Vitaminer som antioxidanter

Li Hammarberg December 26, 2015 Hälsa 9 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Antioxidanter är ämnen som neutraliserar fria radikaler i kroppen och återaktivering enzymer. Radikaler oskadliggörs eftersom antioxidanter binda till dessa radikaler, vilket gör dem förlorar sin reaktiva egendom. Antioxidanter är mycket viktigt för en hälsosam metabolism. Nedan är de viktigaste vitaminer med antioxidant egendom. Den förklarar också hur vitaminer ingår och vad som händer i en brist.

C-vitamin

Namnet på vitamin C är askorbinsyra. Askorbinsyra kan neutralisera genom att utfärda en H-atom radikaler. Detta resulterar i askorbat, den radikal form av askorbinsyra. Absorptionen av askorbinsyra sker i tarmen. I en mängd av 500 mg eller mer av askorbinsyra, sker absorptionen rum med hjälp av passiv diffusion. När en kvantitet av 500 mg askorbinsyra eller mindre görs detta via natriumberoende aktiv transport, nämligen SVCT1 och SVCT2. . Askorbinsyra kan också omvandlas till dehydroaskorbinsyra, varefter det absorberas via glukostransportörer. Det transformeras sedan tillbaka till askorbinsyra för att hamna i cirkulationen. C-vitamin produceras inte i våra kroppar. Vissa djur kan behöva skapa C-vitamin, men människor saknar detta enzym.
Brist
Resultat av C-vitaminbrist är skörbjugg.

E-vitamin

Vitamin E består av 8 tokoferoler, α-tokoferol) är den mest aktiva. Vitamin E löses ?? ?? fettet i vår mat, och därför absorberas med det. Den transporteras i blodet till vävnaden av kylomikroner. Från levern, är vitamin E transporteras av VLDL till fettvävnad, där den lagras.
Brist
E-vitaminbrist förekommer sällan. Det är dock möjligt i för tidigt födda barn, eftersom E-vitamin bara i den sista trimestern av graviditeten kan passera moderkakan. De röda blodceller av denna pematuren är mycket sköra och kan påverkas av fria radikaler. Detta kan leda till lys av röda blodkroppar, som hemolytisk anemi kan resultera.

Vitamin A och karotenoider

p-karoten i maten kan omvandlas i kroppen i retinol, retinal och vitamin A-syra i. Retinol är vitamin A. Retinol absorberas i tarmen och förestras med långkedjiga fettsyror. Det är sålunda transporteras till levern i chylomikroner. I levern, lagras den. Funktionerna för retinol dess reproduktion och tillväxt. Retinal spelar en viktig roll i en syn, och retinsyra är nödvändig för tillväxt och differentiering och för bevarandet av epitelet.
Brist
A-vitaminbrist är nattblindhet kan leda till.

Terapeutisk användning av vitaminer med antioxidanteffekt:

  • Med cancer, kan fria radikaler skada DNA.
  • Vid sjukdomar i andningsorganen, kan fria radikaler skada andningsvägarna.
  • Vid kardiovaskulära sjukdomar, kan fria radikaler skada kärlväggen.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha