Tillförlitligheten artiklar

I alla tidningar var: "Robbers misshandla funktionshindrad kvinna och hund hänga på staketet." Två pojkar hade Spijkenisse misshandlade en 49-årig funktionshindrad kvinna och skjuts in i ett dike. När det visade sig att offret hade inga pengar med sig, rånarna hängde hennes hund på hans koppel till ett staket, vilket gör att djurets död. Många var upprörda, men en kort tid visade senare att kvinnan hade gjort upp historien om rånet hela.

Tillförlitlighet

Inte allt du läser är sant. Men hur vet du vilken information som är tillförlitlig? Om du vill veta om något du läser är pålitlig, frågar du nedanstående frågor. Detta är också användbart om du använder informationen för en skoluppgift.
  • Är på siffror och andra data kallas citat?
  • Finns det tydlighet mellan fakta och åsikter?
  • Är något från olika synvinklar?

Tack

En bra källa för siffror, CBS. Även information från ministerier, social och kulturell planering presidiet och andra officiella organ är vanligtvis pålitliga. För om du vill veta vad alkoholism är, precis, gör du frågar, naturligtvis inte i puben på hörnet, men gå till Trimbos Institute webbplats.

Fakta och åsikter

Fakta är för någon kontrollerbara och inte åsikter. Vi kallar fakta objektivt eftersom de säga något om verkligheten; Åsikter är subjektiva, eftersom de oftast säga något om den person som ger yttrandet. Gränsen mellan fakta och åsikter är ibland svårt att avgöra. När det står i tidningen "Israel dödar sju oskyldiga palestinier" inte omedelbart tänker på ett yttrande. Detta är dock rubrik mindre mål än "Den israeliska armén har dödat sju Palestijnste civila.

Olika sidor

När informationen är mycket viktigt om det hör båda sidor tillämpas. Detta innebär att det finns olika intressenter hört, till exempel, skolledning och elever eller polis och demonstranter.
När tidningar och nyhetssändningar på TV och radio kan du få frågor om tillförlitligheten främst "ja" svar. Det beror på professionella journalister och redaktörer har ett ansvar att noggrant hantera information. När internet är mycket olika. Alla kan skicka och ta emot information. Därför inte alltid vet vem författaren är, fakta och åsikter är förvirrade och mångsidig information. Så kan du lätt hitta på Internet resurser där Förintelsen förnekas, källor som "bevisar" att månlandningen sattes i scen och att attackerna av "9-11" begåtts av amerikanerna själva. Du måste korrekt söka på internet för att hitta tillförlitliga uppgifter. Också populärt bland skol webbplatser som Wikipedia, du kan inte automatiskt anta att all information är korrekt, eftersom alla Wikipedia platser kan ändras om han eller hon vill.

Vad kan gå fel?

När informationen är alltid innebär kommunikation mellan en sändare och en eller flera mottagare. Mellan dessa två parter kan gå fel med allt, inklusive:
  • mottagaren får informationen fel,
  • Sändaren skickar ut fel information;
  • genom överföring av information är fördomar.

Selektiv perception

Som mottagare vi aldrig hämta information objektivt sant. Som en boxare se annorlunda på en boxning film än en fredsaktivist: man ser en bra spänning film, den andra en fruktansvärt våldsam film. En rökare kommer inte att slappna tittar på ett TV-program om riskerna med rökning: han skulle föredra att inte veta.
Vi talar här om selektiv perception: all information är förvrängd så att den passar så mycket som möjligt i vår referensram. En nyhet om en cyklist som blev påkörd av en bil, gå halv dig tills det ögonblick du upptäcker att offret är en vän till dig. Då kanske du kommer att bli mycket mer sannolikt att föraren att skylla. Genom att vara medveten om din referens kan du försöka vara så objektiv som möjligt.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha