Trombos Leg orsaker, symptom och behandling

När en trombos ben är det inte fråga om blockering av en artär, utan en djup ventrombos i benet. Orsaker till DVT inkluderar cancer i sin historia, har haft tidigare DVT eller lungemboli och svår fetma. Symtom på DVT smärta när man står och promenader och ett ben som är tjock, varm röd och lila. Behandlingen består av antikoagulanter och en elastisk strumpa.

Innehåll

 • Vad orsakar djup ventrombos?
 • Vad är symptom på djup ventrombos?
 • Hur är behandlingen av djup ventrombos?

Vad orsakar djup ventrombos?

De vanligaste orsakerna till DVT är samma som en lungemboli. I själva verket är en lungemboli en allvarlig komplikation av djup ventrombos. Vid lungemboli, finns det ofta ett koagel lossna från benet. Via den högra ventrikeln av hjärtat, koaglet från benet venen in i lungartären når. Följande riskfaktorer ökar risken för att få DVT:
 • Ålder
 • Användning av p-piller
 • Immobilisering av benet, genom gips
 • Cancer en historia
 • Tidigare hade DVT eller lungemboli
 • Svår fetma
 • Avvikelse i koagulation
 • Narkos
 • Graviditet

Vad är symptom på djup ventrombos?

En propp i den djupa stora benven täpper respektive ben ven. Detta gör att mer blod inte kan strömma tillbaka till hjärtat och hoppas blodet på bakom koaglet. Ofta patienter med trombos ben smärta i benet. Ofta smärtan i vaden. Smärtan är ofta förvärras genom att stå och gå och smärtan tar vad av när benet är upp. När man går och står, droppar blod i benet och blod pooler ännu mer. Eftersom blodet inte kan flyta genom huvud benet artär, blodet efter ett annat sätt att strömma tillbaka. Blodet går tillbaka flödet genom ytliga vener som ligger precis under huden. Detta gör benet känns mycket varm och venerna är klart synliga. Dessutom benet röda till lila. Läkaren kommer att lyssna noga på vad patienten har att säga och vilka symtom patienten har. Dessutom kommer läkaren att göra ytterligare forskning. Diagnosen är ofta baserad på blodprover och ett ultraljud. Blodet testas för D-dimer. D-dimer är en nedbrytningsprodukt av blodkoagulation och ökas när det är djup ventrombos. Med ett eko är benens vener avbildas och ser en propp eller en igensatt ben artär. Dessutom är en duplex forskning som görs, för att bedöma graden av blodflöde.

Hur är behandlingen av djup ventrombos?

DVT behandlas med antikoagulantia. I början av förekomsten av antikoagulantia från sprutor och tabletter. I sprutorna är heparin. Sprutorna är sprutas in av sjuksköterska eller av patienten själv precis under huden. Tabletterna är ofta acenokumarol eller fenprocoumon. När blodet är tillräckligt antikoagulerat kan stoppas med sprutorna. Dessa blod värde som anger om det är tillräckligt antikoagulerat blod kallas INR-värdet. Tabletterna är nödvändiga för att förhindra proppen växer inte, förhindra uppkomsten av nya koagel och förhindra lungemboli. När patienten har en trombotisk ben för första gången, kan avbrytas efter ett halvår med tabletter. Patienten förblir under kontroll av trombos vid användning av antikoagulantia. När patienten för andra gången, en trombos, eller har tidigare haft en lungemboli, är antikoagulanter som skall användas för livet. Mot smärta paracetamol kan användas. Utöver den anti coagulantie måste patienten också bära en kompressionsstrumpa. Behövs för kompressionsstrumpa till ytterligare skador på vena saphena genom att förhindra blodpropp. Kompressions strumpan stöder återflöde av blod och förhindrar benet är tjock. Stödstrumpor bör alltid bäras. Bara sport strumpa kan och måste sova under strumpan bort. Kompressions strumpan är som mäts, men det är bara om benet återgår till normal tjocklek. Fram till dess måste benet vara bandagerad. De allvarligaste problemen bör vara över två veckor.
(0)
(0)

Kommentarer - 2

Kan jag ta ett djup ventrombos, utan lagring, sitta i solen?

Kan jag använda en elketrische enligt filt i trombos?

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha