Vilka faktorer påverkar arteriovenös syre skillnad?

Alla celler i kroppen och även muskelceller i kroppen behöver syre för att leva och arbeta. Med detta syre är i själva verket består av energi i form av adenosintrifosfat. Vid korsningen av ATP i adenosindifosfat och fosfat energi frigörs. Under träning musklerna att dra ihop sig snabbare och mer kraftfullt. För mer kraftfull och snabbare att dra åt samma håll, musklerna behöver ATP. Med användning av syre för att bränna musklerna under träning, kolhydrater och fetter för att producera den energi som frigörs ATP. Blodet tillför den nödvändiga syret. Den består av blod som levereras till musklerna mycket syre, och det blod som lämnar musklerna, är syrefattig. Skillnaden i syrehalten mellan den arteriella och venöst blod kallas arteriovenös syre skillnad. Den arteriovenös syreskillnaden påverkas av flera faktorer.

Faktorer som påverkar arteriovenösa syre skillnaden under träning

Det finns flera faktorer under träning som säkerställer att arteriovenösa syreskillnaden ökas. Dessa faktorer är faktorer, både centrala och perifera faktorer.
Som hjärtminutvolym ökar, så att mer blod genom hjärtat per minut cirkuleras och musklerna får mer blod levereras.
Dessutom kommer många vävnader få en relativt mindre blod, eftersom de inaktiva vävnader, kommer blodkärlen tillfälligt ihop. Detta gör att mer blod kommer att finnas tillgängliga för arbetande musklerna.
Dessutom, bara dilate blodkärlen i de arbetande musklerna, så mer blod matas till de aktiva musklerna.

Den arteriovenös syreskillnaden under idrotts musklerna i ben och arm muskler

Uthållighet av musklerna i överkroppen är 20 till 30% lägre än musklerna i underkroppen. Denna lägre uthållighet av överkroppen har flera orsaker.
För det första har den nedre kroppen relativt mer muskelmassa, än underkroppen. Detta större muskelmassa hos den undre kroppen har ett större inflytande på hjärtat minutvolymen och minutvolym än den mindre muskelmassa av överkroppen då den börjar röra sig.
En större hjärtminutvolymen innebär att mer blod pumpas genom hjärtat mot de aktiva musklerna. Ökad transport av blod innebär också en större transport av syre.
Ökad ventilation minut innebär att luften är respireras per minut mer och mer blod är mättad med syre. Netto bekymmer ökad hjärtminutvolym och minutventilation att det finns mer syre transporteras till de arbetande musklerna.
Vidare kan större muskelmassa av underkroppen också extrahera mer syre till blodet, desto mindre muskelmassa än överkroppen. Med andra ord; av de större musklerna i underkroppen är arteriovenösa syre skillnaden är större än överkroppen.
Av de lägre kroppen muskler, slutligen, innehåller relativt fler typ I muskelfibrer än typ II muskelfibrer jämfört med överkroppen. Typ I muskelfibrer är extremt väl för att extrahera syre från blodet, och med denna syre för att bränna kolhydrater och fetter för att producera ATP. Som ett resultat, benmusklerna är bättre på att producera ATP med syre i jämförelse med de armmuskulatur.

Arm arbete använder mer syre än benet arbete

Även om maximal kontinuerlig effekt är mindre än armmuskler i benmusklerna, armen musklerna använder mer syre än benmusklerna på samma nivå av ansträngning. Anta att du vill ha en effekt på 200 watt cykel, sedan använda armmuskler innan mer syre än benmusklerna. Armen muskler bränner mer energi för att generera samma effekt som benmusklerna. Detta har flera orsaker.
För det första, det finns en hel del arbete för att armmuskeln muskelarbete av skrovet som behövs för att hålla kroppen stabilt i jämförelse med benet muskelarbete. Muskeln arbetskraft för att hålla en stabil skrovet inte bidrar till elproduktion, men kräver syre.
För det andra armmuskler arbetar mindre effektivt än benmusklerna för att generera ström.
Så småningom orsakar arm muskelarbete för en högre hjärtfrekvens, högre blodtryck, snabbare och djupare andning och högre nivåer av upplevd ansträngning intensitet.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha