Virus av fästingar: Krim-Kongo hemorragisk feber

Krim-Kongo-virus, eller Krim-Kongo hemorragisk feber är en virussjukdom som sprids av fästingar av släktet Hyalomma. Det finns ingen medicin tillgänglig och sjukdomen kan vara dödlig. Sjukdomen börjar med feber och illamående, senare symtom spontana blödningar på bitit plats och spontana hud blåmärken. Den förekommer i Afrika, Asien och södra Europa. Sjukdomen kan förebyggas genom att inte behöva resa till ett område med ett nytt utbrott och förhindra fästingbett. Krim-Kongo-virus, eller Krim-Kongo hemorragisk feber är en virussjukdom som sprids av fästingar av släktet Hyalomma. Sjukdomen orsakas av ett virus från familjen Bunyaviridae. Denna sjukdom orsakar allvarliga symtom hos människor och kan även vara dödlig.

Symptom

Det finns många olika symptom på Krim-Kongo-virus. I allmänhet är det definieras som en akut och allvarlig klinisk bild. Symptomen är feber, illamående, kräkningar, diarré, huvudvärk, trötthet, halsont och hosta. Andra symtom är röda ögon och ett blekt ansikte med patienten. Eftersom sjukdomen fortskrider agera spontana blödningar vid bettet, och spontana näsblod och blåmärken. Dessa symtom brukar börja runt den fjärde dagen av sjukdomen och varar i cirka två veckor.
Den bot av sjukdomen är långsam och viruset ger tillsammans med den en hög dödlighet, 10-40%. Eller finns det fortfarande helande efter det att symtomen uppträder fortfarande okända.

Var är det?


Spridning av Krim-Kongo hemorragisk feber. Källa: WHO Sjukdomen förekommer i många delar av världen, främst i Afrika och Asien, men även i Sydeuropa. Den illustrerade karta visar var sjukdomen. Information om de senaste utbrotten är tillbaka hit

Hur får du det?

Sjukdomen förekommer främst hos personer som befinner sig utanför en hel del för sitt yrke, t.ex. jordbrukare och herdar. Krim-Kongo-viruset sprider sig inte bara genom fästingbett, men också av vävnadskontakt. Detta innebär att kontakt med sjuka djur eller människor också kan leda till infektioner. Dessutom kan krossandet av infekterade fästingar med fingrarna orsakar denna sjukdom.

Förhindra

Krim-Kongo hemorragisk feber kan förebyggas endast genom att förhindra kontakt med infektionen formuläret. Även om det har förekommit försök med vacciner, finns det inget vaccin tillgängligt. Att förebygga fästingbett är därför det viktigaste sättet att förhindra att smittas. Detta kan göras genom att täcka kroppen, att hålla på rätt spår och inte sitta ner på marken. Användningen av produkter som innehåller DEET arbetar också förebyggande.
Dessutom är det viktigt att undvika kontakt med potentiellt smittade djur. Krossa en bock för hand, men packa det i till exempel tejp.
På platsen för Världshälsoorganisationen visar när och var det har varit de senaste utbrotten. När du bläddrar till ett område där utbrott har varit, rekommenderas extra försiktighetsåtgärder, eller resan kan avbrytas.

Cure

Det finns inget botemedel mot denna sjukdom, vars effektivitet har bevisats. Därför inkluderar behandling ofta symptom på. Behandlingen skall utföras på ett sjukhus, där patienten behöver isoleras för att förhindra ytterligare utbrott. Patienten bör dricka mycket vätska, ofta genom ett dropp. Vidare behandling består av administrering av analgetika, anti-illamående mediciner, feber hämmande medel och vid behov, blodgivning.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha