Vad är BIC-kod?

Ofta på betalnings och andra bankaffärer vid sidan av IBAN frågade om sk BIC-kod. Det är ofta, men inte förklarat vad BIC-koden är, och var man hittar dem. Vad innebär detta BIC detta? Och ännu viktigare, vad är din BIC-kod?

Vad är BIC-kod?

BIC-kod får du förutom IBAN numera väldigt ofta när du arbetar med betalnings via Internet. Sedan den 1 januari 2007 är det obligatoriskt att ange BIC-kod i överföringar till länder inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Utan den bifogade BIC banköverföring unceremoniously kan vägras. BIC-koden, tillsammans med IBAN för internationella betalningar mycket billigare och effektivare.
Betydelse BIC
BIC står bokstavligen för Bank Identifier Code. Detta innebär att du kan identifiera en viss bank med hjälp av BIC-kod. Speciellt för bankerna själva, är denna kod mycket användbart, eftersom de är så lätt att se var pengarna flöden kommer ifrån. Dessutom finns det så här och det med hjälp av det gamla namnet; SWIFT koden. Emellertid är SWIFT koden passerat in i BIC-kod, och är exakt densamma.
Egenskaper BIC
BIC-koden består av följande obligatoriska åtta tecken:
  • 4 bokstäver
  • 2 bokstäver
  • Två bokstäver eller siffror

Dessutom ibland är den gren kod till. Grenen koden består av tre bokstäver. Denna gren kod utelämnas, då finns det ofta xxx i dess ställe.
BIC största bankerna i Nederländerna
För enkelhetens skull nedan listar BIC-koder för de största nederländska banker:
  • ABN AMRO BANK: ABNANL2A
  • AEGON BANK: AEGONL2U
  • ING BANK: INGBNL2A
  • RABOBANK: RABONL2U
  • SNS BANK: SNSBNL2A
  • F. van Lanschot Bankiers: FVLBNL22

Beräkning BIC
Om din bank inte finns i listan ovan, BIC-kod på din bank ofta hittas på webbplatsen för din bank. Naturligtvis kan du välja att beräkna din BIC-kod själv. Med hjälp av följande formel kan du beräkna din egen BIC-kod: BANK ID + EN + 2 + bock. Det finns också en möjlighet att känna BIC att komma: BIC omvandlaren. Skriv bara in ditt kontonummer och din BIC kommer så vidare.

Skillnad BIC och IBAN

Sedan 1 augusti 2014 var i Nederländerna ett längre konto; IBAN. Ofta BIC och IBAN är förvirrade. Koderna har båda funktionen att göra internationella betalningar smidigare, men de är helt olika. IBAN står för International Bank Account Number och sedan faktiskt hänvisar till ett bankkonto, medan den BIC-kod identifierar en viss bank.
IBAN är mycket längre än den BIC-kod; där BIC-koden består av endast åtta obligatoriska tecken, har IBAN minst 15 och högst 34 tecken! En holländsk IBAN består av 18 tecken. Letar du efter din IBAN-nummer, då är det lämpligt att använda ett IBAN-omvandlare. Med det här verktyget har du ditt IBAN-nummer inom några sekunder. Du kan också ta en snabb titt på ditt bankkort, eftersom det är din fullständiga IBAN-nummer också tryckt på.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha