Vårskidåkning: vilka risker?

Vårskidåkning: vilka risker?

Åka skidor i april njuter av snön med en mildare väder och längre dagar. Men försiktighet mot den intensiva solen och risken för lavin. Praktisk guide som skolloven börjar April 11, 2015.

 Innehållet i den här artikeln
 •  Förebygga risken för lavinolycka på våren
 •  Vårsolen är mer aggressiv i skidbackarna
 •  Snow blindhet är en stor risk på våren

I många franska orter, är det möjligt att njuta av glädjen i skidåkningen tills de sista dagarna i april. Högsta höjd öppnar även sina backar i maj. Vilken säkerhet förändras när du åka skidor på våren i stället för vintern.

Förebygga risken för lavinolycka på våren

 • Kontrollera med turistbyrån på din resort på områden med risk för snö diabilder och laviner.
 • Följ dagliga vädret och se den massiva lavin bulletin inte att åka skidor om förhållandena är ogynnsamma.

"Kom också ihåg att läsa dina försäkringar: spåret om stöd och betalar ur spår," råder det franska skidförbundet. Utrusta dig med lämplig utrustning, underhållas och korrekt justerade.

"Och du värmer upp ordentligt: ​​majoriteten av olyckor och skador i fjällen orsakas av brist på utbildning", säger Joel Barber, Aider i Savoy.

Laviner lätt att orsaka

"Vi ses i backen tidigt på dagen, säger Armin Oehrli av International Federation of Mountain Guides föreningar, Schweiz. När du kommer för sent, blir snön tung och farlig. På samma sätt, om det är för blött, är det lätt att orsaka laviner. Dessa utlöser inte lika snabbt som vinter laviner, men de är ganska våldsamma, som mycket hårda. "

Om du är osäker, hyra en fransk skidskolan instruktör eller avstå från nedstigningen.

Takten själv

"En bergsbestigning olycka beror inte på ödet och är ofta lätt att undvika", säger FFS.

 • Anpassa hastigheten och din bana beroende på din nivå av skidåkning, synlighet, svårigheten att spår och snöförhållanden.
 • Sakta ner när trafiken är tung, särskilt inom områden för nybörjare, nära köer och ner i backen.
 • Beakta säkerhetsavstånden.
 • Pace själv. Vänta inte med att vara trött för att stoppa din skiddag: många olyckor inträffar under den sista nedförsbacke.
 • I bergen som på andra håll, är solidaritet ett väsentligt värde, redo att bistå i samband med olyckor, bland annat varnar position skidpatrullen.

Läs också: 10 tips för skidåkning säkert

Vårsolen är mer aggressiv i skidbackarna

"I april, i fjällen, temperaturen är högre än december till mars,", säger Armin Oehrli av International Federation of Mountain Guides föreningar, Schweiz. Strålningen alstras genom ultraviolett UVA och UVB, UVC är mindre aggressiva, såsom absorberas av ozonlagret.

"UV förändrar cellerna, vilket orsakar solbränna och brännskador, säger Pierre Belleudy, federal läkare på franska förbundet för bergsklättring. Deras upprepade handlingar är ansvarig för tidigt åldrande av huden och hudcancer. "

Strålningen är mer intensiv och aggressiv eftersom UV-absorptionen av atmosfären minskar med 1% varje 100 meter. Snö och is reflekterar upp till 90% av UV-strålning och eftertanke, får du 50% av solstrålningen i skuggan eller molnigt väder.

UV medföra någon värme, så att du kan ta en kall väderlek solbränna. Effekten av UV är vid sitt maximum mellan 10 och 16 timmar. Huvudet och ögonen är särskilt sårbara, särskilt hos barn: de är mer känsliga för effekterna av ultraviolett ljus.

Förutse solbränna

Solskyddsmedel är viktigt att sluttningarna. "Det måste ha en IP, eller hög solskyddsfaktor SPF 25 eller högre", rekommenderar Dr. Belleudy.

Måste ändå skydda alla utsatta områden: öron, näsa, hals och förnya applikationer regelbundet. All annan information inte kan godtas.

Utrusta dig också en hjälm, skyddskläder, skyddsglasögon. Snowboard, skydda dina handleder.

Uppmärksamhet på medicinering, deodorant krämer som kan orsaka allergiska reaktioner mot solexponering.
Läs också: Se upp för fotosensibiliserande droger!

Snow blindhet är en stor risk på våren

I bergen, är det stor risk att utsättas för solljus ögon snö blindhet. Detta är en brännande av hornhinnan.

"Det är ett resultat av oskyddad exponering för UV-strålning i fjällen, snö, och även mulet," beskriver Peter Belleudy, federal läkare på franska förbundet för bergsklättring.

Smärtan är intensiv och uppträder 4-6 timmar efter exponering. Den åtföljs av en gruskänsla i ögonen, en vattniga och eventuellt sjuk. Ögonlocken är svullna och förhindra att öppna ögonen. Hälta kan vara allvarliga: föremål kan inte röra sig utan hjälp.

Förebyggande och behandling av ögonsjukdom

"Att förebygga denna sjukdom bygger på hamn välvda skydd, sekretessbelagda EC3 och EC4 åtminstone i de höga bergen och glaciär," rekommenderar Pierre Belleudy.

Se till att barn ständigt bära sin skyddsglasögon. De skärmmössor minska effekterna av UV på ögat och är bra för de yngre.

Behandlingen inkluderar vila i mörker, läggningsögonlapp, användning av antiseptiska ögondroppar droppar eller ögonsalva och smärtstillande medel. Om smärtan kvarstår efter 24 timmar, är samråd med en ögonläkare rekommenderas. Efter en snö blindhet, undvika att bära linser under 4 till 5 dagar, den tid som behövs för läkning av hornhinnan.

Läs också: semester Skidåkning: varför vi måste skydda dina ögon till bergen

Nämligen

 • I en nödsituation, ring 112.
 • Om du vill visa aktuella väderförhållanden och snö och lavin bulletin: besök webbplatsen www.meteo.fr/montagne.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha