Tulpaner, vårblommor par excellence

Vår nationella blomma faktiskt kommer från Turkiet, men har odlats i århundraden i Nederländerna och är numera världsberömda. Blomman som orsakade en tulpanmanin i sextonhundratalet och vars priser vid den tiden var utan motstycke. Tulpanen är nu tillgänglig för alla i många olika former, storlekar och färger. Och sist men inte minst, varje år hundratusentals åsikter om tulpanfält lampan.
  • Ursprung
  • Tulpanmanin
  • Sorter av tulpaner

Ursprung

Ursprungligen tulpan från den ottomanska sultanen Süleyman, som levde 1494-1566, och mycket älskad växter och blommor och speciellt tulpan. Detta var också favorit blomma av domstolen. Det latinska namnet på blomman är Tulipa och kommer turban, en huvudbonad bärs av män på den tiden. Sultanen gav vissa tulpanlökar gåva till en av sina gäster, Fleming Ogier Ghislain de Busbecq. Han gav dem tillbaka en vän, en Carolus Clusius, professor vid universitetet i Leiden som har lett till att Hort Anus Botanicus, där medicinalväxter studerades. Odlingen av tulpan i den sandiga område i kustområdet var en stor framgång som fortfarande tror att tulpanen är ursprungligen från Nederländerna.

Tulpanmanin

Runt 1634 sköt upp priserna på tulpaner och tulpanlökar såldes för extremt höga priser. De var ungefär lika värdefull som en av Amsterdams kanaler. 1635 var 40 tulpanlökar såldes för 100.000 gulden, cirka 45.000 euro. Det fanns spekulationer i optioner på tulpaner var fortfarande i marken. Säljs även tulpanlökar som ännu inte blommade sett och hade just planterats. Här avtal har tecknats för leverans som skulle kunna ske i framtiden. Detta kallas vind handel, i likhet med framtiden för den nuvarande. Den tulpan bubbla, eftersom det skulle kunna kallas idag, varade fram till 1637, när marknaden kollapsade.
Kaufmanniana tulpan Chopin
Fransar tulpan Hamilton
Kaufmanniana tulpan Heart Delight

Sorter av tulpaner

Singel Tidiga tulpan
Denna skålformade tulpaner blommar från början av april och från 30 centimeter hög. De är lämpliga för gränser och blandade planteringar. Även lämplig för stenparti och plantageägarna. Alla hybrider är härdiga. Aprikos Beauty har laxrosa blommor och är 45 centimeter hög. Lysande Star har scarlet blommor och är 30 centimeter hög. Yokohama citrongula blommor och är en av de bästa gula tulpaner. Sedan är det blåvioletta baby blå och vit Calgary.
Dubbla tidiga tulpaner
Dessa tulpaner blommar i mitten av våren, de dubbla blommor går i solen helt öppen. Alla hybrider är härdiga. För bästa resultat använder tio stycken av en färg. Carlton har blodröda blommor och är 40 centimeter hög. Schoonoord har vita blommor och är 25 centimeter hög. Stockholm är ljust röd och är 30 centimeter hög. Vilhelm av Oranien har orange blommor med rött sken, och koppar är 25 centimeter hög.
Triumph tulpan
Dessa är några välformade skålformade blommor som blommar från mitten till slutet av våren. De tål regn och lämplig som en sängkläder växt och skär blomma. Återigen, alla hybrider är härdiga. Abu Hassan par bruna blommor med en gul rand. Höjden är 50 centimeter.
Darwin Hybrider
Dessa är några stora, ovala blommor på höga stjälkar robust. Detta gör dem till en idealisk snittblommor. Alla hybrider är härdiga. Apeldoorn strålande Vermilion blommor och är 55 centimeter hög. Golden Apeldoorn är 55 centimeter lång och har citron gula blommor.
Singel sena tulpaner
Dessa är kopp eller koppformade blommor som blommar i slutet av fjädern. Alla hybrider är härdiga. Avignon har ljusa röda blommor och är 50 centimeter hög. Esther ljus magenta rosa blommor med en höjd på 50 centimeter. Queen of Night har några svarta blommor och är 60 centimeter lång.
Lily-blommade
Vackert formade blommor med utåt spetsiga kronblad. Detta är en sent blommande arter och blommorna är ganska känsliga för vind. Alla hybrider är härdiga. West Point har primula gula blommor och är 50 centimeter hög. Vit Triumphant är vita och är 60 centimeter lång.
Fransade tulpaner
Denna skålformade blommor har kantad kronblad med ibland en annan färg gränsar. De blommar i slutet av våren. Alla hybrider är härdiga. Crystal Beauty har rosa blommor med apelsin lugg.
Virdifloratulpen
Denna tulpan har en mycket stor blomma på en stark stam och blommor i slutet av våren. Blommorna groengevlamd varierande grad. Alla hybrider är härdiga. Artist är djupt orange och grönt.
Rembrandt tulpan
Speciellt färgade blommor med kontrasterande färger som svart, brunt, brons, röd, rosa eller lila på en vit, gul eller röd botten. Gala Beauty har flammade röd med gula blommor och är 60 centimeter lång.
Parrot tulpaner
Separata blommor med vridet, kantad kronblad. De blommar från mitten till slutet av våren. Denna tulpan har stora blommor och är känslig för väder och är bäst i en skyddad plats. Black Parrot har violett-svarta blommor och är 50 centimeter hög. Blue Parrot är mauve blå och 55 centimeter hög.
Dubbla sena tulpaner
Tulpaner även känd som pion blommiga tulpaner kallas, de blommar i slutet av våren. De är skalformade dubbla blommor och trivs bäst i en skyddad plats eftersom de inte är resistenta mot dåligt väder. Alla hybrider är härdiga. Angelique är en rosa tulpan med vita trimmas. Höjden är 45 centimeter.
Kaufmannianatulpen
Små tulpaner blommar tidigt och ofta två-ton. Blommorna öppnar lägenhet i solen och därför kallas ibland näckros tulpaner. Chopin röda fjädrar på en gul blomma och är 25 centimeter hög. Heart Delight är rosa vit med en gul center. Alla hybrider är härdiga.
Geigiitulpen
Detta släkte omfattar Tulipa geigii utvecklats och de resulterande hybriderna. De har en blå-grå blad som är fläckiga brunlila. Dessa är tidiga blommande tulpaner och lämpar sig för naturalisering. Alla hybrider är härdiga. Ali Baba är djupt rosa och 30 centimeter höga.
Fosterianatulpen
Denna art tulpaner liknar Kaufmanniana- och Geigiitulpen men har långa slanka blommor. I den här typen finns många röda tulpaner. Alla hybrider är härdiga. Orange kejsaren har ljusa röda blommor och är 40 centimeter hög.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha