Varför skölja valar och delfiner?

Piär Cederström December 26, 2015 Natur 17 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Valar och delfiner tvätta årtionden regelbundet vid kusten. Över hela världen finns det rapporter om ett stort antal strandsatta valar. Det handlar inte om en person som antingen på grund av ålder eller sjukdom tvättar. Hela grupper av spolar samtidigt. I Kina, Sydamerika, Nordamerika, Europa, Afrika och Australien och Nya Zeeland är exempel på masstrandning. Under de senaste åren har det blivit allt vanligare för valar, delfiner och andra djur tvätta iland.

Innehåll:

 • Varför orsaken inte berättas i media?
 • Sonar
 • Spektrogram
 • Valar svara på sonar ljud
 • Marin övning
 • Sanningen döljande teori
 • Attacken av okänd liv i havet

Varför orsaken inte berättas i media?

Orsaken till grundstötning av valar har länge varit känt. Det beskrivs utförligt i den vetenskapliga litteraturen och på webbplatser som Wikipedia. Ändå vet de stora medieorganisationer såsom tidningar, TV-stationer och tidningar ständigt rapporterar att orsaken är okänd. Detta har att göra med den typ av den verkliga orsaken. Som i själva verket ligger i den militära världen. Och strikt sekretess krävs. Så är döden av en stor grupp av valar och delfiner enligt nationella intressen i ett land. Som ett resultat, är regeringen eller allmänheten i form av en militär organisation som inte skyldigt att offentliggöra i frågan.

Sonar

Orsaken till grundstötning av valar och delfiner är användningen av sonarutrustning. Denna anordning avger en lågfrekvent ton med en volym av 200 decibel. Det är väldigt svårt, men folk kan inte höra dessa frekvenser. Djur, dock. Ljudet skapar blödning och göra otrolig smärta till djuren. Valar och delfiner vill så snabbt som möjligt bort från buller. Men vatten är en mycket bra ljud ledare för lågfrekvent signal. Djuren kan faktiskt gå någonstans. Endast i grunda vatten, är något mindre ljud. Men det är deras snabbt dödlig eftersom de inte kan överleva i den grunda. Dessutom är de så försvagas av inre blödningar som orsakas av ljudet de att de tvättar upp på stranden.

Spektrogram

Ekolodet låter som en orsak till mass whale strandningar har fastställts 1997 av en grupp amerikanska forskare. Ekolodet höll på att utvecklas. Det var ett nytt vapen för marinen. Det finns undervattensljudinspelningar som gjorts av dessa forskare för att se varifrån ljudet är på. Ljudet är ett spektrogram gjorts. Detta är en visuell representation av ljudet. Ljudet är, trots allt, med en frekvens som människor inte kan höra. När frekvensen ändras genom att spela ljudet långsammare än ljudet är hörbar för människor.
Sonar anställd i en marinship

Valar svara på sonar ljud

Valar kommunicerar med varandra med hjälp av the'zingen 'av låt. Detta ljud långt gedfagen genom vattnet. När samma frekvens som valar kommunicerar på samma gång mycket hårt andra ljud, stör det djuren och de reagerar därefter. Under inspelningen av amerikanska forskare under ledning av Dr. McCormick, höra dem svara valar på den hårda hitting, handlar om att provocera ljudet av sonar. Strax därefter sköljer grupp valar. Det är uppenbart att det finns ett samband mellan de sonar ljuden och tvätta i land. Experimenten med sonar ljud i USA är lika stängdes 1997. Men eftersom det är en militär institution som känner sig överlägsen makt parlamentarisk demokrati, en åter fortsatte efter en kort period av tester.

Marin övning

Det finns flera teorier om den slutliga dödsorsaken, men alla teorier som förbinder masstrandning av valar med marina övningar. Vissa forskare föreslår att valar går alltför snabbt till ytan för att undkomma den hårda ljud. På grund av tryckskillnader uppstår blodbubblor av kväve i blodkärlen genom vilka cirkulationen hindras, och det förekommer blödning. Detta är Caisson sjukdomen, som kallas tryckfallssjuka eller dykarsjuka. Andra säger att det högt ljud själv förstör kroppen på cellnivå orsakar djuret dör.

Sanningen döljande teori

Uttalanden som har kommit ut i medierna: valar följer alltid ledare och förvirrad spolar sedan hela gruppen. Det är en förenklad teori som verkar ha tagits fram för att dölja det verkliga problemet. Rapportering denna teori utan att nämna de andra teorier är en del av en propagandakampanj från marinen till människor som är angelägna om att slå blå dunster ögonen. Denna teori är en fiktiv berättelse men inte vetenskapligt bevisat teori. Den amerikanska marinen har medgivit under 2000 att valar strandade med blödning genom att utföra sonar testning av marinen.
Kort sammanfattning av vetenskapliga studier avseende sonar och whale strandningar
 • I 70, 80 och 90 är i Kanarieöarna valar spolats upp när spanska marinen var att testa. Forskarna Simmonds och Lopez-Jurado har visat att valar spolades iland precis som spanska flottan höll övningar.
 • I Grekland 1997 valar spolats iland efter Navy testade. Dr Frantzis har publicerat en studie om detta.
 • Dr Brian McCormick i USA publicerade en studie i 2000 om relationen ljudet av ekolod och strand av valar och delfiner.
 • I USA, en rapport som publicerades 2006, där hundratals forskare deltog. Dessa alla såg whale stränder gång fanns en marin oefeing i närheten. I rapporten konstateras att det finns konstant bullernivåer av 145 dB till 170 dB uppnås och toppnivåer på över 200 dB. Dessa är extremt höga ljud. Det föreslås att djuren dör av dessa höga bruset eftersom muskler och blodkärl skadas går att reparera. Detta står i kontrast med en annan teori om att djur hörselnedsättning ökar med ekolodet ljud som valar kan navigera dåligt och därför tvätta upp på stranden.
 • Under 2010 en studie där valar ett chip lämnades så att de bättre skulle kunna följa vad beteendet hos djuret efter en sändning av en sol signal. Egentligen borde vi säga att forskning görs för att undervattens buller.

 • Attacken av okänd liv i havet

  Det låter alltför svårt att döda andra än valar djur och delfiner som bläckfisk. Dessutom är havsbottnen egentligen aldrig utforskats. En ytterligare vetenskapliga argument till marina övningar med sonar att sluta är att det kan påverka livet som man inte vet om den finns. Man kan inte se helhetsbilden av förstörelsen av livet, bara strandningar av valar och andra marina djur som lever i de högre delarna av havet. Men vi vet faktiskt inte riktigt vad livet finns det ett större djup. På vissa ställen är havet 12 kilometer djup. Därav sonarljud kan påverka ens liv som mänskligheten fortfarande omedvetna om dess existens. Lärt sig vad. Underbar artikel. Tack!
    Like 0   Dislike 0
  Kommentarer (0)
  Inga kommentarer

  Lägg till en kommentar

  smile smile smile smile smile smile smile smile
  smile smile smile smile smile smile smile smile
  smile smile smile smile smile smile smile smile
  smile smile smile smile
  Tecken kvar: 3000
  captcha