Timjan och hans förflutna

Timjan används som läkemedel sedan urminnes tider. De grekiska thumos, rökelse, inte bara hänvisar till doften av denna växt, men också för balsamering lik i forntida Karthago. Den eteriska oljan användes inte bara för smak, utan också på grund av dess antiseptiska och konserverande effekt. Men thumos kan också betyda mod, har den stimulerande effekten av timjan alltid varit kända. Romerska soldater används redan timjan bad att gå i krig. En soppa recept från 1663 nämnde användningen av timjan och öl för att övervinna blyghet.

Hyppocrates och Dioskorides

Hippokrates kände timjan och expectorerende vätskedrivande egenskaper, medan Dioskorides i hans Materia Medica, höjdpunkten i den grekiska farmakologi, den spasmolytisk effekt i luftvägssjukdomar skryta, men också hänvisar till matsmältningsbesvär. Nu är det också bevisat att dessa två vermeldigen faktiskt indikationer för timjan preparat. När man finner romerska författare nämns timjan ört för en mängd olika tillämpningar, som gurgla i akut angina, som ett botemedel mot gikt, ögonsjukdomar, hals och lungsjukdomar, etc. En nyfiken användning nämner Apollonius, nämligen. Som diagnostikum för epilepsi. Om man ger ett epileptikus timjan om han har fallit och han återhämtar sig, är han botade, ingenting annat!
Det är inte alltid lätt att urskilja vilken typ av timjan användes i gamla tider. Den grekiska timjan är oftast Zizyphora capitata Link., Medan romarna med svart timjan betyder vår Thymus vulgaris och vitt med en Satureja- timjan eller salta slag.

Dodoens och timjan

I senare tider talar Cruydtboeck av Dodonaeus om hur timjan som hostmedicin ?? Thymus med honich blandar som en electuarium inkomst dicwyls ges till Licken de fluymen ruymt hosta gör rypen och rysen inkomst veroorsaect den gemackelyke uitspouwen, ochför gör allt lossning Taeye slymericheyt och scheyden ??. Thymus, enligt Dodoens är gheheeten i Griecx thymos. I svensk Thymum från sommighen Cephalotos, Epithymos oft Thyrsion. I de Apoteken detta land först mest Onbekent, uitghenomen sommighe Apoteken vissa gheleerden apotekare i Antwerpen som desen Thymus daert tillhör ghebruycken.
I den nederländska Herbarius av Blankaart rekommenderade romerska Quendel för alla lungsjukdomar, hosta, engborstigheid, men också för matsmältnings mot slemmiga magar, vind och rapningar, skulle ytterligare smälta den tjocka blod under Blankaart piss och stod utanför och de förstyvade leder och senor är lämpliga.

Der Naturen Bloeme Jacob van Maerlandt

sjunger timjan i dyrbara verser, som om det är en udda tropisk växt
Tymus es i Orient
en ädel boom es bekänner oss.
Der coninghe BOEC gör des gewach,
intäkter seghet upp dem dach
vilken coninghinne Saba quam
Oene till Salem eftersom SOE lärt
far till större wisheit mare,
inkomst soe brochte med henne vågar
prosente av större djur Hede,
intäkter från Timus Wooden co.

Timjan i 20-talet.

I senare litteratur är också urindrivande effekt nämnts flera gånger genom att säga att de bara delvis av den flyktiga oljan kan förklaras. En omfattande översikt över andra mer tvivelaktiga uppgifter återfinns i olika Pharma Cognos tiska verk av Berger och Madaus. De antiseptiska egenskaper kan nästan helt tillskrivas den flyktiga oljan. Flera författare, bland andra. Pellecuer, Thomas och Wolters skriver också antimikrobiell verkan till tvål saponiner eller ämnen som används i Thymus vulgaris.
Dr Leclerc, fadern av modern örtmedicin, diskuterar timjan ?? på ?? lektion stimulantia. Han råder anläggningen i neurasteni och i samtliga fall där kapillärcirkulationen bör uppmuntras. Eterisk olja, enligt Camperdon, exerce sur la cirkulation et sur les centra nerveux une action, vilket resulterar i en ökning av både den fysiska och mentala krafter.

Thyme for andningsskydd och styrka

Hosta resistenta, expectorerende och kramplösande egenskaper är inte längre ens nu de stora effekterna av timjan. Ge mod ?? ?? thumos drift ?? ?? timjan som vi hitta genom tiderna, är inte vetenskapligt välgrundad, men det tycks mig som en större operation. Många timjan i soppan och lika te i stället för kaffe kan se till att vi kan hantera den nya dagen bättre.

Äldre men anständiga litteratur.

  • Campardon. Du Thym: SES Propriétés Thérapeutiques. Bull. Den Therap. 1884
  • Garnier. L. Beranger-Beauquesne och G. DEBRAUX. Ressources Medicin de la Flore Francaise Vigot Freres. Paris 1961
  • Berger. Handbook of Dry Studies. Verlag Wilhelm Basket Rich, Wien 1949
  • Madaus. Lehrbuch der Biologischen Heilmittel. Georg Thieme. Leipzig 1938
  • Gessner. Det gåva- Arzneipflanzen und von Mitteleuropa. Carl Vinter
  • Pellecuer, M. Jacob et al .. Plantes MEDIC. et Phytother 74, 83-98
  • Thomas. Parfum und Kosmetik 77. 766-768
  • Wolters. Planta Med. 4. 392-401
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha