Varför vi inte får dricka vatten från havet

Varför dricka vattenbrist? En global vattenkris? Världens hav och oceaner täcker 71% av jordens yta. Den totala mängden vatten uppskattas till 1,4 miljarder kubikkilometer. Vatten var, kan man säga. Men det finns fortfarande tala om en nära förestående brist på dricksvatten. Folk dricker eftersom endast färskt vatten och mängden färskvatten är liten: "bara" 2,5 procent av allt vatten. En möjlig lösning är avsaltning av havsvatten. Detta är uppenbart inte bara så lätt. Var är den lilla sötvatten själva ändå? 69 procent är i glaciärer eller permanent snötäcke, är grundvatten 29 procent, 0,3 procent i sjöar och floder och 0,9 procent bland mer vattenånga, permafrost, Grondijs och markfuktighet.

Avsaltningsanläggning

Havsvatten är rikligt. Havsnivån stiger också, så all anledning att hålla vattnet från haven i dricksvattnet. Ubåtar gör det lång. De gör sina egna dricksvatten från havsvatten. USA: s hangarfartyg avsaltning dagligen 1514 kubikmeter havsvatten per fartyg. Och i Förenade Arabemiraten är den största avsaltningsanläggningen i världen som årligen omkring 300 miljoner kubikmeter havsvatten till sötvatten omsättning. Tekniken finns redan, så vad väntar vi på.

Brist

På många ställen i världen där torkan är ett problem, funderar på att vinna färskvatten från havsvatten. Till exempel i Cypern, Malta och länder i Mellanöstern finns en allvarlig brist på färskvatten och rent dricksvatten. Israel har arbetat i flera år en avsaltningsanläggning med framgång. Kostnaderna faller också längs: det vatten som produceras i Israel kostar bara 0,53 euro per kubikmeter, medan vattnet i Nederländerna kommer att kosta € 1,49 per kubikmeter. Singapore är även en anläggning som gör det för 0,49 euro per kubikmeter.

Destillation

Det finns flera sätt att avsalta havsvatten. Den mest enkla och vanligen använda sättet är destillation. Vattnet värms så att den startar att avdunsta. Vattenångan samlas i ett svalt rum. Och ångan vänder tillbaka till vattendroppar som deponeras i stora bassänger. Alla dessa droppar tillsammans bildar ett bad av färskvatten. Saltet lämnas sedan i pannan. Detta är ett av många sätt av färskt vattenproduktion.

Höga kostnader

Det är således möjligt till rimliga kostnader för att få färskt vatten från havsvatten tydligt närvarande. Således dricka vattenbrist verkar lösas. Ingenting är mindre sant. Det är nästan säkert att vi kommer att använda mer teknik i världen i framtiden för att producera dricksvatten. Men ett stort problem förblir kostnaden: avsaltning av havsvatten är i varje fall mycket dyra, men produktionen av dricksvatten från havsvatten är ännu dyrare. Kostnaden i Israel och Singapore är frågor som kommer tillsammans, men det beror på att det är sötvatten produktion och färskvatten skiljer sig från kranvatten.

Sötvatten, dricksvatten

Färskvatten är tillräckligt bra för att spola toaletten eller ta bilen eller kläder för tvätt, men inte för att dricka. För att göra dricksvatten från sötvatten ofta välbehövlig dyrbara operationer. Dricksvatten som framställs av havsvatten är därför mycket kostsamt. Dessutom måste dricksvattnet transporteras till olika platser ofta långt. Och jämförelsen av holländska vattenpriser med de av Israel var faktiskt inte helt ärlig: Israel subventionerar dricksvattnet, medan det nederländska skattesystemet ökar.

TNO

Pessimism är inte nödvändigt. Det har varit smarta metoder för att utvinna färskvatten ur havsvatten och vetenskap gör dagliga steg i rätt riktning. Arbetar alltså bland andra TNO forskare på tekniker för att producera dricksvatten från havsvatten. Med energibolaget E.on har testats en teknik som redan under 2008, som gav goda resultat. Den Memstilltechniek görs dagligen under ca tio kubikmeter mycket rent vatten, och det var relativt billigt. Genom att använda sig av solenergi och spillvärme, är det också en fortsatt hållbar. De vill ha tekniken i större skala kommer att använda hela världen.

Saltproduktion

Slutligen finns det en annan fördel att avsalta havsvatten, saltproduktionen. Ocean vatten innehåller i genomsnitt 35 gram salt per liter. Världens totala mängden havssalt bedöms vara en slarvig 50 000 miljarder ton. Att du skulle kunna täcka hela ytan med ett skikt av salt 165 meter.
(0)
(0)

Kommentarer - 4

Kan du få magnesiumoxid med solenergi från vattnet, eller så kan du från rester som blir kvar efter filtreringsteknik extrahera magnesiumoxid?

Svar # 2Hi Ruud, så att du kan använda det vatten för trädgården ?? men det finns viktiga punkter ?? single: betecknar nära havet du har utrymme, kan du enkelt avdunsta havsvatten på en parabel låt löpa evaporativ vatten åt sidorna ??? Det finns flera sätt att avsalta vatten på ett mycket billigt sätt ?? Det ligger också i hur mycket du behöver varje dag! solar matlagning är ett sätt att laga ett enkelt sätt med en aluminium parabolisk vatten så det kommer att avdunsta snabbare ?? Det finns tillräckligt med resurser för att arbeta med mycket billiga material ?? så länge du har tillräckligt med utrymme för att experimenteren.het skärmen på en projektion TV är också en stor material för att koka vatten ?? titta bara på internet vad de gör med de gamla bildskärmar på ett enkelt träram.

Färskvatten gas från saltvatten, som kan användas för att vattna i trädgården? Bräckt / salt vatten från marken. Finns det billiga avsaltnings till salu?

165 meter salt över hela ytan, tycktes det mig så mycket. Jordens yta är cirka 500 miljoner kvadratkilometer. Det är en halv miljard kvadratkilometer. Såsom anges i artikeln innebär att 100.000 ton per kvadratkilometer. Detta motsvarar en tionde ton per kvadratmeter. Ett kilo torrt salt verkar ha en volym av ca en liter. Detta skulle uppgå till 10 cm över hela ytan. Det är en faktor 1650 eller 165 000 procent fel. Det är en mycket slarvig uppskattning.

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha

Se Också