Vad är proteiner?

Proteiner är viktiga ämnen i det dagliga livet av stor betydelse. Så ta hand om protein för en sund kropp och ta hand om viktiga processer. Också ge protein från mat viktiga näringsämnen som kroppen använder för att hålla sig. Av dessa material gör att kroppen igen nya proteiner som i sin tur, är oumbärlig i det dagliga livet. Exempelvis används de i blodet, och i musklerna under träning. Proteiner är i vardagen så nödvändigt för kroppen. Därför är det viktigt att äta proteinrik mat! Lyckligtvis, som snart gjort, eftersom det i praktiken många produkter är packade med protein! Proteiner införlivas i många olika typer av mat. Dessa partiklar är mycket små, men ändå ha en positiv inverkan på kroppen. Många proteiner innehåller kemikalier som kroppen behöver för att leva hälsosamt. Så att kroppen är fortsatt god, muskler fortsatt stark och förblir kondition.

Hur strukturerad är proteiner?

Proteiner är små partiklar som består av aminosyror. Aminosyror är molekyler som har en amingrupp på den vänstra och på den högra sidan är förbundna med en syragrupp. På grund av dessa två grupper av aminosyror kan länkas till varandra. Som ett resultat kan det uppstå kedjor av upp till tusentals, tiotusentals till hundratusentals aminosyror länkade tillsammans. De stora kedjorna är proteiner.

Vilka typer av aminosyror är det?

Det finns totalt 20 aminosyror. Dessa aminosyror är mestadels samma byggnad. Den enda skillnaden mellan de 20 olika aminosyror, den grupp av atomer som är bunden till aminosyran. Denna grupp skiljer sig per partikel. Dessa olika format har i sin tur deras olika egenskaper. På grund av dessa olika egenskaper kan uppstå när det finns otaliga kombinationer av koppling av tusentals aminosyror till varandra. Egenskaperna hos proteiner beror i därför också att bero på den ordning i vilken de olika aminosyror kopplas.
Det finns två grupper av aminosyror. För det första finns de essentiella aminosyrorna. Denna grupp består av aminosyror som kroppen inte kan göra och därför måste erhållas från livsmedel. Några exempel på denna grupp är de aminosyror är: leucin, lysin och fenylalanin. Dessa partiklar måste därför tas bort från maten.
De andra aminosyror alltså därför hör till de icke-essentiella aminosyror. Kroppen kan skapa detta problem, så att det inte är nödvändigt att de är i livsmedlet. Några exempel på icke-essentiella aminosyror är: alanin, glycin och glutamin.

Gör proteiner med aminosyror

Proteiner är således uppbyggd av ett stort antal aminosyror. Dessa aminosyror extraheras från den mat som intas. Det finns många proteiner inkluderar: lax, makrill, jordnötter, bönor, ägg och kyckling. Kroppen kommer att häri proteiner som sedan skärs i bitar. Kommer att uppstå nya aminosyror. Dessa aminosyror ska använda och sedan själva kroppen för att göra proteiner.
Efter kroppen har olika proteiner fördelade i bitar, kommer dessa delar att transporteras in i cellerna. Härifrån kommer att göras med hjälp av RNA, ett nytt protein med de resulterande aminosyror. Kroppen kan göra många olika proteiner. Det är viktigt eftersom proteiner används i riktigt många, många processer. På detta sätt förblir kroppen frisk och kan stödja sig.

Välkända arter av proteiner

Så det finns miljontals olika typer av proteiner. Detta beror på att det finns en hel del kombinationer består av kedjor av aminosyror. Varje kombination har sin egen egenskap, så att det finns många proteiner föreligger, var och en med sin egen karaktäristiska. Några kända proteiner innefattar aktin, adrenalin, myoglobin, hemoglobin, enzymer och hormoner.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha