Vad är aktinisk keilit?

Aktinisk cheilitis är en kronisk sjukdom i läpparna. Av kronisk exponering för solljus i detta tillstånd, det uppstår en balansering på läpparna, som kan vara inte bara fula utan också kan orsaka smärta och obehag. Vad är aktinisk keilit, som får det och vilka behandlingar är möjliga exakt?

Andra namn

Aktinisk cheilitis är också känd av följande namn:
  • Keilit Actinia

Vad är aktinisk keilit

Aktinisk cheilitis består av två separata ord, nämligen aktinisk ?? ?? ?? Och ?? keilit. Översatt från de grekiska orden betyder:
  • Aktinisk strålning = ?? ??
  • Keilit = ?? lipontsteking, inflammation i läpparna ??

Aktinisk cheilitis betyder ordagrant: inflammation i läpparna, som orsakas av strålning.
Keilit Actinia kännetecknas av en balansering på läpparna, som orsakas av kronisk exponering för solljus. Det liknar det tillstånd aktinisk keratos, men ligger på läpparna. Ofta påverkas den undre klacken med detta syndrom. Av kronisk exponering för UV-ljus från solen, epitelceller som är skadade närvarande i läppen. Som ett resultat har formen av cellerna blir onormala, och vävnaden inte längre byggs upp på ett logiskt sätt. Denna ologiska struktur av celler uttrycks i en fjällning. I vissa fall av aktinisk keilit är också en inflammatorisk reaktion synlig.

Vilka är riskerna ?? s aktinisk keilit

Vem aktinisk keilit, har en ökad chans att få skivepitelcancer. En skivepitelcancer är en typ av cancer som drabbar det övre lagret av huden. Eftersom aktinisk keilit kan senare orsaka cancer, är Actinia cheilitis också ses som en premalign tillstånd. Med ?? premaligna ?? ett slags precanceröst refereras till.
Aktinisk cheilitis ofta ser inte trevligt, och även patienten kan också ha sin börda. I ungefär hälften av fallen, är smärtan beskrivs som ett klagomål.

Vem får aktinisk keilit

Anledningen till en person gör få aktinisk keilit, och den andra inte, är okänd. Det är dock observeras att konfronteras personer över 50 år, ofta med aktinisk keilit. Dessutom är män oftare inför denna sjukdom än kvinnor. Anledningen aktinisk keilit speciellt hos män observeras är mest sannolikt förklaras av det faktum att fler män och mer utanför arbete och liv. Även kvinnor ofta bär läppstift, vilket gör de skadliga UV-strålar tränger mindre i läppen vävnaden.

Behandling av aktinisk keilit

Det finns några behandlingar som är tillgängliga för aktinisk keilit. Vilken behandling tilldelas är beroende av den exakta placeringen av keilit, men också i vilket skede det ligger. En läkare kan göra ett val från en av följande former av behandling, men en kombination av dessa behandlingar är också möjlig. Din läkare kan berätta mer om detta.
  • Kryoterapi: de abnorma cellerna förstörs i denna form av behandling genom att frysa dem.
  • Fotodynamisk terapi: de abnorma cellerna behandlas med ett specifikt ämne, så att de kan göras känslig för ljus. Härnäst kommer ett speciellt ljus lyste på den aktiniska cheilitis, vilket får cellerna att bryta ner.
  • Läppar: denna form av behandling, huden på läppen ut, och läkaren i munslemhinnan kommer att skapa en ny flik.

Kryoterapi
Kryoterapi är en form av behandling där aktinisk keilit behandlas genom frysning. Läkare använder flytande kväve för här brukar, men ibland andra frysmedel används. Biverkningar av denna behandling är inflammation, blister formationer och nekros. Alla tre av reaktionerna kräver inte någon ytterligare behandling och härdas av sig själv. När det behandlade området läka på läppen, kan återvända till den platsen aldrig aktinisk keilit.
Fotodynamisk terapi
Vid fotodynamisk terapi, läkare använder ofta en kräm. Ett tunt lager av denna kräm appliceras på platsen som skall behandlas, och det är lätt tätt tejpade. När krämen har anbringats två till fyra timmar, är plåstret avlägsnades åter. Smord läpp kommer de närmaste tio minuter behandlas med speciella lampor. Ljuset bör ha en specifik våglängd och intensitet, eftersom behandlingen annars inte har någon effekt. I majoriteten av samtliga fall, fotodynamisk terapi måste vara på samma plats skall upprepas minst två gånger. Anledningen till att det ofta väljs för denna form av behandling är att det finns liten eller ingen förekomsten av ärrbildning efter behandlingen.
Läppar
När läpparna har läppen kommer att skäras ut. Detta innebär att den drabbade stycket läppen är bortskuren, för att avlägsna den aktiniska cheilitis på denna plats. För den återstående klyftan ?? ?? att fylla upp, kommer en läkare att plocka upp en bit av munslemhinnan av insidan av munnen, och placera den på hålet. Denna form av behandling är mest utsatta ?? s, och därmed kommer att pågå utväg ?? ?? kan användas. Läkare kommer alltid att försöka behandla aktinisk keilit med kryoterapi och / eller fotodynamisk terapi.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha