Vitiligo: orsaker, symptom och behandling

Vitiligo: Den berömda popstjärnan Michael Jackson drabbats av denna hudsjukdom. Men det var också spekulerats i att Michael Jackson lämnade hans hud blekning. Vitiligo ger främst psykiska problem. Symtom som klåda och smärta är inte där. Orsaken till denna hudsjukdom är förmodligen en autoimmun sjukdom. Personer med diabetes måste ta itu oftare med det. Symptomen är små till stora vita fläckar på huden. Dessa har en mörk kant. Det finns inget vitt pigment i huden. Ibland sjukdomen att vila och behandling kan vara framgångsrik.

Vad är vitiligo?

Vitiligo kallas också leukoderma. Detta är en hudsjukdom. Jo vi urskilja många olika hudsjukdomar som sträcker sig från mild till mycket svår. Vitiligo är en hudsjukdom som orsakar någon smärta eller andra symptom. Det är främst ett kosmetiskt problem och orsakar de flesta patienter mer eller mindre psykisk påfrestning.

Orsak

Varje sjukdom har en orsak, men oss är detta inte alltid tydlig. När vitiligo saknar pigmentceller i huden. Troligen är en autoimmun sjukdom. En autoimmun sjukdom är en sjukdom som innebär att kroppen kommer i försvar mot autologa celler. När vitiligo sannolikt att aborterade melanocyter. Dessa celler producerar melanin, det pigment som ger färg till huden, hår och ögon.
Sjukdomen är vanligare hos personer med diabetes. I diabetes, är kroppen inte längre kan reglera blodsockernivåer själva. Det finns en brist på hormonet insulin, eftersom det inte längre produceras eller kroppen inte svarar på insulin. Vid typ 1-diabetes, de celler som producerar insulin förstörs. De flesta människor har typ 2-diabetes vitiligo förknippas ofta med typ 1-diabetes.
Dessutom, vitiligo ses ofta i kombination med perniciös anemi. Detta är anemi som är cancerogena. Orsaken till denna sjukdom kan hittas i dålig absorption av vitamin B12. Brist på sköldkörtelhormon är också identifierats som en möjlig orsak.
Hudsjukdom lichen sclerosus är vanligare i kombination med vitiligo. Detta är vanligast i vita människor. Orsaken till lavar sclerosus är okänd. Även här antas att det är en autoimmun sjukdom.

Symptom

Kännetecknande för vitiligo är de vita fläckar som uppstår på huden. Ofta är dessa börjar redan innan tjugo års ålder. I varje fall, att majoriteten av patienterna göra det till det trettionde året. Man får bara efter deras trettionde året. Pigmentet i de vita fläckarna inte är närvarande. Som ett resultat, inte hudfärg inte rosa, brun eller någon annan färg samt. Huden kan visa små vita fläckar men också större. Den förekommer på händer, armar, ben, fötter, rygg, mage och ansikte. Andra kroppsdelar som läpparna eller naglar kan visa vita fläckar.
Kanten på den vita fläcken ser ofta mörkare än normal hud. Detta gör fläckarna är starkt gränser. Håret som är i fläcken är också vitt, eftersom alla av det totala pigmentet saknas i denna fläck. Med tidens lopp, fläckarna är större eller mer i antal. Det kan finnas perioder där fläckarna är mindre. Det finns ingen smärta eller klåda närvarande. Dessutom är det inte smittsam. Det är främst psykiska störningar där patienterna måste ta itu med.

Behandling

I vissa fall, vitiligo bota sig själv. Detta ser vi bland annat på ställen där huden kommer i kontakt med solljus. En behandling med ultraviolett-B-ljus kommer att ge goda resultat. Som ett resultat, huden stimuleras att producera pigment. I mer än hälften av alla fall, patienter får pigment tillbaka igen, ofta inom 12 månader. Efter avslutad denna behandling, kan det vara så att pigmentet försvinner igen. Ofta kommer det att kräva en lång behandling i syfte att säkerställa att pigmentet hålls också.
En annan behandling är administrering av psoralen. Detta ämne är ofta appliceras genom huden eller förtäring. Detta ämne härleds från växter och gör huden känslig för ultraviolett A. solljus huden kommer att producera mer pigment.
En kamouflagekräm kan hjälpa små skavanker. Detta gör dessa fläckar osynliggörs. När huden är mycket påverkas, och lapparna är mycket stora kan det hjälpa bara för att göra den ännu färgade huden vit. Detta gör det inte märks och det verkar hela kroppen bara något.
Ibland kortikosteroider ge goda resultat. Detta är kemisk modifiering av en naturlig adrenal hormon. Det hämmar inflammation. Nackdelen med kortikosteroider är att det gör tunnare huden och orsakar subkutan blödning. Därför denna inte bör användas långt efter den andra.
Ibland är det hudtransplantation ett alternativ. men detta är endast möjligt när sjukdomen inte längre utvecklas. Så länge som det finnas nya eller större vita fläckar, är hudtransplantation värdelös.
Alla behandlingar som beskrivs här kan vara användbara, men inte alltid det önskade resultatet. Ibland biverkningarna är större än det önskade resultatet, så att det är bättre att undvara den. Hos små barn, är huden fortfarande är sårbar. Av detta skäl väljs ofta att anta en vänta och se attityd. Ibland sjukdomen stannar automatiskt och kan sedan startas behandling.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha