Torah studie 125: The Golden Calf ?? Mos 32: 1-6

Medan Moses tillbringade 40 dagar på berget Sinai, folk blev otålig. De antog att Moses inte skulle återvända. Därför bad de Aaron att göra en guldkalv som skulle kunna fungera som en gud för dem. Satan frestar människor hade att göra detta. Den judiska kommentaren på Mosebok 32: 1-6 och en bit av Etsel om guldkalven.

Mos 32: 1-6

När folket såg att Mose tvekade att stiga ned från berget, folk samlades runt Aron och sade de till honom, gör oss en gud som kommer att dra ut framför oss, för den här mannen Mose, som förde oss från Egyptens land ?? vi vet inte vad som hänt honom.
?? ..
?? ..
De steg tidigt nästa dag och offrade brännoffer och förde tackoffer till; och folket satte sig ned för att äta och dricka, och steg upp till skämten.

Text på hebreiska

א וַיַּרְא הָעָם כִּי-בֹשֵׁשׁ מֹשֶׁה לָרֶדֶת מִן-הָהָר וַיִּקָּהֵל הָעָם עַל-אַהֲרֹן וַיֹּאמְרוּ אֵלָיו קוּם עֲשֵׂה-לָנוּ אֱלֹהִים אֲשֶׁר יֵלְכוּ לְפָנֵינוּ כִּי-זֶה מֹשֶׁה הָאִישׁ אֲשֶׁר הֶעֱלָנוּ מֵאֶרֶץ מִצְרַיִם לֹא יָדַעְנוּ מֶה-הָיָה לוֹ. ב וַיֹּאמֶר אֲלֵהֶם אַהֲרֹן פָּרְקוּ נִזְמֵי הַזָּהָב אֲשֶׁר בְּאָזְנֵי נְשֵׁיכֶם בְּנֵיכֶם וּבְנֹתֵיכֶם וְהָבִיאוּ אֵלָי. ג וַיִּתְפָּרְקוּ כָּל-הָעָם אֶת-נִזְמֵי הַזָּהָב אֲשֶׁר בְּאָזְנֵיהֶם וַיָּבִיאוּ אֶל-אַהֲרֹן. ד וַיִּקַּח מִיָּדָם וַיָּצַר אֹתוֹ בַּחֶרֶט וַיַּעֲשֵׂהוּ עֵגֶל מַסֵּכָה וַיֹּאמְרוּ אֵלֶּה אֱלֹהֶיךָ יִשְׂרָאֵל אֲשֶׁר הֶעֱלוּךָ מֵאֶרֶץ מִצְרָיִם. ה וַיַּרְא אַהֲרֹן וַיִּבֶן מִזְבֵּחַ לְפָנָיו וַיִּקְרָא אַהֲרֹן וַיֹּאמַר חַג לַיהוָה מָחָר. ו וַיַּשְׁכִּימוּ מִמָּחֳרָת וַיַּעֲלוּ עֹלֹת וַיַּגִּשׁוּ שְׁלָמִים וַיֵּשֶׁב הָעָם לֶאֱכֹל וְשָׁתוֹ וַיָּקֻמוּ לְצַחֵק.

Mos 32: 1

När folket såg att Mose tvekade att stiga ned från berget.
40 dagar
När Mose gick upp på berget, sade han till dem, efter 40 dagar under de första sex timmarna på dagen, kommer jag tillbaka. De trodde att dagen av sin himmelsfärd var att räknas som en av de 40 dagar, medan han hänvisade till 40 hela dagar. Dagen för uppstigning, den 7 Sivan, bör inte ingå eftersom den inte insloot sin kväll. Detta betyder att 40 dagar avslutas den 17 Tammuz.
Satan
På den 16: e dagen Satan kom ut och fyllde världen med mörker och förvirring. Han berättade för dem ?? Var är din lärare Moses ???
?? Han klättrade upp, ?? de svarade.
?? Den sjätte timmen har kommit ?? han sa till dem, men de brydde sig inte om honom.
?? Han är död. ?? Men de ignorerade honom.
Så Satan visade en bild av Moses bier.
Detta är vad de sade till Aharon ?? Eftersom denna mannen Mose, som förde oss ut ur Egypten ?? Vi vet inte vad som hänt honom. ??

Mos 32: 1-5

Folket samlades runt Aron och sade till honom: Gör oss en gud ?? ... ?? Aharon såg det och byggde ett altare.
Vad gjorde Aharon?
Vad gjorde Aharon? Han såg sin brorson Hur slaktade honom. När folket krävde en idol, Hur stod upp och tillrättavisade dem. Sedan vände hon sig mot honom och dödade honom. De kom till Aron och sade till honom: ?? Vi kommer att göra med dig som vi har gjort med den här killen ??.
Aharon delade uppgifter att samla guld. Kvinnorna ville inte ge upp sina örhängen eftersom de hade sett Guds mirakel. Sedan tog de män sina egna smycken. De män ville hjälpa Aaron att göra altaret, men Aharon ville göra det ensam. Aharon gjorde så för att vinna tid tills Moses kom. Men när han hade byggt altaret Moses där ännu. Aharon skjuta upp det till nästa dag.

Mos 32: 3

Och allt folket slet av sig guldringarna som de hade i öronen.
obegripliga tecken
Rabbi Aba bar Achah se: Folket har en obegriplig karaktär! De begär att guldkalven och de ger; de ber om helgedomen och de ger.

Mos 32: 6

De steg tidigt nästa dag.
fem katastrofer
Fem katastrofer hände den 17 Tammuz:
 • tabletterna bröts
 • det dagliga offret avbröts
 • ett brott blev slagen i Jerusalems murar
 • Apostomos brände Torah
 • Apostomos placerade en idol i templet

 • Etsel vision av guldkalven

  Enligt de judiska kommentarer dansade "bara" 3000 människor runt guldkalven. Det är 0,1% av befolkningen i tre miljoner människor. Och de 3.000 personer som dyrkade kalven, de flesta icke-judar som hade rest från Egypten med judarna. De flesta stannade inte minoriteten inte att synda och därför Gud straffade hela nationen. Varför? Det har att göra med Guds kärlek till sitt folk. Jämför det med en mor som straffar sitt barn. Hon straffar barnet inte av hat utan av kärlek. Gud använder judarna en högre standard än för icke-judar. Ju mer kunskap du har, desto större ansvar. Även de minsta misstag kan få stora konsekvenser. Och ju högre ansvar, desto högre ansvar. Toràn lär att när du är en del av problemet eller lösningen som du deltar lagligt i lösningen. De flesta bestraffades eftersom de inte stoppa minoriteten att dansa runt vaden. De 3000 personer som dyrkade idol dödades av Gud. Men efter Yom Kippur har ställts in den dag då Mose kom ner från berget med Toran. Yom Kippur är dagen av försoningen och gör det möjligt för judarna som kan återställa relationen med Gud igen. The Golden Calf har således lett direkt till Yom Kippur. Och så ger Gud att han älskar folket och dem ger varje år igen möjlighet att ångra synder gjort. Kollektivt ansvar för övrigt är mycket vanligare i den judiska bibeln. När Gud straffar det judiska folket betyder inte att alla judar hade syndat, men var delvis ansvarig.

  Sammanfattning - frågor

  Att själv kontrollera om du har förstått texterna är några frågor här. Svaren kan hittas i texten ovan.
 • Räkna fel som gjorde folket?
 • När Mose gick och när han skulle återvända? Namnge hebreiska datum.
 • Vad gjorde Satan?
 • Vad gjorde Aharon?
 • Varför skulle bara Aharon bygga altaret?
 • Varför gjorde kvinnorna inte avstå från sina guldörhängen?
 • Vilka fem katastrofer inträffade den 17 Tammus?
 • (0)
  (0)

  Kommentarer - 0

  Inga kommentarer

  Lägg till en kommentar

  smile smile smile smile smile smile smile smile
  smile smile smile smile smile smile smile smile
  smile smile smile smile smile smile smile smile
  smile smile smile smile
  Tecken kvar: 3000
  captcha