Straff för sodomi i renässansen

I den här artikeln vill jag uppehålla mig vid bestraffning av sodomi under medeltiden. Många stadsstater som var under direkt inflytande i kyrkan hade ofta hemska straff för sodomi. Jag fokuserar på situationen i Venedig hela 15th och 16th århundradena, men andra städer har utan tvekan kan ge så många exempel.

Varför Venedig?

Som nämnts kunde lika gärna ha tjänat en annan stad för denna studie har jag medvetet valt Venedig. Staden gondoler var under medeltiden känd som en plats för lösa moral. James Howell uttryckte det på följande sätt: ?? Det finns ingen plats där det är mindre Religion från gördeln nedåt ?? μ.

En definition av sodomi

Under medeltiden, och mer specifikt från fjortonde till sextonde århundradet det var en ganska strikt definition av sodomi. Dessa var icke-fortplantnings sexuella relationer med män var inblandade. Sodomi kan därför ske mellan en man och en kvinna, och mellan två män. Homosexuell kontakt mellan lesbiska aldrig identifieras eller bestraffas som sodomi. Sodomi ansågs vara en mycket allvarlig förseelse. Det var en förolämpning mot Gud, och den naturliga ordningen i vilken Gud skapade den mänskliga kroppen.
I ett fjortonde-tals skrifter Augustinus följer passage att kritisera:
?? Synder mot naturen, som begås av män i Sodom, alltid och överallt förkastligt och värdig tillrättavisning kärr. Även om alla världens folk skulle begå dessa synder, då de skulle alla vara skyldiga av Guds lagar. Gud skapade inte människan så att de skulle använda varandras på det sättet. Vänskapen mellan Gud och oss är tänkt att vara upprörd när den naturliga ordning, där han är Skaparen, genom en sådan perverterad lustar föroreningar. ?? I Bibeln läses meningar: ?? Om en man har samlag med en annan man som med en kvinna, båda begår en styggelse. De måste dräpas, med sitt eget blod som smort på sina pannor. ??
Sådana allvarliga brott förtjänar stränga straff. I början av medeltiden redan straff tilldelades till bannlysning. I det tolfte talet fanns en period av relativ tolerans, men sedan, under ökande inflytande i kyrkan, blev alltmer införde dödsstraff.

Ett fall till rådet av tio

Rådet tio var den högsta och mest prestigefyllda lag college i medeltida Venedig. De allvarligaste brotten som faller inom dess jurisdiktion: förräderi, undergräver den politiska integritet staten; förfalskning, vilket påverkar den fysiska integriteten av ekonomin; och sodomi, som var tänkt att vara moraliska normer och hierarkiska integritet statens luftrum.
Fallet som jag vill säga något, involverade 17 adelsmän och 18 populares. Tre av dem anspråk på kyrkliga privilegier. De sex Signori di Notte, en lägre domstol kommer att ha utan tvekan varit mycket uttråkad med detta fall genom det stora antalet adelsmän. De sex var ?? Dessutom obligatorisk anonym ?? måste rösta om användningen av tortyr i förhör av den tilltalade, varav många tillhörde till en egen stat, och att det fanns otvivelaktigt familjeband. Av denna anledning är fallet framkallad av det högsta organet, rådet med tio medlemmar, för att undvika att ge intryck av att folket bestraffades medan adeln förblev ostraffade.
En av adeln, Clario Contarini, var en medlem av en sådan inflytelserik familj som debatterades länge och hårt om han skulle ingå bland de anklagade. I slutändan var frågan besvaras jakande, men han skulle ställas inför rätta av en särskild påvlig sändebud. De andra var allvarligt försökt. En notarie har den högra avskuren, två präster som hade svurit exil falskt vittnesbörd, och två lekmän överfördes till mycket strängare biskopen att ställas inför rätta kyrkan. Ödet för de andra åtalade inte finns i arkiven hos rådets tio. Det verkar troligt att många av dem hade flytt, de frekventa lagändringar, det fanns en hel del process förvirring. Som ett vittne för åtalet mot en anklagad sodomit skulle avvisas tills de anklagade själva skulle indikera tillbaka.

Identifiering av gärningsmän

Det verkar svårt att hitta personer i handlingen att sodomi, hur var någon anklagades då för sodomi? Ett viktigt sätt var uppsägning. I 1500 åtal av immunitet erbjöds till alla som begår någon annan anklagas för sodomi på hans eller hennes kropp. Senare fortfarande skrämde regeringen erbjuder inte ens tillbaka för immunitet mot åtal för andra brott i när någon annan anklagas för sodomi.
Det fanns också en fast övervakning. Mest fördömde homosexuella skulle även fångas upp av det här systemet. Det fanns patruller leds av kaptener eftersom det fjortonde århundradet i de två viktigaste delarna av staden, i närheten av Piazza San Marco och nära Rialtobron.
I mitten av det femtonde århundradet, Europarådet tio straffa även en särskild arbetsgrupp som inrättades i sodomi filter. Dessa särskilda enheter bestod av två kamrater från varje contrada, en liten inner stadsdel. De valdes för ett år och var och en i sin tilldelade distrikt bedömningar av vinbutiker där många ?? olagliga och skamliga verksamhet utvecklades ??, med deltagare från olämpligt ålder, med andra ord, var det köttsliga samtal mellan unga och gamla. I 1459 Rådet tio lagt till en extra patrull redo för det, som leds av en kapten av den tio, som tillsammans med nio andra av hans val, genom staden, dag och natt ?? var tvungen att leta ?? , utredningar, sök och mycket flitig observera alla som samtalade med pojkar och unga människor som en stor åldersskillnad fanns ??. Kaptenen var tvungen att lämna daglig rapport om dessa aktiviteter till rådet av tio.

Frihetsberövande, utredning och rättegång

När anklagas för sodomi, kunde man lätt låsas. Det var även det enda brott för vilka fullständiga Rådet Ten inte hade föreslår i form av frihetsberövande. Den anklagade först ifrågasatts av två styrelseledamöter och senare av Collegio, kommittén mot sodomi. Det fanns kallats vittnen, en bekännelse tvingades ofta under tortyr. Så att tortyr ska användas, var tvungen att acceptera tre av de fyra medlemmarna i Collegio. Rådet kunde rösta upp till tre gånger för att uppnå en majoritet för att fortsätta förfarandet. Om rådet röstade emot åtal, var proceduren avbröts och satte anklagade släpptes. I undantagsfall, var fallet skickas tillbaka till Collegio, eftersom det skulle vara otillräckligt undersökt.
Om rådet fann den anklagade skyldig, bestämd hon straffet. Dessa kan variera beroende på klass, ålder, tillstånd av de anklagade och allvaret av de faktiska omständigheterna. Det kan rösta upp till fem gånger för att nå en majoritet av straffet. Om detta misslyckades, var den tilltalade frikänts eller hänvisas till en annan domstol.

Som anklagas?

Empirisk forskning visar att många medlemmar av adeln och den lägre medelklassen, som bedriver ekonomiska eller administrativa kretsar, anklagades för: arbetare, affärsinnehavare, tjänstemän, ministrar, gondoliers, lägre präster, lärare, läkare, sjömän.
Sodomiter av adeln var ganska väl skyddade. Tortyr var nästan aldrig tillämpats, och dödsstraffet sällan talat.
Barn som begått sodomi, åtnjöt förmånsbehandling. Barn under 13 år var ändå släppas förrän 1424, då de kände ändå att det måste finnas någon straff. De som begick sodomi på barn straffades mycket hårt. Prostituerade och hallickar flickor yngre än 12 som används för sodomi, var skoningslöst spöstraff och branding på kinderna och i pannan. Som begick sodomi på mycket små barn, dömdes till döden.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha