Träningsfysiologi; arterioler och kapillärer

Verner Lundin December 27, 2015 Vetenskap 48 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Under sport och motion tar energi från aktiva muskler. Musklerna har, trots allt, behövde energi i form av ATP för att kunna dra ihop. En stor del av denna ATP tillhandahålls av den aeroba energisystem som bränner kolhydrater och fetter. Krävs enligt denna förbränning är syre och näringsämnen, och är värme, avfall och koldioxid frigörs. Cirkulationen orsakar syre och näringsämnen anländer till de aktiva vävnader och avfall, är värme och koldioxid släpps ut. Lokala vävnadsfaktorer, ökad hjärtminutvolym och blodtryck och hormonella faktorer ger förbättrad blodflödet till de arbetande musklerna.

Konstruktion av arterioler och kapillärer

Aortan grenar sig i allt mindre artärer. Artärerna förgrenar sig i mindre och mindre arterioler. Den arteriolerna gren slutligen i metarterioles och slutligen de minsta blodkärlen kapillärerna. Om artärerna bestå av flera skikt, såsom den inre endoteliala vägg, en muskellager, och bindvävsskikt, de metarterioles ofta innehåller endast en enda kärlvägg som består av endast ett enda lager. Ofta omger en sfinkter den metarteriool. Denna slutmuskel styr flödet av blod till den underliggande kapillära bädden.
Kärlväggen av kapillärer består av endast ett skikt av celler. Eftersom kapillärerna är så tunn ?? s fartyg, är de inte synliga för blotta ögat, men syns bara med ett mikroskop. Dessutom är lumen i kapillärerna mycket liten. Lumen i kapillärer är precis stor nog att det finns en röd blodkropp passar genom den. Också, stängning av cellerna i kärlväggen är inte perfekt till varandra. Detta är fördelaktigt eftersom det tillåter syre, koldioxid, näringsämnen och avfall bra utbyte mellan kapillärerna och vävnader.

Blodflödet till vävnader under idrott och motion

Kapillärerna av kroppen innehåller typiskt en betydande del av den totala blodvolymen i kroppen. Kapillären blodflödet i en speciell vävnad påverkas av metarteriool. Såsom tidigare beskrivits, har metarteriool en orbicular muskel. När denna ringmuskel är avslappnad, kapillärerna är bakom metarteriool mer blod. När denna ringmuskel contraheert, kapillärerna är bakom metarteriool mindre blod.
Av orbicular muskeln i metarteriool slappnar av och därmed möjliggör större blodflöde av vävnaden, eller snarare contraheert och ger således en sämre blodtillförsel till vävnaden, är beroende av centrala och lokala vävnadsförhållanden.
Under sport och motion finns stora förändringar i metabolismen av vissa muskler. Det gör adrenalinet koncentrationen, blodtryck och hjärtminutvolym ökat. Nämnda faktorer som påverkar blodcirkulationen i vävnader och beskrivs ytterligare nedan.

Metabolismen av kontraktila muskel ändrar blodflödet till musklerna

När du tränar dina muskler drar ihop. För att möjliggöra sammandragning av muskler, de kräver energi. Denna energi levereras också genom förbränning av kolhydrater och fetter av musklerna. För förbränning kräver syre och är värme och koldioxid. När det inte finns tillräckligt med syre, försurar muskeln. Både försurning, högre temperatur vävnad och den högre koncentrationen av koldioxid kommer att göra sfinkter av metarteriool slappnar av och ökar blodflödet till muskeln.

adrenalin ökar blodflödet till musklerna upphandlande

Noradrenalin och adrenalin, två hormoner som frigörs under träning. Dessa hormoner orsakar sammandragning av metarterioles inaktiva vävnader och uppmjukning av metartiolen aktiva vävnader. Som ett resultat av detta blod som frigörs från inaktiva vävnader till förmån för cirkulationen av aktiva vävnader.

Högre blodtryck och HMV ger bättre spridning av sammandragningsmuskeln

Tillsammans med lokala faktorer i de upphandlande muskler och högre gäller adrenalin koncentrations särskilt högre systoliskt blodtryck och HMV för bättre spridning av aktiva vävnader. På grund av den högre blodtryck och HMV är i själva verket öka blodet pressas genom de aktiva vävnader, och det finns med blod tillgängligt för den aktiva muskeln.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha