Vad är en geting, vad man ska göra mot getingar?

Matti Almqvist Februari 27, 2016 Natur 316 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
En geting är en insekt. Vad som är slående vid en geting, getingen midjan, den tunna filmsekvens mellan buken och bröstkorgen. Getingar kan hugga och även flera gånger eftersom deras sting inte fånga. Vad kan du göra för att förhindra en söm och vilka åtgärder som ska vidtas om du redan har haft en stab? Nästan 650.000 personer, vilket är 4 procent av den holländska befolkningen är allergisk mot geting- eller bistick.

Innehåll Artikeln

 • Vad är en geting och vilken roll i den typ av wasp?
 • Chefen för en geting
 • Flera getingar
 • Sociala getingar och solitära getingar
 • Varför stickande getingar och de hugga flera gånger?
 • Symtom getingstick
 • Vad kan du göra med en normal ?? ?? getingstick?
 • När direkt till en läkare eller akuten!
 • Vad du ska göra mot getingar, getingar stickande
 • Vinäger, kryddnejlika och ljudenheter för att avvärja getingar
 • Hur många människor är om allergiska mot bi eller getingstick?
 • Sannolikheten för en mer tid en allergisk reaktion
 • Behandling på en allvarlig allergisk reaktion
 • Vetenskaplig forskning om insektsallergi

Vad är en geting och vilken roll i den typ av wasp?

En geting är en insekt. Kroppen av en geting inkluderar: huvud, bröstkorg och buk. Den brisket sitter sex fot. En geting har vingar som är fästa på bröstkorgen. Till hela kroppen är ett skikt av kitin, en hornliknande substans. Getingen skyddar mot uttorkning, ser till att det inte lätt att skada dig själv och det ger kroppen styrka. Musklerna i en geting fastnat på chitinelaag, en geting har inga ben. Under sommarfångst getingar väldigt många insekter, särskilt blowflies. Getingar fånga andra insekter att äta som deras larver. Här man använder: vita flygare som gnager tomatplantor, attackeras av getingar. Parasitsteklar kan eventuellt behandla vissa sawflies.

Chefen för en geting

De viktigaste sinnen en geting som sitter i huvudet. Noterbart är de stora backarna och stora ögon. Dessa backar har olika funktioner: tugga, gräva, bita bytet i bitar och tugga. Ögonen på en geting är stora och sfären. De består av fasetter, hundratals. Med hjälp av facettleder ögon kan uppfatta en geting mycket bra rörelser. Huvudet har en geting fortfarande sitter tre ögon, dessa kallas ibland ögonpunkten. Antennerna och morrhåren på huvudet kan lukta en geting och känsla.

Flera getingar

Getingar tillhör den grupp av insekter har utsetts nattfjärilar. Vingarna är tunna, membranliknande. Många av nattfjärilar bär ett sting. Honorna har svider i buken. Sting är ansluten till en körtel med gift. Hymenoptera är indelade i olika familjer. Eftersom familjen av veck getingar, här är den gemensamma geting, den tyska wasp och hornet ökar. De bär ett sting. Kännetecknande för ett veck geting: om getingen är i vila än vingarna viks och veckad på baksidan. Andra geting familjer: galla getingar, parasitsteklar. Dessa är några sting bärare, kvinnor har en gadd. Detta är en tunn slang, vilket de lägger ägg. Dessutom finns också växter getingar, dessa är inte så väl kända. De kallas också sawflies och trä getingar, larver äter blad och trä. I utseende de inte verkar riktigt vanliga getingar, till exempel, de har inte en geting midja.

Sociala getingar och solitära getingar

Sociala getingar
Många gånger getingar är sociala getingar, de lever i grupper och är beroende av varandra. Tuck Getingar gör sina bon från en typ av papper, gör det ditt eget. Massor av getingar är gula och svart färg av veck getingar detta är en viktig egenskap, färgerna är en varning till fiender geting. En grupp av getingar har en drottning och en hel del kvinnor, arbetarna. Drottningen är den enda gadd och lägger ägg. Arbetarna är i besittning av en ängel.
Drottningen ger vintern på en plats som är skyddad och när våren börjar, flyger de ut och hitta en plats att bygga ett bo. Tänk på en gammal håla av en kanin, eller en hålighet under ett träd, en spricka i väggen hos ett hus. Drottningen söker träfiber, gör dem fint och blandar dem med saliv i papery damm. Av dessa gör drottningen sedan ett bo. I kullen finns bås med sex sidor, varje ruta drottningen lägger ett ägg. Äggen kläcks larver som bärs av drottningen. När larverna är fullvuxna, de snurrar in och det finns kvinnliga getingar från dockorna. Dessa arbetare gör det större boet, har drottningen i uppdrag att lägga ägg.
Vid slutet av sommaren placerar äggen i något större drottning celler, som kommer från manliga getingar här. Också nya drottningar föds under den tiden. De flyger iväg tillsammans för att para sig. Drottningen har fullgjort sitt uppdrag, arbetarna har inga jobb och flyga runt söker söta saker. Det är den tid som vi lider av getingar. Kommer den första frosten sedan gå drottning, sina anställda och hanarna dör. De unga drottningar är befruktade, hittat en plats att övervintra.
Ensamma getingar
Förutom sociala getingar har också ensamma getingar, de inte lever i grupper. Dessa är arter som getingar gräva guld getingar, spindel mördare, nära getingar och urntjeswespen. Honorna lägger ägg själva och de äter larverna.

Varför stickande getingar och de hugga flera gånger?

Getingar kan huggande flera gånger eftersom deras sting inte fånga. Detta är fallet med bin. Om en geting kors kommer sedan gift i såret. Giftet av getingar är ganska smärtsamt. Det försvarar men också att förlama byten.

Symtom getingstick

Normal reaktion
En normal reaktion i kroppen när du får stucken, är platsen runt sömmen tjocka, sväller, det gör ont och blir röd, dessa symtom uppträder nästan omedelbart efter sting. Symtomen tar först gå efter några timmar svullnaden reduceras och slutligen elimineras några symptom alls.
Genom knivhuggen flera getingar
Om någon samtidigt av flera getingar stung värre än symptomen beror på den stora mängden gift. Det kan finnas ett lågt blodtryck, kan vem som helst drabbas av svår huvudvärk eller chock. En attack av flera getingar med stickande mycket kan leda i värsta fall till döden.
Allergisk reaktion
Förutom den normalt svar på giftet, finns det fortfarande fråga om en reaktion, som alstras av immunsystemet. En av getingstick kan vara tillräckligt för allvarliga symtom. I en generaliserad allergisk reaktion följande symtom kan uppstå: nässelutslag över hela kroppen, ödem i svalget, snabb puls, blodtryck kan vara låg, kan chock uppstå och detta kan leda till döden.

Vad kan du göra med en normal ?? ?? getingstick?

 • Försök att inte gnugga fläcken, inte krabba.
 • Ge svalna på plats införas: våta trasor, sätta isbitar i en tvättlapp och cool eftersom platsen egen eller använd en kall pack.
 • Sätt på plats en hel del smärta, kan det hjälpa en smärtstillande kräm.

När direkt till en läkare eller akuten!

 • När en allergisk reaktion bör du omedelbart se en läkare eller akutmottagningen på ett sjukhus.
 • Om du fastnar i munnen, i halsen eller i halsen! Början svullnad på ställen kan det vara mycket farligt.
 • I omfattande hudreaktioner.
 • I en snabb puls.
 • I allmän sjukdomskänsla.

Vad du ska göra mot getingar, getingar stickande

 • Inte hoppa över en geting.
 • Användbar på en plats där många getingar är inga söta saker eller drycker med alkohol. Använd inte parfym.
 • Använd ett sugrör när man dricker ur en flaska eller en burk.
 • Rena händer och ett barns ansikte ren som det har ätit något sött och ändrar kläder som det blir smutsiga godis.

Vinäger, kryddnejlika och ljudenheter för att avvärja getingar

Placera en skål med ättika på bordet, detta kommer att hålla getingar i schack. Getingar tycker doften av kryddnejlika är inte bra, i kombination med ättika fungerar ännu bättre: sätta några kryddnejlikor i en skål med ättika. Du kan också skrämma bort getingar med en särskild ljudenhet, kostar de mellan tjugo och 30 €. Ett ultraljud, jakt getingar och andra skadedjur borta, är cirka 40 kvadratmeter sortimentet.

Hur många människor är om allergiska mot bi eller getingstick?

I Nederländerna, ca 650.000 allergi mot ett sting från ett bi eller geting, som är cirka 4 procent av den holländska befolkningen. Nästan alltid ger en känsla smärta, men det är oftast inte farligt. Så ?? n 3-4 per 100 personer, men kan ha starka reaktioner, bör du tänka på medvetslöshet eller i värsta fall döden.

Sannolikheten för en mer tid en allergisk reaktion

Generellt personer som har haft en allergisk reaktion efter ett stick från en insekt, trettio till sextio procent chans att en liknande eller en mer våldsam reaktion om de stucken en nästa gång.

Behandling på en allvarlig allergisk reaktion

En allvarlig allergisk reaktion kallas också anafylaxi. Den första akutbehandling är att direkt administrera adrenalin, till exempel, kan detta göras med hjälp av administrering av en adrenalin autoinjektor.

Vetenskaplig forskning om insektsallergi

UMCG Groningen förbereder en undersökning om allergiska reaktioner mot geting huggande och särskilt allvarliga konsekvenser. Du kan registrera dig på UMCG om du har satt en allergi mot getingar och i säker miljö vågar vara. Har du en insekt allergi är det inte klart hur du kommer att svara på nästa gång, reagerar inte alla i en andra eller efterföljande allergisk sting igen. Forskare Hanneke Old Elberink vill undersöka hur. Till exempel, kontrollerar den om en underliggande sjukdom påverkar. Slutet av augusti 2015 har kommit fram mer än fyra hundra och femtio personer som är villiga att låta sig stickande av getingar.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha