Uppnå terapeutisk halvtid

Uppnå terapeutisk halvtid

Tillåt sjuka anställda att återgå till arbetet så småningom, som är målet för halvtid eller deltid terapeutiskt. En lösning som erbjuder fördelen att behålla sin ersättning.

En övergång mellan återvinning och återupptagandet av dess heltidsarbete, som är principen om terapeutiska deltid, som brukar kallas "terapeutisk halvtid."

Han arrangerar en smidig återgång till företaget efter en sjukdom eller olycka. Till exempel, efter en knäoperation, kan en anställd som arbetar åtta timmar om dagen stående vara övergående föreslå en sittande ställning och lättare scheman.

Terapeutisk halv: vilken tillgång förhållanden?

Inom den privata

Socialförsäkringslagen föreskrivs att återupptagandet av arbetet kan ske genom att hålla utbetalningen av dagpenning, helt eller delvis, under en period som fastställts av fonden, en av två villkor:

  • antingen återgå till arbetet och arbete bidrar till att förbättra den försäkrades hälsotillstånd;
  • antingen den försäkrade måste vara en rehabilitering eller yrkesinriktad rehabilitering för att hitta ett arbete som överensstämmer med hans hälsa.

Socialförsäkringslagen föreskrivs att "storleken på den ersättning som upprätthålls kan få den totala inkomsten för den försäkrade vid en siffra som överstiger den normala lönerna för arbetare i samma yrkeskategori", utom i undantagsfall uppskattas av fonden .

Alla anställda från arbetet tar emot dagtraktamenten kan dra nytta av detta system, ofta felaktigt kallas terapeutisk hälften. I själva verket är andelen aktivitet som inte anges i texten och arbetet kan återupptas, till exempel, 20%, 40% eller 80%.

I den offentliga

Den terapeutiska deltid här berör alla tjänstemän som fick vanlig medicinsk ledighet på sex månader i följd, för samma tillstånd, en lång sjukskrivning, en långtidsfrånvaro, ledighet för tjänst eller sjukdom olycka kontrakterade när de utför sina uppgifter.

Deltidsarbete får inte vara mindre än hälften.

.

En avgift som motsvarar en heltidsanställd

Inom den privata

Arbetsgivaren betalar lön för den berörda i förhållande till arbetad tid personen, plus dagtraktamente, totalt inte överskrida den lön han skulle ha fått full tid.

Detta kan till exempel inträffa om fonden bibehålls dagtraktamenten vid återvinning av 80%.

I praktiken, för många försäkringstagare den totala lönen betalas av arbetsgivaren och förmåner som betalas av fonden som motsvarar den ersättning de skulle ha fått på heltid.

Vissa kollektivavtal, såsom stål, har särskilda bestämmelser om ersättning. Anställda måste också lära sig om det aktuella pensionssystemet i sin verksamhet.

I den offentliga

Oavsett arbetad tid, tjänstemän får sin fulla lön och, i förekommande fall, flerbarnstillägg och bostadsbidrag.

Premierna, de beräknas enligt tiden gjort.

Som ger en terapeutisk deltid?

Inom den privata

För att dra nytta av denna deltid, är det nödvändigt att få fyra gröna lampor.

Allt börjar med den behandlande läkaren. Om du är nöjd att patienten kan återuppta en heltidsarbete, men en deltids aktivitet kan delta i hans återhämtning, föreskriver han en återhämtning deltid på terapeutiska skäl, genom att kryssa i denna ruta om att stoppa arbete.

Socialförsäkrings fond, då arbetsgivaren måste sedan ge sitt samtycke.

Slutligen ingriper företagsläkaren till genomförandet av deltid och gör återupptagandet av besöken. Det verifierar att patienten är väl lämpad för kontor och konkret bestämmer de anläggningar som behövs, särskilt när det gäller arbetstidens förläggning.

I den offentliga

Beviljandet av den terapeutiska deltid är möjlig endast efter granskning av den medicinska kommittén.

Vägran av arbetsgivaren att bevilja en terapeutisk halvtid

"Arbetsgivaren måste motivera det beslut som den tar", säger Hubert FLICHY mig, en advokat som specialiserat sig på arbetsrätten.

Arbetsgivaren kan, om han har ett legitimt skäl, vägrar att låta den anställde att återvända till arbetet på deltid i terapi. Till exempel om en sjuk anställd hanterings vill återuppta sitt deltidsjobb vid en administrativ position, medan inget inlägg av detta slag är inte tillgänglig.

Arbetsgivaren kan också vägra en terapeutisk deltid vilket skulle störa driften av verksamheten.

Terapeutisk halvan: hur länge?

Inom den privata.

Varje fall är fria att fastställa varaktigheten av den terapeutiska deltid, under förutsättning att den totala ersättningen inte överstiger fyra år.

I praktiken är det mycket svårt att få en terapeutisk deltid under ett år, men vissa fall är mindre restriktiva än andra.

I den offentliga.

Den terapeutiska deltid beviljas för en period av tre månader. Det är förnybart inom ett år för samma skick.

Lär dig mer om lagen och hälsa

  • Social Security: vi kan ifrågasätta dess socialförsäkringsfond genom att ringa 36 46 eller genom att besöka />
  • Den interassociative Collective hälsa, som omfattar trettio föreningar, har inrättat en telefonlinje, Hälsa Info rättigheter, för att möta de rättsliga eller sociala frågor om hälsa: eller 0810004333 januari 53 62 40 30. Dess observation rapport om de svårigheter som användare finns på webbplatsen www.leciss.org.
(0)
(1)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha