Vad vet du om sömn? Några sömnfakta en överblick

Sömn, vi gör det varje dag, men vad vi faktiskt vet om? Hur mycket sömn behöver vi? Är en sängfösare kanske eller kanske inte vara bra? Och det är möjligt att få sova? Svaren på dessa och fler frågor hittar du i artikeln nedan.

Sömn är viktigt

En god sömn är mycket viktigt, när vi sover kroppens dagliga ansträngningar så att vi kan återhämta sig nästa dag passform och full av energi att arbeta. Sömn är mycket viktigt, som en man sover för mycket kan producera en mängd fysiska besvär såsom:
 • Ett försvagat immunförsvar
 • Disturbed hormonbalans
 • Koncentrationsproblem
 • Emotionella problem
Sömn är absolut nödvändigt, utan sömn kommer att dö en man. Det är precis som att äta och dricka ett primärt behov.

Hur många timmar ska vi sova?

Det är mycket svårt att säga hur många timmar vi ska sova en natt, det varierar från mycket per person. Ålder, fysisk kondition och daglig fysisk aktivitet är några faktorer som kan påverka behovet av sömn. Barn behöver mer sömn än vuxna och en byggnadsarbetare som har utfört en hel dag hårt arbete, kommer att sova längre än, säg, någon som har haft en hel dag.
Behöver sömn är mycket personligt, så kan två kollegor som tycker liknande livsstil, en stor skillnad i behov av sömn toner.
barn sover den längsta
Genomsnittlig sömnbehov
 • 0-2: 18 pm
 • 2-4 år: 13 pm
 • 5-9 år: 11 pm
 • 10-12 år: 10 pm
 • 13-24 år: 9 timmar
 • 25-50 år: 7 timmar
 • 50 år och äldre: 6 timmar

Kan vi fånga en brist på sömn?

Sömn omkörningar är mycket svårt. Om man bara har ett öga stängt och bara sov ca tre timmar, det oftast inte fungerar för att kompensera för den missade fyra till fem timmar. Om man går nästa natten för att sova fyra eller fem timmar tidigare, är chansen att man vaknar upp igen efter de vanliga timmars sömn. Detta beror på den mänskliga kroppen kan anpassa sig mycket väl för tillfällig brist på sömn man sover på natten som följer fastare än normalt. Detta gör att kroppen kan fortfarande återhämta sig väl.
Sleep omkörningar är faktiskt inte nödvändigt, men skulle du ändå vill lite sömn? Begränsa den till en och en halv timme mer sömn, annars dina biorytmer att verkligen stör lämnar igen sömnproblem kan uppstå.

Är en sängfösare kanske eller kanske inte vara bra?


Undvik för mycket alkohol Ett gott glas vin på kvällen på bio eller en drink som en sängfösare? I och för sig är det inte klokt, i första hand du är trevliga slappa och trötta men alkohol har en skadlig effekt på hälsosam sömn. Alkohol behöver kissa oftare, är chansen att din nattvakt är att du måste gå på toaletten. Också bara alkohol ser till att du sover lättare än normalt, du kör en risk att du vaknar flera gånger på mid-night.
Om du fortfarande vill dricka ett glas vin eller en öl? Ta honom två timmar innan du somnar, är alkoholen i hög grad nedbrutet och påverkar din god natts sömn då inte mer.

Hur varmt ska vi sova?

Under dagen finns det små skillnader i kroppstemperatur, är detta en naturlig och normal process. Att sova, vår kroppstemperatur sjunker lite. Om den omgivande temperaturen är för hög, kommer det att ta längre tid för kroppstemperaturen sjunker som det kommer att ta längre tid innan de somnar. Den optimala omgivande temperaturen för sovrummet är ca 17 ° C Alltför många filtar på sängen håller kroppen för varm gör dig svårare att somna. Lie kall kontrast är inte bra, även då kan orsaka sömnproblem.
Variera med filtar och inte med värmaren att skapa den perfekta sovande temperatur under en dag, kan du få det kallare än någon annan dag. Det är också lättare att få lägre än omgivningstemperaturen avvärja en filt halvvägs genom natten om det blir för varmt under natten.

Trevligt att vara aktiv vid sänggåendet som är klokt?


sport är inte bara för att sova Njut av ett träningspass ett träningspass, men snart dammsugning precis innan du går till sängs, det är klokt? Alla vet att motion är alltid bra också för en god natts sömn. Aktivt flytta din kropp är varmt men med en varm kropp, kan du inte sova. Du måste absolut svalna innan du kan sova, så det är inte klokt att precis innan du somnar att vara aktiv. Se till att din kropp kan svalna i minst fyra timmar efter att du har varit aktiv.
Men hur är det sex före läggdags? Är det klokt? Även om man är aktiv och kroppen är varm, har sex en positiv effekt på hälsosam sömn. Under lagen eftersom det finns vissa ämnen som produceras i kroppen där man är tyst och lugnt. Genom denna fred och lugn kommer så småningom somna tidigare.
Läsning är avkopplande

Du måste ljuga eller ens komma ur sängen om du inte kan sova?

Det är mycket irriterande om du går på natten kan du inte sova. Gungade, svarvning, stönande och oroande vem gör inte det? Men vad ska du göra? Många säger att du bör försöka att sova och måste behålla lugnet eftersom din kropp eller vila. Ändå är det lämpligt om du ligger vaken mer än en halvtimme att komma ur sängen. Byt till ett annat rum och gå göra något avkopplande arbete som att läsa en kort dusch, gör ett korsord eller gå tyst musiklyssning. Kommer att göra några aktiva saker, kommer du att bli ännu svårare att somna.

Män vs Kvinnor

Män sover i allmänhet starkare än kvinnor. Den främsta anledningen till kvinnor sover lättare fluktuerande hormon som orsakas av menstruation, graviditet och klimakteriet. För att lösa detta problem melatonin regelbundet uppmanas att kvinnor så att de får tillräckligt med sömn och vaknar utvilad. Den modersinstinkt kan påverka en lugn natt, om det finns barn, mödrar sover vanligtvis lättare än pappor. De flesta barn har bara för att producera ett enda ljud och mamma är vaken. Det är sant att en mamma på natten hemma sov far automatisk tändare. Väl snarkning och män är fortfarande vanligare och svårare än att vika, vilket också är en anledning till att kvinnor är oftare vaken.
Det finns också många män som ligger vaken oftare än kvinnor, och en del kvinnor kommer med sina snarkningar regelbundet hålla sin man vaken, men det kommer att den genomsnittlige mannen och kvinnan.

Snarkning är skadligt för hälsan?

En snarkning partner kan vara ganska desperat, särskilt om du är en ljus sovhytt. Emellertid kan han eller hon inte alltid vet vad de ska göra och argumentera om är inte rättvist. Men snarkning kan också skada? I de flesta fall är inte skadligt för hälsan snarkning, särskilt när det gäller ljus snarkning, man behöver inte oroa dig. I svåra tillstånd snarkning kan det finnas sömnapné sjukdom. När apné andning stannar tillfälligt, kan det pågå tio sekunder eller mer. I vissa svåra fall kan andningen upphöra i mer än en minut. Vid misstanke om sömnapné är lämpligt att kontakta en läkare eftersom det kan vara skadligt för hälsan.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha