Vad är dermografism / urtikaria factitia?

Reimar Åkerman Februari 27, 2016 Hälsa 218 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Ibland, ibland händer det att du måste pressa eller friktion på huden kommer snart rodnad och / eller bård. Detta fenomen kallas dermografism och är en ofarlig men framför allt en mycket obehaglig tillstånd. Ofta ingen direkt orsak hittades för detta tillstånd, men lyckligtvis finns det sätt att lindra symptomen.

Vad är dermografism / urtikaria factitia?

Dermografism urtikaria eller factitia är också populärt kallas medicinska tecken ?? ?? eller ?? medicinsk tatuering ?? nämns. Det är fenomen som innebär att det sker efter att gnida eller repas en kliande och röd höghet. Dessa liknar nässelfeber, stor ?? ?? former som försvinner efter några timmar.
Vad som egentligen händer i huden?
Huden innehåller många mastceller ?? ??. Dessa celler innehåller en substans som histamin nämns. Histamin är en kemisk signalsubstans som skapas av, bland annat, en allergisk reaktion. Alla vet symtom på en allergisk reaktion såsom svullnad, klåda och utslag. I dermografism kommer redan histamin frigörs när det gnids över huden.

Hur dermografism?

Hos cirka 70-75% av fallen kan man inte hitta en orsak till sjukdomen. Om det varar längre än sex veckor går vidare i den kroniska fasen och kan ta flera år innan den försvinner. Några möjliga orsaker är:
 • Läkemedel såsom antibiotika, smärtstillande medel och kontrastmedel
 • Allergi mot livsmedel såsom jordgubbar, nötter, nötter och komjölk
 • Kontakt Allergier såsom konserveringsmedel, latex, nickel och även tvålprodukter
 • Insektsbett såsom myggor, fästingar, loppor, löss, getingar, bin och knott
 • Sjukdomar: autoimmuna sjukdomar, hepatit, metabola sjukdomar
 • Fysiska stimuli: kyla, värme, tryck, solljus, motion
 • Allergier mot djur, särskilt för hundar, katter och hästar

Det händer ofta att de använde var inte är allergisk mot ett visst ämne / produkt och det plötsligt är. Även en allergi med åldrande försvinna / gå ut.
Förekomsten av angioödem
Angioödem kan förekomma tillsammans med dermografism och uppstår främst på ögonlocken, kinder, läppar, underliv, baksidan av handen och foten. Även med detta fenomen, finns det en fråga om en svullnad. Däremot kan angioödem också uppstå på slemhinnorna såsom halsen och tungan. Vid svår akut reaktion kan bli andfådd och talar med en anafylaktisk chock. Det är av avgörande betydelse för att göra det möjligt för medicinsk hjälp, så snart som möjligt för att förhindra hjärnskador på grund av syrebrist. Vissa människor har en EpiPen med dem som kan administreras av en outsider.
Även om det finns ofta en direkt orsak till störningen kan vara att starta en behandling. Denna behandling lindrar symptomen främst.

Vad är behandlingen?

Idag finns droger eller antihistaminer, som kan lindra symptomen. De har till uppgift att förhindra frisättningen av histamin. Det sägs ibland att man blir dåsig och sömnig av dessa läkemedel. Men det finns nu fler senare versioner av denna uppdatering mycket mindre / inte har.
Några exempel på antihistaminer är:
 • Xyzall / Levocetirizine
 • Zyrtec / Cetirizin
 • Rupatall
 • Atarax

Det kan bidra till att smörja huden med en lugnande lotion / kräm. Om behandlingen inte är särskilt effektivt kan överföras till kortikosteroider. Det bör undvikas en går krabbor. Använd kallt förpackningar och / eller våta handdukar på det drabbade området kan ge lindring. Regelbunden smeta förhindrar torr hud som också kan utlösa en reaktion.

Vilka är förväntningarna?

I det akuta skedet, bikuporna efter några timmar / dagar är borta. När den kroniska fasen har skett det kan ta månader eller år innan urtikaria försvinner. Genom användningen av antihistamin / kan kortison symptom lindras.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha