Utbredningen av rhino

Nichlas Bloch December 27, 2015 Natur 12 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Rhinos är imponerande djur. Elefanten efter att de är de största landdjuren som strövar världen. Frågan är bara hur länge de kan fortfarande beundras på jorden i naturen? På grund av hans horn han ofta angrips av tjuvskyttar. Dessa onödiga konfrontationer säkerställa att noshörningen är en av de mest hotade arterna. En annan anledning till att de är utrotningshotade är att uppfödning i fångenskap är svårt. Hur kommer det sig? Hur är den naturliga reproduktionen? Och vad imponerar hanen honan?

Svarta noshörningen

Parning Ritual
De svarta noshörning när en kvinna i värme i grannskapet har sett, försöker han att imponera på henne genom att gå fram och tillbaka. Han kommer också att sprida urin och hans horn skrapa längs marken. Rhinos inte släpa runt på en grupp och hålla ett tillbakadraget liv. Så när en kvinna är i säsong i deras område och det finns en annan manlig noshörning sannolikt vill våga, kommer de att genomföra ett försök att skrämma varandra. De kommer att göra detta genom att sniffa högt. Här hålla huvudet lågt och de lägger öronen bakåt. Med benen de kommer att fräsa marken och lura dem skenattacker. Förutom den livliga fnysning de ofta går grymtande och väsande. Man kommer inte att flytta snabbt mot en verklig kamp.
Honan kommer att avgöra om det kommer att paras. Ofta hannar vände på ett aggressivt sätt. Om kvinnan vill fortfarande att para sig och det är en framgångsrik befruktning snarare än dräktigheten varar cirka 15 till 16 månader. En kvinnlig blir bara en kalv var två till fem år. Förutom tjuvjakt långsam reproduktion är också en anledning till att noshörningen är en utrotningshotad art.
Kalven
Barnet noshörningen är redan efter 10 minuter stå upprätt även om det inte är riktigt stabil. Pojken går därför alltid bakom sin mamma skydda dem mot angrepp från andra djur. Även under den första månaden av kalven redan äta fast föda. Dricksvatten gör kalven efter fyra eller fem månader. Den unge vistelse med sin mamma tills han är fullvuxen och en ny kalv föds. Men kalven diat för ett helt år.
Kalven själv är könsmogen efter fyra år. Vissa är nya könsmogna efter sju år. Män 10 år, har dock vänta till par eftersom endast då de är starka nog att göra detta.

Den vita noshörningen

Skillnader jämfört med den svarta noshörningen
Parnings ritual av den vita noshörningen tar ungefär en vecka. Efter befruktning av den vita noshörningen tar 16 månader för unga är född. Medan den svarta noshörningen redan efter en månad att äta fast föda, är detta den vita noshörningen två månader. Även de vita noshörningen för modern och inte lämna mor till den svarta noshörningen. Efter två till tre år, de unga jagade bort eftersom de är gamla nog att vara oberoende.
Varför reproduktion i fångenskap löper svårt?
Uppfödning i fångenskap vita noshörningen svårt. Man misstänker att det har att göra med åldrandet som accelererar under fångenskapen. Eftersom kvinnor befruktas snabbt eller mindre regelbundet gör detta påverkar cyklerna.
Forskare har redan upptäckt att social interaktion spelar en roll i reproduktionen. Således är situationen i området är helt annorlunda i naturen än i fångenskap. I det vilda, manliga noshörningar ofta ensamma och kvinnliga noshörningar i grupper om två till tre. Inom denna lilla grupp de stannar längre än en månad med två. Det innebär att det finns så många olika sociala kontakter. Men i fångenskap stilleben, djuren i samma grupp under en lång tid. Partnern är därmed kraftigt reducerad och så är chanserna att reproduktionen.
Det är därför mycket viktigt när avel att det finns tillräckligt val och variation för den manliga. I varje grupp, bör det finnas åtminstone ett han- och ett flertal kvinnliga noshörningar. De områden där de bor i djurparken bör också vara tillräckligt stor och härma deras naturliga miljö så nära som möjligt om de vill öka chanserna för reproduktion. Stress kan vara en anledning till att reproduktionen i fångenskap är svårt. Man undersöker också potentiella roll näring i denna fråga.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha