Vi investerar i koppar eller guld?

2010 kan med fog kallas året av varor. Både priset på guld och koppar steg också kraftigt under det senaste året. Vi ser att priserna på råvaror som är knappa ordinarie uppgång. Under åren mellan 2010 och 2015 priset på guld kommer att fluktuera kraftigt, men på lång sikt guld är fortfarande en solid investering. Detsamma gäller för koppar. Mineraltillgångar blir knappare och som ger möjlighet till en bra investering.

Råvaror och deras pris

Under år 2010 många råvaror har blivit dyrare. Om man tittar på priserna på bomull, majs, majsolja och vi ser en kraftig ökning. Oljepriset var i slutet av 2010 till mer än $ 90 per fat. Å ena sidan har detta att göra med världsekonomin återhämtar sig men också det faktum att gå till följd av låga räntor och fler människor satsar igen. Den vikt som ges till US-dollarn har minskat kraftigt. Det finns andra länder som bedriver en mer självständig ställning av den amerikanska dollarn som:
  • Kina
  • Ryssland
  • oljeexporterande länder

Anledning till ökningen i guld

Som en följd av finanskrisen, många investerare förlorat förtroendet för dollarn och de kommer att investera i guld. Detta är, trots allt, alltid varit en säker investering på lång sikt. Priset på guld har ökat i tio år och det förväntas att detta fortfarande kommer att fortsätta. Amerika fortsätter att skriva ut dollar och Europa har helt klart gjort ett val att inte släppa euron och måste därför låna mer och mer pengar. De offentliga utgifterna är enorm och hur det kommer att lösas är inte att bortse från problemet med svaga euroländerna. Papperspengar blev värdelösa. Detta gör att investera i guld tilltalande. Med guld kan man göra direktstöden i kristider. Särskilt investera i fysiskt guld har ökat kraftigt och priset per uns har ökat kraftigt. Kina har också guld på sammankomsten. Det finns också spekulanter kom in i guldmarknaden ger extra prishöjningar. I tyska medier kan läsa att amerikanska banker plötsligt har köpt stora mängder guld, så priset har stigit kraftigt. Kanske är det därför den kraftiga ökningen under de senaste månaderna i dagsläget även avstannat. Man kan investera i guldtackor, men måste då motbevisa i kassaskåp. Vissa människor hålla guldtackor hemma i en hemlig plats, men detta rekommenderas inte på grund möjlig stöld. Banker lagrar också guld för sina kunder, men det kostar ca poundage. Men man kan också välja mynt.
Exempel på detta är:
  • Amerikanskt buffel
  • Australian känguru
  • Kanadensisk lönnlöv
  • Guld Krugerrand

 Varför är koppar så attraktiv

Samt guld köparen är en mineral som inte kan skapas. Endast med höga produktionskostnader denna råvara kan avlägsnas från marken. Det är ändlig. Storleken på marknaden för koppar är inte lika stor som den i guld. Denna marknad har större vågor. Nu koppar efter guld den bästa ledaren av elektricitet och det förväntas att det kommer att finnas stor efterfrågan på koppar i framtiden. Kina behöver en hel del koppar vid tidpunkten för bilindustrin, strömförsörjning och konstruktion. Även i länder med stigande ekonomier som Indien kräver mycket resurser. Det är inte förvånande att koppar som en ädelmetall kommer att ses. När fler människor i tidigare fattiga länder kommer att förses med en bil och det är en bra elförsörjning blir då större efterfrågan, medan utbudet är begränsat. Det är därför inte längre vara förvånande att stöld av koppar sker i stor skala. Järnvägar slår larm om detta.
Spekulanterna göra sig hörda. På 4 jan. Det tillkännagavs att den amerikanska banken JP Morgan har förvärvat hälften av koppar i metallutbytet. Det har drivit upp priset upp till $ 8700 per ton. Detta för att presentera den högsta nivån sedan finanskrisen 2008. Den amerikanska investmentbanken vill ha en Exchange Traded Fund i koppar. Detta är en datorstyrd fond. Metall Merchants har uppgett att de är bekymrade över lanseringen av metall genom medel ingår
  • Goldman Sachs
  • Deutsche Bank
  • Blackrock

Detta visar att marknaden för koppar rör sig och så länge den industriella produktionen av varor ökar kommer också att fortsätta att höja priset på de råvaror som behövs för denna produktion. Men när vi kommer in i en ny recession och industriell produktion kommer att minska under 2008, vilket var fallet då efterfrågan på råvaror föll också.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha