Urinvägsinfektion

Urin produceras i njuren. En frisk person har två njurar, de nedre två ribbor omfattar njurarna för en del. Njurarna är täckta av de övre urinvägarna samt njurbäckenet och urinledaren. Bland de nedre urinvägarna inkluderar urinblåsan och urinröret.
 • Tyglar
 • Urinledare
 • Urinblåsa
 • Urinröret

Tyglar

Människan har två bönformade organ sitter på vardera sidan av ryggraden. Dessa är njurarna. Vad är slående att ansluta till njurarna, är blodtillförseln kör tjocka blodkärlen som försörjer njurarna direkt med hjärtat. På insidan av njuren är njurbäckenet. Detta är en liten behållare för urin som produceras i njurarna, alla har sina egna njure njurbäckenet. Njurarna har en viktig funktion i människokroppen, så att säga, de rena blodet. Överflödigt vatten och avfallsprodukter förs bort från kroppen. Utanför njurar har andra viktiga funktioner:
 • Utsöndring av ämnen
 • Reglering av blodvolym och blodtryck
 • Reglering av koncentrationen av upplösta substanser i blod
 • Reglering av extracellulära vätskan pH
 • Reglering av röda blodkroppar syntes
 • Vitamin D sythese

För att filtrera blodet och guider genom njurarna corpus. Njuren corpus är en slags påse som blod och urin dränering möts. Separationen mellan corpus och njur nefron är ett membran. Detta membran är semipermeabelt, vilket betyder att membranet är semipermeabelt. Membranet tillåter endast på grund av vatten och avfall genom. Dessa är nämligen endast små molekyler. Röda och vita blodceller är för stora för att, liksom proteiner. Eftersom det finns på den andra sidan av membranet, är ett mindre osmotisk värde föreliggande inträffar på osmos i riktningen för urinledarna. Innan den egentliga urin genom nephron in i urinledaren transporteras hitta ytterligare två processer äger rum, nämligen tubulär reabsorption och tubulär sekretion. Det finns en mycket tunn blodkärl längs nefronet, här är det renade vattnet och andra viktiga ämnen som ändå förs in i urinen innehöll. Därefter överskottet av vatten och ämnen i nefronet föras tillbaka igen. Återabsorption är en viktig process, som allt vatten har renats från urine skulle vara det organ skulle mycket snabbt torka ut. Urinen leds från nefronet i urinledarna.

Urinledare

Urinledarna, eller när urinledarna bär urin från njurarna till urinblåsan. Dessa är var och en 25 till 35 cm lång. Urinledaren består av tre delar:
 • Lamina propria
 • Låga musklerna
 • Adventitia

Urinen förs fram genom urinledarna från muskeln. Vid slutet av urinledarna är ett slags ventil, detta säkerställer att urin från blåsan in i urinledaren inte återvända på smalbenet.

Urinblåsa

Urinledarna kommer ut i urinblåsan. Den lagrar urin tillfälligt, så inte constand urin från erthra droppar. Blåsan kan innehålla upp till omkring 400 ml urin. När blåsan är tom, är det inte större än en biljardboll. Blåsan innehåller samma typ av muskel och urinledare. Denna muskellagret säkerställer att urin lätt kan avlägsnas från blåsan. Längst ner i urinblåsan är sfinktern, säkerställer detta att urinen i blåsan förblir på plats. När blåsan är full en signal går till hjärnan. Den fylligare blåsan mer våldsamma denna signal.

Urinröret

Urinröret är urinröret. Genom detta rör, är urinen riktad bort från blåsan. Hos män är urinröret också för att rikta spermier mot utsidan. Hos män är urinröret längre än hos kvinnor, hos män är 20 cm lång stund för kvinnor endast 2,5 till 4 cm. Eftersom urinröret hos kvinnor är kortare och är positionerad närmare till anus, är risken för urinvägsinfektioner är större än med män.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha