Träningsfysiologi; laktat och anaerob tröskel

Vid mycket intensiv idrott och motion ger nedbrytningen av glykogen och glukos utan syre mycket energi för att producera adenosintrifosfat från adenosindifosfat och fosfat. Under glykolys emellertid uppstå vilken vätejonerna inhiberar glykolysen. Den punkt vid vilken det finns mer laktat är i blodet, därefter vid vila, kallas tröskel laktat. I laktat tröskeln, dock är bildandet av laktat mindre än clearance av laktat och därmed uppträder ingen försurning på. Denna försurning sker vid eller över den anaeroba tröskeln. Välutbildade uthållighetsidrottare når sin Obla endast under träning intensitet 80-85% av VO2max. Idrottare som tränar regelbundet har en bättre utvecklad intensivt glykolys och kan bättre utnyttja detta under träning.

Maximal ansträngning och försurning

Vid träning och motion med en intensitet som inte är tillräckligt snabb från adenosindifosfat och adenosintrifosfat fosfat kan bildas genom att bränna kolhydrater och fett, kommer glykogen brytas ned utan syre. I fördelningen av glykogen utan syre sker nämligen mjölksyra och, slutligen, laktat och vätejoner. Den resulterande mjölksyra kan brännas av musklerna, eller andra celler, eller omvandlas av levern i coricykeln i glukos. När bildningen av laktat är större än spelet av laktat, kommer att ackumulera laktat.
I idrott och rör sig med en mycket hög intensitet är det mest ATP bildas i glykolysen. Glykolysen kan ge ungefär en till tre minuter energi för bildandet av ATP. Det förekommer sedan under glykolys så mycket som vätejoner som hämmar glykolysen att producera ATP. Efter reduktion av intensiteten av motion och träning i kroppen har en chans att eliminera laktat.

Laktat och anaerob tröskel

Bildandet av laktat är inte ansträngning alls intensiteter större än clearance av laktat. I idrott och flytta från en låg till måttlig intensitet, är laktat elimineras snabbare än bildas. Vid utövandet av låg till måttlig intensitet Det finns ingen ansamling av laktat och därmed försurnings plats.
När bildandet av laktat är större än spelet av laktat, den anaeroba tröskeln nåtts. I engelsk litteratur, detta kallas den punkt Onset laktattröskeltest. Den Obla äger rum vid en laktatnivåer i blodet av mer än 4 mmol / L Den punkt vid vilken laktat nivån ca 2,5 mmol / l kallas tröskel laktat i blodet. I laktat tröskeln, är clearance av laktat, dock större än bildandet av laktat och det inte förekommer på försurning.
I otränade människor tycker ansamling av laktat och därmed försurning plats från en träningsintensitet på cirka 50% av maximal syreupptagningsförmåga. Med bra aerobt tränade idrottare kan hitta ansamling av laktat och försurning sker endast vid 80-85% av den aeroba kapaciteten. Detta är en betydande anpassning till intensiv träning av uthållighetssporter praxis. Inte bara VO2max ökade genom att öva uthållighetssporter, men även träningsintensitet vid vilken surgörning ökar. Dessutom spelar genetisk predisposition en roll.

Större anaerob kapacitet

I sport där framförandet tar längre än tre minuter, eller i sporter som involverar upprepade en till tre minuter maximal ansträngning måste vara glykolysen spelar en avgörande inflytande prestanda. Exempel på sport där glykolysen spelar en mycket viktig roll, är: 1500 meter skridsko, 400-800 meter springa. Utbildningen av dessa idrottare kommer att syfta till att förbättra glykolys. Faktorer som förbättrar glykolysen är:
  • En välfyllda glykogenlager. Glykogen lagras i levern och musklerna. Glykogen i musklerna kan mycket snabbt bryts ned i glykolysen och levererar en delad glukosmolekyl ATP tre i stället för två ATP glukos för vad som fortfarande måste transporteras in i muskeln. När utgångspunkten för muskel glykogen glykolysen är, med tanke på den ökade muskel ATP 50%. Genom regelbunden intensiv träning tar lagring av muskelglykogen ökat
  • Motivation. Idrottare som är högt motiverade, kunna leverera mer energi genom glykolys. Även idrottare som ofta gick djupt, vana vid smärta som uppstår när man går djupt
  • Enzymer av glykolys. Genom att utbilda regelbundet, antalet enzymer av glykolys ökar. Som ett resultat kan den glykolys ske snabbare och sålunda snabbare leverera ATP
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha