Träningsfysiologi; Vad är en kalori?

Ofta bakom etiketten livsmedel hur många kalorier som finns i denna produkt. Vi vet att om vi äter mer kalorier än vi bränner kalorier, får vi vikt. Vi vet också att fett innehåller mest kalorier. Men vad är kalori nu och hur man bestämmer hur många kalorier ett livsmedel innehåller? Kolhydrater och proteiner ger 4 kcal per gram fett ger 9 kcal per gram och alkohol ger 7 kcal per gram.

Kalori visar energivärdet

Kalori Energivärdet av ett livsmedel får anges. En kalori är den mängd energi, med vilken ett gram vatten, kan värmas ett grader celcius. Den kilo är lika med 1000 kalorier. 1 kcal till 1000 gram vatten 1 grad Celsius uppvärmd. En påse chips på 200 gram innehåller ca 1100 kcal. Med energivärde som innehåller en påse chips till 1,1 miljoner gram vatten en grad Celsius uppvärmd.
Utöver kalori finns det också joule. En kalori är lika med 4,18 joule. The Joule anger hur mycket arbete kan göras. En joule per sekund är nämligen lika med en watt.
Dessutom finns det fortfarande BTU. A indikerar BTU energivärdet som £ 1 1 grad Fahrenheit kan värmas.

Direkt kalorimetri för att fastställa bruttoenergivärde

Med en bomcaloriemetrie, bruttoenergivärdet hos ett livsmedel eller macronutrient bestämmas. Bruttoenergivärdet är den totala mängden energi av en viss macronutrient eller livsmedelsprodukt. Den nettoenergi värdet av ett näringsämne, eller livsmedelsprodukten är den mängd energi som kan plocka upp den mänskliga kroppen därifrån. Nettoenergivärdet är alltid lägre än bruttoenergivärdet hos ett livsmedel, som kommer att försvinna i matsmältningen av näringsämnen och kommer inte att vara helt rötas och absorberas all makt.
Den bomcaloriemeter är ett slutet utrymme som omges av en cylinder med en fast mängd vatten. I det slutna utrymmet är ett näringsämne, eller livsmedel brännas. Mäts sedan hur många grader vattnet värms upp i cylindern. På grundval av den uppvärmning av vattnet, kan bestämmas vad bruttoenergivärdet av det näringsämne eller livsmedelsprodukt. Den genomsnittliga bruttoenergivärdet av kolhydrater, proteiner och fett per gram:
  • Kolhydrater: 4,2 kcal; polysackarider har en högre bruttoenergivärde än di- och monosackarider
  • Protein: 5,65 kcal; mängden kväve av ett speciellt protein som påverkar bruttoenergivärdet
  • Fett: 9,4 kcal, mättade fetter har en högre bruttoenergivärde än omättade fettsyror

Nettoenergivärde av näringsämnen

Såsom beskrivits tidigare, gör den mänskliga digererade inte med en effektivitet på 100%. Nettoenergivärdet av vår mat påverkas av smältbarheten av fodret, och möjlighet att spela in strömförsörjningen. Fibrer och en stor mängd proteiner, vilket minskar effektiviteten i matsmältningen. Det är då mindre energi från mat. Den genomsnittliga effektiviteten i smältbarhet av kolhydrater, proteiner och fetter är respektive 97, 92 och 95%. Med denna effektivitet, kan nettoenergivärdet beräknas från kolhydrater, proteiner och fetter. Detta är per gram:
  • Kolhydrater: 4 kcal
  • Protein: 4 kcal
  • Fett: 9 kcal

Nettoenergivärdet av alkohol motsvarar bruttoenergivärde och är 7 kcal per gram.
Kemisten Wilbur Olin Atwater har olika livsmedel beräknas det genomsnittliga energivärdet. Bearbetning av livsmedel; exempelvis genom kokning, bakning och avlägsna fibrer, ökar effektiviteten i matsmältningen. Gå ner i vikt, är det lämpligt att äta så många obearbetade råa livsmedel, eftersom kroppen kan få ut härifrån mindre energi.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha