Överväger en akvariefisk är bra för hjärtat

Överväger en akvariefisk är bra för hjärtat

Akvarier har en välkänd lugnande effekt. Men tittar på fisken rörelsen har också förmåga att sänka blodtrycket och hjärtfrekvensen. En studie har just visat.

Titta på fiskar simmar fredligt i ett akvarium ger en omedelbar känsla av lugn. Men en ny studie har visat att detta är också det kardiovaskulära systemet: blodtryck sjunker och pulsen saktar.

Ett team av brittiska forskare drog fördel av en renoveringsprojekt på National Marine Aquarium för att genomföra sin undersökning. Bassängen, med en kapacitet på 550.000 liter, tömdes och återfyllas genom att successivt återinföra fisk. När det gäller reaktionerna från ett hundratal personer observerades.

Slutligen effekt på humöret av deltagarna bekräftats. Lägg bara till den förbättrade hjärtparametrar. Och ju mer fisk, desto större övergripande känsla av välbefinnande ökar.

En lugn oas för stressade stad

I ett uttalande av den 29 juli 2015 Dr Sarah Pahl, en professor i psykologi vid University of Plymouth, designer akvarier som "lugn och avkoppling oas" i överfulla stads universum och stressig miljö på arbetsplatsen.

Hans kollega från University of Exeter, ser Dr Mathew Vit en möjlighet för "människor som inte har enkel tillgång till en naturlig miljö."

Källa: Journal of Environment och beteende, 27 jul 2015

(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha