Tandköttsproblem: Hur man förstå om du i riskzonen


Parodontit kan förstöra mer än ett leende. Här är några tips för att stoppa sjukdomen innan det blir ett allvarligt problem.

Farorna med tandköttsproblem

När du vill markera leende, vitare tänder och föränderliga nyanser av läppstift. Men du stoppar dig själv att tänka friskt tandkött? När allt är inflammation i tandköttsvävnaden långt ifrån attraktiva. Även i de tidiga stadierna av sjukdomen, som orsakas av plakett insättningar som inte tas bort av god hygien, kan du känna "bara" dålig andedräkt, tänder kan snart bli föremål för vikande tandkött, blödning, känsla av svullnad och överdriven glans, istället för att vara en fin rosa färg.

"The tandköttsproblem är mycket vanligt", förklarar Dr Sayed Mirbod, tandhygienist i Halifax och ordförande i den kanadensiska Periodontology. "Det blir den främsta anledningen till varför patienter förlorar sina tänder." Avancerad tandvård idag hjälper oss att hålla våra tänder i gott skick längre, men hälsan hos tandköttet kan fortfarande vara vår undergång ... och det är inte allt: tandköttsinflammation är också förknippat med hjärt-kärlsjukdom , okontrollerade diabetes, lungsjukdomar, lunginflammation, reumatoid artrit och hos gravida kvinnor, prematura och låg födelsevikt spädbarn. Forskare fortfarande verifiera vissa av dessa orsakssamband, men tyvärr anslutningarna är uppenbara. Totalt sett en tredjedel av medborgarna i 20 år eller mer lider av tandköttssjukdomar på ett tidigt stadium, som kallas gingivit, och ytterligare femte lider av parodontit. Förekomsten ökar med åldern, men barn kan drabbas av aggressiv parodontit, och ca 70% av dessa fall kommer att sluta med en tandköttsproblem senare i livet.

Om du inte vet vilka symtom för att leta efter, kan gingivit gå oupptäckt i flera år i ett tidigt skede, det vill säga när det skulle vara reversibel. Vänster obehandlade, svår och utvecklas till parodontit, infekterar ben och vävnader: tänder ser bra ut, men du märker blödning blir smärta och tugga svårt. Gum sjukdomen fortskrider blir gingivit, tandlossning till en mer avancerad, det vill säga inte längre reversibel. Vid denna punkt, är tandlossning oundviklig och kommer att behöva ett ingripande av en tandläkare för livet.

Hur berätta om du är i riskzonen?

Lyckligtvis, rutinkontroller med din läkare - som kan upptäcka tidiga tecken på problem såsom inflammation, blödning - gör det möjligt för dig att känna igen i början av problemet. Men det är de mest utsatta grupperna, inklusive äldre, med nedsatt immunförsvar och rökning. "Rökning sådd kaos i munnen", säger Dr Rocell Gercio-Tchad, tandhygienist som har sitt kontor i Calgary. "Även människor som lider av typ 2-diabetes, särskilt de som inte kan hålla din diabetes under kontroll, har en betydande ökning av tandlossning, eftersom de är mer mottagliga för infektion och inflammation."
Andra faktorer som spelar en roll i sjukdomen inkluderar stress, bita ihop eller digrignarli, dålig kost, dålig munhygien, vissa mediciner och genetik.
Slutligen kan du också öka risken på grund av införandet av nya källor till främmande bakterier i munnen, till exempel dela en sked eller låta dina djur kommer bäckenet. "De bakterier som orsakar denna sjukdom klara mycket lätt", säger Dr Gercio-Tchad.

Olika behandlingar

När parodontit är identifierad, kan den hanteras beroende på svårighetsgraden med hjälp av olika metoder. I generationer före oss, skulle avancerade infektioner i munnen behandlas eliminera hela sektioner av tänder, men nu är målet att stoppa utvecklingen av sjukdomen, vävnad reparera och underhålla tanden eller tänderna så länge som möjligt. Den första prioriteringen är att stabilisera sjukdomen, ta bort dess bakomliggande orsak: plack och tandsten.
Om inflammation i tandköttet är ganska lätt kan bara betyda att intensifiera besök hos tandläkaren för hygien var tredje månad för att ta bort plack och tandsten och hindra det från att bilda igen omedelbart. I detta fall bör andra åtgärder följas en gång hemma, eventuellt med bistånd av användning av ett antimikrobiellt munvatten.
En tandhygienist kan också finna det nödvändigt att genomgå fyra / sex timmars djuprengöring som kallas "root hyvling", under vilken tandroten skrapas och polerad. Mer än en session kan behövas, beroende på svårighetsgrad. "Det är en operation som går utöver den normala städning", förklarar Dr. Mirbod. "Vanligtvis gör med verktyg än de som används under en typisk rengöring och sker under lokalbedövning och i dessa fall en låg dos antibiotika kan vara användbara senare, för att bromsa sjukdomen", säger doktorn. "För vissa patienter, är tillräcklig icke-kirurgisk behandling såsom root hyvling," tillägger Mirbod. "Men det är en helt annan i mer avancerade fall materia, som kan kräva kirurgisk reduktion av tandköttsfickor, dvs. parodontolog lyfter en flik av tandköttsvävnad, avlägsnar tandsten från roten av tanden och tandköttet hänger upp i ett nedre läge, förhindrande av mängden plack som kan bildas i framtiden ".

Gummit skadats av tandlossning växer inte ensam, men kirurgi kan jämna benet, vilket gör det svårare för bakterier att växa tillbaka på samma plats och låta tandköttet att sätta tillbaka. Det finns också många kirurgiska ingrepp för att regenerera ben och stödja fibrerna runt tänderna, inklusive guidade förnyelse och ben ympning och vävnadsteknik förbättrats avsevärt under det senaste decenniet. Den hygienist kan ansöka till roten av en gel som innehåller proteiner som stimulerar tillväxt och fungerar som ett slags gödselmedel.

Oavsett tillvägagångssätt när den aktiva fasen av behandlingen är över, du förmodligen kommer att bli mer frekventa utnämningar till tandläkaren: oftast en städning var tredje månad. "Underhåll bör vara strikt och permanent, för att inte upprepa misstaget", bekräftar Dr Mirbod.

Glöm inte att förebygga

Vill du eliminera risken för sjukdomar i tandköttet?
Om du röker, sluta så fort som möjligt.

Det finns andra riskfaktorer uppgifter om den livsstil som du kan styra: Försök att hantera stress och lära sig att hantera det, följa en välbalanserad kost, du investerar i en bit om du brukar slipa tänderna, använda en elektrisk tandborste och inte glömma tandtråd.
Ändra dåliga vanor som ökar bakterier som snacks med bakverk; Också inte sätta klibbiga livsmedel utan att borsta tänderna direkt efter.
Naturligtvis måste ta hand om dina tänder och tandkött vara korrekt. Tandtråd varje dag, borstar minst två gånger om dagen under totalt halv timme, efter att ha ätit.
Be din tandläkare för att visa dig rätt borstteknik.

(0)
(0)
Tidigare artikel Kombinera olika sporter
Nästa artikel President i ett möte

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha