Vad skam och skuld?

Aise Dahl Februari 27, 2016 Miscellanea 30 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Vilken relation gör skuld och skam med varandra? Skuld har att göra med våra handlingar. Insikten att du har gjort det fruktansvärt. Skam har att göra med jaget ?? jag gjorde fruktansvärt. Skam är som ett datorvirus som finns i dig och stör alla typer av mentala processer.

Förutseende skam

Skuld skulle vara lättare att bära eftersom det är objektivt. Hon skall bestämmas av någon annan. Skam är subjektivt och har en förödande effekt på jaget. I de flesta fall behöver skam på personen och miljön inte känner igen. Skam isolat. Skam är en känsla som avstånd och närhet till andra spelar en stor roll. Överdriven närhet kan framkalla skam. Men ett stort avstånd är också full av skam. Skam kan ses som en radar som skannar miljön, i syfte att övervaka gränserna för vår intimitet. Detta kallas gripande skam som hämmar vårt beteende.
Förbigås synd
Skammen tänker ett slags primitiv reflex. Detta innebär att man rör sig framåt med skam andra känslor. Detta kallas förbikopplade skam.

Skam infekterar

I en grupp en gruppmedlem kan övervinnas genom skam till följd av en fråga eller en kommentar. Det kan bli en lång tystnad. Terapeuten tänker vad jag ska säga. De andra gruppmedlemmar och terapeuten känner sig en sorts skam också. Den infekterande aktivitet är något annat än ett ställföreträdande synd, med åskådare känna synd att inte känner sig förödmjukad.
Skam och våld
Kierkegaard definierar skam som demonisk, som motsätter utlämnande. Också synd att inte kommer att uppdagas. I den känsla av skam har en roll i dynamiken onda med förövare och offer. Ondskan kan inte namnges. Skammen anordnar dissociation som onda håller under.

Skam i ett förhållande

Människor i en relation kan skada varandra. Faktorer som bidrar till en sund relation är bland annat förmågan att inte undvika konflikter. Skam Känsliga människor saknar denna förmåga. I en konflikt de känner en lösare.
Lansky beskriver ofta förödande för en relation när två människor får en skam känslig relation. De tar sin egen skam av ballast. (Osäker heechting, rädsla för negativ utvärdering, mindre förmåga att känna empati med varandra. När tillsammans bildar de en skam bundet system som skam och konflikter gör utbrott. Är Skam Bifogade relationer kännetecknas av upprepade avslag och meddelanden av offentlig förnedring. Partnerna är alltid vädret att skylla på varandra. Om du någonsin får skulden förlamad personen någonsin igen ?? från skyller kommer skam. När skammen passage i ilska uppstår situationen ?? från skam kommer skulden, och så cirkeln roterar.

Skam och skuld

Människor som inte vågar stå i syfte att utvecklas snabbt skuld. Skuld och skam förknippas ofta med tidigare erfarenheter. Skam är ofta åtföljs av en känsla av misslyckande eller osäkerhet. Dessa är tydliga signaler skam. Skammen kan vara så dominerande att det downplays några verkliga situationer. På grund av skam verkligheten nekas.

Skuld

Vi kan känna skuld över saker som vi inte har gjort. Samvetet är en dålig kompass. Vi kan därför vara likgiltig. Freud påpekade att brott kan uppstå från en strikt samvete funktion. Någon mår dåligt och därför stämde. Detta tryck kan vara så outhärdlig att någon begår ett brott ska straffas. Då han slutligen fick bort det tjatet skuld. Man kan också känna missförstådd i deras skuld. Man kan sedan fortsätta att stjäla för att fastna så att de faktiskt gör något som gör dem skyldiga.

Skuld och skam

Genom skam, en handling som vi är skyldiga mellan människor kvar. Det är intressant att studiet av skam får också i teologi och pastorala utrymme. I teologi, ligger tonvikten alltid på den skyldige, den skyldige. Om en förnedrad alltid gärningsman ska sparas, och Bibeln lär ett sätt att ersättning för offret? Pattison (2000) konstaterade att ?? där två eller tre är församlade, det finns alltid risken för besvär ??.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha