Vikten av god munhälsa i diabetes mellitus

Många diabetiker är omedvetna om att de är mer mottagliga för oral sjukdom såsom gingivit. Det är av grundläggande betydelse för dessa problem. När gingivit eller parodontit käkbenet är i själva verket mogeliijk förlorade vilket resulterar i lunging välja och tänder. En regelbunden kontroll av tandläkare eller tandhygienist, i kombination med ordentlig reglering av blodglukos är därför mycket viktigt.
 • Risk för tandsjukdomar
 • Infektion
 • Högt blodsocker
 • Cirkulationsproblem
 • Tandhygienist eller tandläkare
 • Bra regler blodsocker

Risk för tandsjukdomar

Diabetiker har en ökad risk för tand följande villkor:
 • Karies
 • Gingivit
 • Trast
 • Parodontit
 • Muntorrhet

Karies
Karies är den vanligaste sjukdomen av tänder och kindtänderna. Bakterier i munnen omvandla socker från mat till syror som attackerar emaljen på tänderna. Det börjar med en liten hålighet i emaljen och sträcker sig in i tandbenet. Därefter bakterierna penetrera tandkavitet. Massan kan bli inflammerad och sedan denna inflammation kommer till stånd genom rotkanalen till käken med en käft abscess kan leda till. Plack är föregångaren till karies; då bakterier hålla sig till tänderna. Detta förhindrar att patienten tillräcklig fluor och kalcium i kosten till att omfatta mindre sockerhaltiga livsmedel att äta för att upprätthålla en god munhygien och äta råa livsmedel som han måste tugga mycket. För detta finns det en rotfyllning.
Gingivit
Plack och bakterier samlas runt tänderna och kindtänderna, och detta leder till en tandskenor. Tandköttet blöder lätt och sedan ser rött och svullet. Förebyggande är bättre än att bota: använd tandpetare, tandtråd och borstning håller budskapet.
Trast
Trast är en gulaktigt vit beläggning på tungan och insidan av kinderna. Orsaken är den vita svampen Candida albicans. Den bakomliggande orsaken är en försvagande sjukdom, såsom diabetes mellitus, eftersom detta påverkar motstånd, men också att vidta bredspektrumantibiotika är en möjlig riskfaktor. Behandlingen består av en god munhygien och antimykotika.
Parodontit
I plack är bakterier som kan orsaka infektion. Detta resulterar i att falla ut tänder eftersom infektionen leder till förlust av benmassa i käken. Antibiotika i kombination med en tandrengöring än huvud behandlingsalternativ.
Muntorrhet
För lite saliv orsakar muntorrhet. Den munkänsla smärtsamma och äta och tala svårt. Detta leder också till tandköttssjukdomar och karies. Drick vatten eller sockerfritt tuggummi för att stimulera salivproduktionen.

Infektion

Det finns ett samspel mellan dålig diabetes kontroll och att få en infektion i munnen. Vid gingivit, behovet av insulin större och sedan finns det en risk för ökade blodglukosnivåer, vilket resulterar i en oreglerad diabetes. Å andra sidan, en dålig diabeteskontroll för en dålig motståndskraft medger större chans av infektioner i munnen. Förebyggande åtgärder är alltid bättre än att bota.

Högt blodsocker

Diabetespatienter är särskilt utsatta för oral sjukdom eftersom blodsockret är ofta alltför hög. Vid tidpunkten detta händer, vill kroppen att bli av med socker orsakar fler människor att gå kissa. Eftersom saliv ligger i munnen, gör detta för en torr mun. Emellertid erbjuder saliv en signifikant skydd av tänderna och har en renande effekt. När det inte finns tillräckligt saliv närvarande, bakterier har större möjligheter att förorsaka sjukdomar i tandköttet och håligheter. Risken för infektioner är också högre eftersom motståndet är lägre.

Cirkulationsproblem

Diabetespatienter är inte bara mer känsliga för infektioner eftersom de har därför en torrare mun, men de har också en reducerad eller försämrad blodflöde och därigenom läka sår och infektioner samt och snabbt.

Tandhygienist eller tandläkare

Diabetespatienter har ofta inte snabbt att det finns problem som pågår i deras munnar. De flesta av de rubbningar visar också de inga klagomål, särskilt i de tidiga stadierna. Ändå är det viktigt att kontakta en tandhygienist eller tandläkare, särskilt i följande situationer:
 • Blödande tandkött
 • Dålig passform proteser
 • Dålig andedräkt
 • En dålig smak i munnen
 • Hålrum
 • Lösa tänder
 • Smärtsamma eller känsliga tänder
 • Rött och svullet tandkött
 • Sår, fläckar eller sår i munnen

Dålig andedräkt orsakas oftast av bakterier. Detta pekar på tandvård och tandproblem, andra hälsa, men också på en obehandlad diabetes.
Kan någon eventuellt efter en behandling på tandhygienist inte äta under en lång tid, eftersom det leder till insulinkänning ?? s. Råden är att boka tid strax efter måltid eller äta något strax före behandlingen. Patienten rapporterar också bäst vidare till tandläkaren att han har diabetes.

Bra regler blodsocker

Den bästa och viktigaste råd för diabetiker stater att reglera blodsockret så bra som möjligt. En diabetessjuksköterska hjälpa är bra. Det är också viktigt att upprätthålla god oral hälsa. Diabetiker därför bäst att gå en eller två gånger om året till tandläkare eller tandhygienist. Vidare är det viktigt att minimera de potentiella förebyggande fotproblem och tandvårds störningar såsom karies, gingivit och periodontit. Bästa avlägsnar patienten minst en gång dagligen dental plack med hjälp av en spiralborste, tandpetare och tandtråd eftersom en tandborste inte kommer mellan tänderna. Uppenbarligen två gånger dagligen tandborstning är också ett måste.
(0)
(0)
Tidigare artikel Sömn, drömmar och liv
Nästa artikel Datavisualisering Tips

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha