Svullnad eller vätska under huden

Svullnad i huden och vätska under huden ofta uppstår efter en olycka såsom ett fall, ett slag eller stötar mot huden. Det kan också finnas en inflammation eller en underliggande sjukdom eller sjukdom. Det är viktigt att veta var svullnaden kommer ifrån, en svullnad är aldrig ett villkor i sig, utan en konsekvens av något annat.

En bula eller puckel på huvudet

När du träffar huvudet, finns det ibland en knöl eller bula på huvudet. Särskilt hos barn, ser vi ofta stötar av en slump. En bula eller utbuktning kan inträffa kort tid efter olyckan och växa snabbt. Det kommer troligen att vara rivna blodkärl vilket resulterar i ett läckage av blod, som ackumuleras under huden. Knölen kommer därför att vara snabb blå. Efter flera dagar kommer knölen vanligen vara mindre eftersom kroppen rensar upp själva blodet. I de flesta fall kommer inga åtgärder vidtas. En kall tvättlapp på puckeln som uppstår kan minska svullnad och smärta lite stel. En bula kan också uppstå på huvudet av ödem.

Svullnad på grund av vätskeansamling

Vår kropp innehåller en hel del fukt. Om 2/3: e delen av kroppen består av vatten. Detta kommer att distribueras via lymfkärlen. Ödem är en ansamling av fukt av vävnadsvätska. I det lymfatiska systemet skapar en snedvridning som vävnadsvätska inte är korrekt dränerad. Dessutom kan ödem uppstå på grund av skador på vävnader. Andra orsaker är droganvändning, njurproblem, hjärtproblem, infektioner, blåmärken, leverproblem eller en allergisk reaktion. Resultatet är en synlig svullnad av huden, inklusive fukten är belägen. Ödem är särskilt vanligt för benen, i synnerhet för underbenen. Detta ses vid åderbråck eller trombos, varvid trycket är förhöjt i benen. Ofta ödem löser sig igen när orsaken är riktat. Hos äldre oftare föreskrivna diuretika som dränerar fukt. Även kompressionsstrumpor kan hjälpa ödem i benen.

Inflammation och svullnad i huden

Av inflammation kan det finnas en svullnad eller klump i huden. En karbunkel är en känd inflammation som skapar en svullnad, ödem och fylld med pus. Inflammation kännetecknas alltid av en svullnad, rodnad, värme och smärta. En antändning sker som svar på skadad vävnad eller mikroorganismer från utsidan. Dessutom är inflammationer vanligen ses vid autoimmuna sjukdomar, såsom reumatoid artrit. Inflammationen kan sedan ske i olika positioner på kroppen. Ofta inflammation vid reumatoid artrit är inte direkt synliga, men svullnaden kan förklara en inflammation i en gemensam. En infektion kan försvinna av sig själv när immunförsvaret är tillräckligt aktiv. Om symtomen kvarstår, kan läkaren ordinera ett antibiotikum eller orsaka att försöka lösa. Ibland är det inflammation och åtföljande svullnad på huden som en allergisk reaktion. Det kommer då att övervägas för vilken substans de är allergiska.

Fraktur

Dvs ett brutet ben fraktur är en spricka eller krossa ben. Detta kan orsakas av en olycka eller av sjukdom. På grund av frakturen skapas, finns det nästan alltid en svullnad, som orsakas av ett blåmärke. Ett brott kan också göra en hel del smärta. Det är förlust av funktion. I vissa fall sträcker sig benet genom huden till utsidan. Kroppen kan läka ett brutet ben i sig. Ofta benen måste tillämpas på rätt sätt mot varandra och fixeras, så att frakturen kan läka ordentligt utan obalans. Fixeringen sker med hjälp av gips. I vissa fall, som till exempel överarmen, är det inte möjligt att i gips. Det kommer sedan att utnyttjas av ett stag. Svullnad i samband med en benfraktur, ofta försvinner inom några dagar.

Blödning

En blåmärke orsakas av skador på blodkärl genom yttre våld. Läckande blod samlas under huden och blir synlig som en blå fläck som senare gröna och sedan till gult. Ibland kan detta leda till en svallning. En blåmärke läker sig själv. Det finns inget behov av behandling, såvida det inte finns andra symptom i samband med dem eller blåmärke efter veckor har ännu inte försvunnit. Låt en läkare där för att titta på. Förresten, läker en stor blåmärke mycket långsammare än en liten. Kroppen behöver tid att städa upp den läckta blod.
(0)
(1)

Kommentarer - 1

Jag har svår svullnad efter träning på grund av knä prothese.Wat kan jag göra åt detta?

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha