Tyger; struktur och funktion nervvävnad

Den nervvävnad består av två huvudtyper av celler; nervceller och gliaceller. Funktionerna för nervceller är produktion, överföring och behandling av elektriska signaler, aktionspotentialer som kan nämnas. Dessutom kan nervceller bilda neurotransmittorer. Om aktionspotentialer är en elektrisk kommunikation, neurotransmittorer är en kemisk kommunikationsmedel. Det finns många olika gliaceller. Man kan dela in de gliaceller i det centrala nervsystemet och macrogliacellen av det perifera nervsystemet och mikroglia. Funktionerna hos de gliaceller skyddar, närande, isolera, och hålla i stället för neuroner.

Typer av celler i nervvävnaden

De viktigaste funktionerna i nervvävnad är produktion, överföring och behandling av information i form av elektriska signaler. Dessa elektriska signaler kallas aktionspotentialer. Den nervvävnad består av två celltyper:
 • Neuroner
 • Gliaceller
 • Konstruktionen och funktionen av nervceller och gliaceller beskrivs ytterligare nedan.

  Struktur och funktion hos neuroner

  Nervceller kan generera aktionspotentialer, för att styra och för att bearbeta och för att skapa och frigöra signalsubstanser. Kroppen har ca 100 miljarder nervceller. En neuron har många kontakter med andra nervceller. På detta sätt, nervceller bildar ett omfattande kommunikationsnätverk. Nervsystemet tillsammans med hormonsystemet reglerar homeostas i kroppen. Neuronen har en karakteristisk struktur. Neuronen består av:
  • Soma: Soma är cellkroppen av neuron. Soma är kärnan och en omfattande grov endoplasmatiska retiklet och många mitokondrier. Soma kan utveckla en aktionspotential, och att signalsubstanser.
  • Axon: axonet av en neuron är en lång sporre som styr aktionspotentialens av soma till en målcell.
  • Dendriter: med dendriter kan vara en neuron aktionspotentialer som mottagits från andra nervceller.
  Neuroner är omgivna av olika gliaceller.

  Struktur och funktion hos gliaceller

  Gliaceller är celler av nervvävnaden som bland annat, för att mata neuroner, och att se till att överföringen av stimuli kan fortskrida bättre och snabbare. Eftersom neuroner är postmitotiska celler, måste nervceller vara väl omhändertagna. Gliaceller har varit väl kunna dela.
  De viktigaste funktionerna hos gliaceller är förstörelsen av patogener och döda cellrester, för att se till att neuroner är försedda med syre och näringsämnen, isolering av nervceller och hålla dem på plats.
  Det finns flera typer av gliaceller med alla andra funktioner. När man beskriver de gliaceller kan dela gliaceller på lokal nivå; gliaceller i det centrala nervsystemet och gliaceller i det perifera nervsystemet. På grundval av cellstorleken, kan ett också dela gliaceller. Det finns macrogliacellen och mikrogliaceller. Nedan kommer de olika gliaceller att beskrivas.
  Macrogliacellen av det centrala nervsystemet
  • Ependymocyten: ependymocyten bildar gränserna för den centrala ryggmärgskanalen och de fyra kamrarna och stamceller. Den ependymocyten gör också cerebrospinalvätskan. De har också cilier som säkerställer att cerebrospinalvätskan transporteras genom hela ryggradskanalen.
  • Astrocyter: neuroner och astrocyter omger bildskärmen den kemiska miljön av nervceller och nervceller ansluter till blodkärlen. Eftersom astrocyter, nervceller att ansluta blodkärl, spelar de en viktig roll i blod-hjärnbarriären. Det finns två typer av astrocyte; protoplasmiska och fibrösa astrocyter. Protoplasmiska astrocyter kommer, i synnerhet i grått tyg för. Fibrösa astrocyter kommer särskilt i den vita substansen för.
  • Radiella gliaceller: de radiella gliaceller är celler som bildar en ram längs vilken nervceller kan växa. Radiella gliaceller, ger också för utvecklingen av synapser mellan nervceller.
  • Oligodendrocyter: oligodendrocyter göra myelinskidan av axoner. Myelinskidan säkerställer att aktionspotentialen förflyttas snabbare.

  Macrogliacellen av det perifera nervsystemet
  • Satellitceller: satellitceller har en liknande funktion som oligodendrocyter och är bland annat i det sympatiska och parasympatiska ganglier.
  • Schwann-celler: dessa celler producerar myelinskidan av axoner i det perifera nervsystemet och stimulera axonal tillväxt. Schwann-celler attackerar också patogener och ta bort dem röra.
  • Enterisk gliaceller: matsmältningssystemet har många nervceller. Även för dessa neuroner, måste miljön övervakas och hålls optimalt. Enter gliaceller har liknande funktioner som gliaceller i andra delar av kroppen.

  Mikrogliaceller
  Mikrogliaceller är speciella makrofager. Mikrogliaceller bildar en patrullenhet av det centrala nervsystemet. Microglial klar död cell skräp och patogener falla.
  (0)
  (0)

  Kommentarer - 0

  Inga kommentarer

  Lägg till en kommentar

  smile smile smile smile smile smile smile smile
  smile smile smile smile smile smile smile smile
  smile smile smile smile smile smile smile smile
  smile smile smile smile
  Tecken kvar: 3000
  captcha