Upptäckten av tulpan

Det finns en vacker legend om upptäckten av tulpan. En röd tulpan konstaterades, cirka 1000 år sedan, under en hård vinter i den oländiga bergen i Centralasien till den västra gränsen till Kina, sydöstra hörnet av Kazakstan och östra Kirgizistan. Tulpanen grävs och tas bort. Förvåning överallt att mannen och hans stam under sina vandringar i Persien och Turkiet såg vackra trädgårdar fulla av tulpaner blomma! En översikt:

Legenden

Legenden berättar att i Tien Shan bergen, också känd som: Tian Shan-bergen på den västra gränsen till Kina på en vinterdag med en nomad röd tulpan hittades. Nomad letade efter en get som var omöjliga att spåra. I stället för geten, tog nomad en röd tulpan. Den här killen har tulpanlökar grävde, övertygad om att denna blomma var att bringa lycka om det kunde frodas i svåra vinterförhållanden i de karga bergen i Centralasien.

Seldjoekenvolk, nomad stammen

Mannen, nomad, tillhörde Seldjoekenvolk. Ett folk som skulle göra enorma vandringar. Den nomadstam, Seljuksen lämnade triangeln i Kina, Kazakstan och Kirgizistan och marscherade mot Mellanöstern. Mannen tog priset på alla turer. Genom enorma vandrande nomader kom i Isfahan och Bagdad i Persien.

 Persien runt 1050 e.Kr.

Stor var överraskning nomad röd tulpan hittades i ogästvänliga regionen Centralasien, trädgårdar de persiska städerna Isfahan och Bagdad var fulla av tulpaner!
Stor var överraskning att den persiske poeten och forskare Omar Khayyam tulpan i hans dikter som en metafor för fulländning av kvinnan.

Till Konstantinopel

Resan av detta nomadiska stam Seljuksen fortsatte. De hamnade i Konstantinopel, nu Istanbul, Turkiet.

Seljuks och Ottomans

Denna nomadstam, Seljuksen kommer vi alla till slut känner som: ottomanerna. Det passade Seljuksen exceptionellt bra i vackra Konstantinopel. De bestämde sig för att Konstantinopel som huvudstad i sitt imperium, sitt imperium, det ottomanska imperiet.

Osmanska riket och sin kärlek till tulpan

Vid tidpunkten Seleyman sultanen styrde det ottomanska imperiet, Konstantinopel var huvudstad i riket. Det ottomanska riket var enorm under sin hundraåriga herre, täckte den Mindre Asien, en stor del av Balkan, länderna runt Medelhavet, regionen till Persiska viken och längs södra stranden av Medelhavet.
Sultanen hade, liksom många före honom, en särskild preferens för tulpan. Seleyman var en stor älskare av tulpan. Tulpan var hofbloem, och i alla slottsträdgården fanns många tulpaner.

Tulpan: en högt anseende

Vid tidpunkten för det ottomanska imperiet, tulpan var särskilt högt. Det stod för lyx, speciellt bra för de rika. Ett människoliv var då, i tiden av Sultan Seleyman, värda mindre än en tulpan.

Lale, den heliga blomman

I turkiska kallas Lale tulpan ?? ?? skrivna med samma tecken som Allah ??, ?? Det måste vara ett tecken på en helig blomma!

Tulipa

Det latinska namnet på tulpanen är Tulipa ?? ??. Förmodligen Namnet kommer från det arabiska ordet Toliban ?? ?? vilket betyder turban.

Konstantinopel på 16-talet

En av de vackraste städerna i världen på 16-talet utan tvekan Konstantinopel, nu Istanbul, Turkiet. Konstantinopel var en stad som var centrum för handel, kultur och politik. Från Konstantinopel vi alla vet tulpan.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha