Vad luktar som en häst?

De flesta tycker ögon och öron hästen av de viktigaste sinnena. Känslan att de starkaste verk i hästen förbises. Det är näsan. Näsan är lika viktigt för överlevnadsmekanism för hästen som öron och ögon. Viktigt nog att veta mer!

Hästen näsa

Näsan av hästen fungerar mycket bra. Slemhinnan i näsan av hästen har en större yta än hästens hela kroppen! Detta slem fångar hästen dofter. En häst luktar mycket bättre än människor. Det finns många studier som gjorts, men det är inte att säga med säkerhet hur mycket starkare hästen lukten än vi gör. Uppskattningar av upp till 100.000 gånger bättre, men ingenting är säkert. Att det är tusen gånger bättre än den hos människan är säker, men det är inte lika bra som lukten av en hund. Trots det faktum att näsan av hästen inte kan matcha den hos hunden, är detta det bästa utvecklade kroppen hos hästen. En häst dofter från långt håll om han har att göra med en vän eller en fiende!

Funktioner av hästen lukten

Alla dofter som fångar hästen, kan berätta för honom vad som helst. Lukt är också mycket specifika funktioner för en häst.
Mat & Dryck sökning och kontroll
Med lukten av hästen söker lämplig föda. Det vet exakt vilka växter gör det och kommer inte att äta. Se hur noggrant en häst äter gräs på ängen och hur han äter sin hö. Lukten varnar dem när maten är bortskämda. Lukten av hästen är nära relaterad till hästens smak. För att kunna fastställa den exakta smaken av mat, det krävs också, luktsinnet.
Social funktion
Lukt är en viktig kommunikationsmedel för hästar. När hästar möta eller känner varandra, blåser de varandra i näsan. Följande är en positiv eller negativ reaktion. Hästar känner igen varandra genom lukt, ett sto kommer alltid att känna igen sin egen föl. I en rullande flock hästar på samma plats. Så de oroar sig för att varje häst i besättningen har samma lukt och de erkänner alltid gruppen.
Alarmerande och skyddande funktion
Hästen kan lukta fara såsom brand eller en fiende. De kan lukta där faran är redo att stå i ett gynnsamt läge i förhållande till vindriktningen. Hästar luktar också mycket bra när någonstans ett dött djur. De laddar fly och gå dit med en bred kaj.
Kontrollerande sexuellt beteende
En hingst till ett sto kan lukta när hon är i hennes cykel och om de är villiga att para sig. När stoet att para sig, luktar hon som hormonet östrogen. Denna doft exciterar hingsten tummen. Det är också anledningen till att en hingst täcker lätt en neppaard. Så länge neppaard men luktar östrogen. Ändringar eller avbrott i hormoner påverkar doften av både hingst och sto.
Avgränsning av territoriet
I naturen, hästar till exempel gödsel lukt när de förs in i en annan grupp av hästar. När en hingst gödsel från en annan hingst luktar han kommer att göda samma plats eller urinera att låta dominera sin egen doft. Hingsten har göds den sista dominerande. Lukten är en varning om att platsen är bättre att inte nås av en annan hingst. Vem gör det på något sätt kommer att behöva ta itu med hingsten av territoriet.
Reflex organ för matsmältningen
Tillsammans med smak styr lukt som tillräcklig saliv och magsaft utsöndras att smälta maten ordentligt.

Institutionen Jacobsen

En rolig företeelse i hästar flemen. Hästen lockar överläppen upp. Det ser ut som hästen och skrattar i dressyr, det är ofta undervisas som ett trick.
Vad har detta att flemen nu med lukten av häst som du får fråga? Det fungerar så här: När hästen fleemt, suger luft genom munnen. I munnen har ett slags kanal som kommer från institutionen Jacobsen. Med detta organ hästen att vissa dofter mycket bra analys. När en häst luktar helt enkelt, det tar allt doftar mycket sant. Genom att använda sig av kropp Jacobsen, kan det studera en mycket bättre lukt När en häst genom att helt enkelt luktar kan inte analysera en lukt, det flemen kommer att kunna göra det. Flemen innebär att en extra häst vill lukta gott.
Flemen ses ofta särskilt i hingstar som vill ta reda på om ett sto är hengstig. Med näsan en häst inte kan skilja hormonerna, men flemen han kan. Hästar måste äta något konstigt som en pepparmynta ibland gå flemen.

Konsekvenser för hästägare

Genom lukt, kan en häst avgöra om något är farligt eller inte. Du kan dra nytta av detta genom att erbjuda nya saker. Hästar i nya situationer tillåter lukt kan förhindra allvarliga chockreaktioner.
När du kommer i kontakt med en konstig häst, låt det först vädra tyst för dig. Så hästen kan få förtroende för dig. Dessutom han eller luktar du ofta kommer i kontakt med hästar och du fortsätter att komma i kontakt med. I en känd häst detta är inte nödvändigt eftersom djuret redan luktade och hörde du kommer innan du når honom.
När du införa en ny häst i en grupp som du kommer att se att hästarna går först sniffar varandra. Reaktionen kan då vara hård. De nya kuddelid jagad eller sparkas. Av denna anledning är det lämpligt att fastställa en ny häst under en längre tid på en bit mark intill besättningen. Så hästarna kan över staketet eller tråd runt sniffa varandra och vänja sig vid varandra utan något djur kommer till skada. När djuren har kommit att vila igen efter en dag eller några dagar, kan det nya djuret sättas i gruppen. Kanske det kommer även att finnas en viss våldsamt beteende, men det är mycket mindre än om en häst läggs direkt i en besättning.
När en ung häst för första gången att vänja sig sadel eller sele, låt det då expand att lukta. Att vänja sig lukten och hästen så kommer också luktade arter har också varit i kontakt med detta material. Som ett resultat blir det mindre hotfull.
När en häst får ny mat, kommer det först lukta om det är god mat. Om det luktar starkt kommer kanske flemen. Ge hästen gott om tid att vänja sig vid nya livsmedel och foder området under en längre tid. Ibland kan en häst att vänja sig. Andra gånger aldrig vänja sig vid det och kommer helt enkelt inte något hästen. Längre fortsätta att erbjuda än ingen mening.
När du går iväg på en häst är bra att äga någon mat att ta med dig så hästen i okänd territorium har sin välbekanta mat och inte en ny doft av färska livsmedel måste vänja sig vid. Nya dofter, finns det redan tillräckligt på främmande territorium.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha