Ursprunget och filmade utvecklingen av cancer på cellnivå

Vi vet redan en hel del om cancer. Men hur den första tumörcellen utvecklas till en aggressiv tumör som kan metastasera, inte har undersökts i detalj. Forskare Jacco van Rheenen och Hugo Snippert att följa utvecklingen av cancer på individuell cellnivå. Denna studie ger nya insikter som kan vara av intresse i sökandet efter nya läkemedel och behandlingar mot cancer.

En film på den bärbara skärmen visar en bit ser grönfärgade bröstcancerceller, av vilka några kopior själv lossa. "Du ser hur cellerna sprids här", säger Jacco van Rheenen, gruppledare vid Hubrecht Institute. "Vi kan göra cellerna visar olika färger, och de följer individuellt med ett mikroskop."
 Visualiseringen av enskilda celler, Van Rheenen specialitet. I denna nya forskning, arbetar han tillsammans med Hugo Snippert molekylär cancerforskare vid University Medical Center Utrecht. Snippert undersöker beteendet hos stamceller via så kallade humana mini små organ, där professor i molekylär genetik Hans Clevers tidigare furoren med. Tillsammans Snippert och Van Rheenen cancerstudie från allra första stadiet i detalj.

Trogen härma

"Det hela börjar med ett fel i DNA," Van Rheenen förklarar. "Det kan leda till en cell som pågår okontrollerat delar. Det är inte cancer, men en godartad tumör som inte var mycket skada. Det blir endast farlig om det finns en andra eller tredje fel i DNA. Som ett resultat blir en reglermekanism i cellen defekt, och det kan lätt uppstå ett flertal DNA-fel. Detta leder till en klump av celler med många olika typer av fel som växer i snabb takt. Vid den tidpunkt då cellerna kan metastasera, vi talar om cancer. "

"Fram till nu, är cancer utreds av tumörer där alla DNA fel som orsakar cancer är påslagna samtidigt," fortsätter Snippert. "Detta är inte riktigt sant liv eftersom du träffar den gradvisa utvecklingen av tumören över. Vi vill därför att härma den gradvisa ackumuleringen av mutationer som sker hos människor.

Vi använder en teknik där vi kan tillämpa laserljus med en specifik fel i DNA i en enda cell som vi kan välja under mikroskopi. De som rör cell kan vara den första tumörcellen, men också cancercellen som kommer att utgöra en aggressiv klump av celler i den redan existerande tumör. Då kan vi noga följa utvecklingen av dessa direkt på celler genom mikroskopi. Vi kan se hur till exempel flytta cellerna och sektioner. Detta har inte gjorts tidigare. "

Ny typ av läkemedel

Forskarna hoppas att få detta sätt en bild av hur cancer uppkommer, utvecklar och sedan sprider sig. "Vi kan snart få se tumör beteende som tidigare inte var synlig. Detta kan mycket väl leda till nya insikter om hur vi bör ta itu med tumören och så förhoppningsvis på långsiktig utveckling av andra läkemedel ", säger van Rheenen. "Vi kan genom denna undersökning kommer snart att undersöka hur väl kemoterapi kommer att tilltala tumörceller med olika DNA-misstag."

Duon känns väldigt hemma i Utrecht. "I Hubrecht bedriver grundforskning och har mycket gemensamt med forskning vid UMC Utrecht" Snippert förklarar. "Utrecht är relativt liten," van Rheenen tillägger: "men forskningen här är världsklass. Därför linjerna är mycket kort. Här har du olika discipliner och bara vid kanterna där de överlappar de spännande saker att hända! "

(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha