Vad är erytrocyter?

Öjer Sandin Februari 26, 2016 Hälsa 287 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Erytrocyt är ett annat ord för röda blodkroppar. Ordet kommer från de grekiska orden erytrocyt erythros vilka röda medel och kytos, det grekiska namnet för hålrums eller cell. Erytrocyter har den speciella egenskapen att cellerna innehåller ingen kärna. De bildas i benmärgen. De står för cirka 40% av blodvolymen, och har en livslängd på cirka 120 dagar. Hemoglobin i röda blodceller är närvarande. Detta protein ger huvudfunktion erytrocyter, transporten av syre från lungorna till vävnaderna. Dessutom ger den erytrocyten dess röda färg. Avvikelser i röda blodkroppar själv, eller antalet röda blodkroppar som finns i kroppen, kan leda till hälsoproblem.

Uppbyggnad och nedbrytning av erytrocyter

Röda celler bildas i benmärgen medelst en process som är känd som erytropoes. Av de fler potenta hematopoietiska stamceller proerytroblast den först bildade, följt av erytroblast och normoblast. I denna fas av livet av cellen, är kärnan avges, varefter retikulocyt bildas. Detta kommer att vara de sista stadierna av erytrocyter. Reticulocytes går från benmärgen in i blodet och fortsätta att utvecklas den i erytrocyter. Livslängden av erytrocyter är ca 120 dagar. Därefter är de filtreras från blodet och nedbrytes av mjälten.

Hemoglobin

Erytrocyter för en grrot delvis fylld med hemoglobin, orsakar det också den röda färgen på dessa celler. Hemoglobin är ett protein som kan binda både syre och koldioxid. Sålunda på grund av närvaron av hemoglobin i de röda blodkropparna, erytrocyterna kan absorbera syre och koldioxid. Transporten av syre och koldioxid är också den viktigaste funktionen av erytrocyter. Cellerna ta i lungorna genom inhalerad syrgas och transportera det till vävnaderna, där syret frigörs och är verburikt. I dessa processer är koldioxid. Detta är återigen bunden till hemoglobin i de röda blodkropparna och transporteras tillbaka till lungorna, där det återigen släppt och utandas.

Onormal erytrocyt

Det kan finnas avvikelser i antalet erytrocyter, såväl som abnormaliteter i form, storlek och graden av fyllning.
Avvikelser i antalet erytrocyter
Om det finns avvikelser i antalet erytrocyter kan tänkas för mycket och till en brist av röda blodkroppar. Vanligtvis vid detta laboratorium uttrycks i en sen hemoglobin. Vid alltför lågt hemoglobin kallas anemi. Eftersom hemoglobin är ansvarig för transporten av syre mellan lungorna och vävnader kan ge en anemi symtom som trötthet och andfåddhet.
Förutom brist på erytrocyter, kan det bli för mycket för att vara närvarande i blodet, som kallas polyglobulie. Faran med detta är att blodet är alltför tjock och viskös, så det inte är bra att strömma genom små blodkärl och kan orsaka blockeringar.
Avvikelser i storlek av erytrocyter
I en anemi, kan det finnas avvikelser i storleken på erytrocyterna. De röda blodkropparna är större eller mindre än normalt. Storleken på erytrocyter är ofta viktigt att avgöra vad orsaken till anemi. En anemi kallas med alltför små blodkroppar är en mikrocytär anemi. Detta är i de flesta fall orsakas av en brist på järn. Järn är en huvudkomponent av hemoglobin, förklarar detta varför det finns en anemi kan resultera från en brist på järn.
En anemi med stora blodkroppar kallas makrocytär anemi, ofta är det på grund av brist på vitamin B12 eller folsyra. Dessutom finns det fortfarande den normocytär anemi, där det finns en brist på hemoglobin, medan storleken på erytrocyter är normalt. Detta kan orsakas av njurproblem eller en överdriven nedbrytning av röda bloecellen kallas hemolys.
Avvikelser i form av erytrocyter
Förutom variationer i den mängd erytrocyter, även kan vara formen av cellerna är olika. Det finns flera varianter på kända erytrocyter, som alla pekar på vissa sjukdomar. Exempel på onormala blodkroppar är:
  • Acanthocyten, erytrocyter med flera små utsprång på cellytan.
  • Elliptocyten, som har formen av en ellips.
  • Schistocytes, röda blodkroppar som har skadat, trekantiga fragment på ytan.
  • Sickle-celler, röda blodkroppar i form av en skära, som förekommer i sicklecellanemi.
  • Sferocyten, små röda blodkroppar utan ett centralt blek område, som orsakas av oxidativ skada.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha