så att lavan äntligen får utseendet på en hel del rep. Denna typ av lava är ofta tunnare än en meter.
3. AA Iava
Denna lava flyter mycket långsamt. Det är mycket skarp, steniga klumpar som efter kylning är bättre att inte gå. AA strömmar kan emellertid vara hundra meter tjocka lavaskikten.

Efter ett vulkanutbrott

Efter ett vulkanutbrott kan ha varit på denna plats i flera månader för att förhindra stormar, kraftiga regn och jordskred. Eftersom det hamnade i molnen mycket vulkanisk aska, folk har svårt att andas. Flygplan kan också ha problem med sina motorer när de flyger i det berörda området; av vulkanisk gas, damm eller aska kan täppa motorer.
En kraftfull vulkanutbrott kan få globala konsekvenser. Genom kraften kan vara enorma mängder aska, gas och stoft genom atmosfären i stratosfären är spottade. På grund av vinden, spred vulkaniska damm över hela världen. I vissa områden kan ett vulkanutbrott även påverka vädret. Eftersom solens strålar vara fastspända av gas dammoln som den förblir kallare fläckar på jorden. Som ett resultat, död av växter, grödor misslyckas. Och det har också en inverkan på de djur som lever på växterna. Efter ett vulkanutbrott skapar en vulkanisk skymning eftersom det minskar kraftigt solljus och temperaturen sjunker.

Stora vulkanutbrott

Det har tidigare varit en hel del vulkanutbrott. Här är tio viktiga:
79 AD.
Vesuvius, som ligger i södra Italien, utbröt efter 300 år av fred. Här staden Pompeji förstördes. + 2000 människor miste livet. Det tog bara 19 timmar och då var redan Pompeji under en 8 meter tjockt lager av aska. Askan från Vesuvius var svårt runt kropparna av de avlivade Pompejanen. Till slut fanns det bara ben kvar, därför fanns det hål i klipporna. Endast i 1863, har arkeologer upptäckt staden Pompeji. De kroppsformer kan spara genom att hälla flytande gips i håligheterna. Utskrifter av människor i de sista ögonblicken av sitt liv fortsatte att hålla på det här sättet.
186 AD.
Taupo, som ligger i Nya Zeeland, fann en av de största vulkanutbrott av historia i stället. Även vulkanen efter den tiden inte längre varit aktiv en tror att han kan fortfarande vara aktiv.
1783
Island kom vulkan Lakagígar tills Ieven. Detta utbrott kom i de största mängderna lava, aska och giftiga gaser. På olika delar av Europa var en blåfärgad himlen. Detta berodde på att vulkanutbrottet i Lakagígar.
1815
Den mest förödande vulkanutbrott var vulkanen Tambora som ligger i Indonesien. Mer än 10.000 människor miste livet och 82.000 människor dog av svält eller sjukdom under den tid som följde utbrottet.
1902
Pelee på Martinique exploderade så våldsamt att staden St Pierre förstördes helt. Som dödade 28 000 människor. En fånge som var inlåst i en liten dungeon var den enda överlevande.
1980
I USA kom vulkanen Saint Helens exploderade. Bullret kunde höras minst tio kilometer bort.
1982
När EI Chichon vulkanen i Mexiko utbröt fanns 3500 dödsfall. Mängden aska kastades upp i luften var nästan två dagar mörkt.
1991
Utbrottet av Unzen i Japan förutspåddes av forskare. Därför är de flesta människor skulle evakueras. Hade hittat 38 personer. Dessa var geologer som studerat utbrottet, och journalister som rapporterar.
I samma år kom Pinatubo i Filippinerna utbröt. Återigen kom mycket aska. Eftersom människor trodde att de såg diamant svävade dem axeln. Det var dock kvartskristaller som bildades under stelning av magman inuti vulkan.
1994
När vulkanen Rabaul i Papua Nya Guinea fanns några dödsfall. Men staden var täckt med ett lager av aska på upp till 1 meter tjock.
(0)
(0)

Kommentarer - 2

Vilken underbar intressant pjäs! Jag alltid bland utmärkelser mig väldigt mycket i den här typen av saker e

Trevlig artikel och lärorikt. Men en stor utbrott vondt höll också 1883, explosionen av Krakatau och tsunamie som härifrån kwam.Mvg, Lau

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha