Ursprung i staden

Gullis Samuelsson Februari 27, 2016 Miscellanea 4 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Under en stad eller ort måste förstås som en plats där människor lever som arbetar i motsats till att landet inte bara till jordbruket men där det finns till exempel hantverkare, lärare, präster och regeringstjänstemän. De första bosättningarna som ska betecknas som en by eller stad uppstod i Mesopotamien i Sumergebied de mest kända platserna Uruk och UR.

Den antika staden

Den antika staden är en stad som grundades av romarna. Många av de städer som avfolkade helt eller delvis efter störtandet av det romerska imperiet. Men det återstod ett antal antika städer finns, främst på grund av närvaron av en lokal härskare som en kung eller en biskop. I Nederländerna finns det inga städer som hör till de antika städerna som är fallet i Belgiens Vallonien och den belgiska staden Tongeren tillhör det.

Slottet staden

Castle Städer skapas genom kombinationen av ett slott eller kloster och handel uppgörelse. När handeln blomstrade under medeltiden, sökte köpmän säkerhet och skydd genom att bosätta sig i närheten av makt som en herre eller abbot. Genom att öka antalet hantverkare runt ett slott eller kloster var en stad som ofta var omgiven av jordvallar eller gränsväggen. Särskilt praktiskt handel uppgörelse växte så nära en korsning eller ett stopp av korsfarare och pilgrimer. Många bönder flyttade till städerna där de ursprungligen deras dåliga existens skickas till ett bättre liv i städerna eftersom det fanns gott om arbete som ska hittas.

Rättigheter stad beviljas av härskare

Under medeltiden fanns fler platser stadsrättigheter som är knutna till en räkning eller en gentleman. Invånarna sedan själva upprätthålla allmän ordning och att utfärda administrativa åtgärder. Grefven eller herre kunde hålla inflytande på staden eftersom han utsett rådmän som bildade stadsstyrelsen. De aldermen utförde rättsliga funktioner under överinseende av en fogde som också utsågs av rösträkningen eller herre. Kommunfullmäktige var också ansvarig för offentliga byggnader såsom balansen och köttmarknaden och fiskmarknaden. Dessa byggnader bildade tillsammans med det närliggande rådhuset och kyrkan i centrum av staden.

Tillväxt efter stad rättigheter

Städerna utvecklas mer och mer som de stadsrättigheter förvärvats trots ett antal städer med stadsstaten i själva verket alltid byar kvar. Detta var särskilt fallet i norra Holland, Friesland och östra Nederländerna. Ett exempel Staverden som tillhör idag kommunen Ermelo Veluwe i provinsen Gelderland. Staverdern fick stadsrättigheter 1298, men har aldrig utvecklats till en riktig stad. Fram till den lilla byn Staverden täcker nu bara ett tiotal invånare.

Storlek städer

Europeiska städer hade vanligtvis en befolkning på 2.500 till 20.000. Större städer var Genua och London med cirka 50.000 invånare. De största städerna var Milano, Paris och Venedig som numrerade omkring 100.000. I det tolfte århundradet, Paris var en samling av slott, kyrkor och kloster, där mellan tusentals stora och små hus byggdes. Gömd bakom införande av vallar Paris försvarades väl där invånarna kände sig säker. Det fanns också en hel del publik och det fanns välstånd.

Initialt trä

En av de största städerna i norra Dordrecht som under 1400 hade cirka 9000 invånare. Dordrecht var då en viktig stad än Amsterdam, som hade bara 5000 invånare. De många stugor i Dordrecht konstruerades främst av trä och stod nära varandra. På grund av virket var en stad med hög risk och var ofta också stora stadsbränder. Ofta öppen eld var underblåst och skorstenar var inte där ännu. Röken försvann genom en rök lucka i taket. De flesta husen hade två rum, en för avfärd som en butik eller verkstad och ett bakre rum som bostad.
  Like 0   Dislike 0
Nästa artikel Vad gör en iPad?
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha