Stor koppar

Verner Heidenstam December 26, 2015 Natur 8 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Den stora koppar är sällsynt i Nederländerna. År 2015 den lilla firar ett jubileum: det upptäcktes 100 år sedan i Friesland. För fjäril experter och naturvårdare som var en sensation på den tiden, eftersom de upptäckte en separat underart som ses någon annanstans än i Friesland. Det finns en typ av som ser ut som och som flög i England. Tyvärr inte sett den sortens sedan 1864. Man litar på att han är utdöd.

Weerribben

Stor koppar

Den stora koppar ?? Det officiella namnet är Lycaena dispar batava - är en vacker kärr fjäril som finns i Nederländerna. Fjäril Kännare kallar honom mest karakteristiska fjärilsarter i landet, men det är inte honom. Den stora koppar har blivit sällsynt i Nederländerna och är fortfarande så sällsynt att han hotas av utrotning.
I England, där arten flög också, har han inte sett sedan 1864. Moth upptäcktes i Friesland 1915 och 2015, organiserar Butterfly Foundation en stor koppar år med turer, ett symposium och en utställning om fjärilen.

Skyddad

Den stora koppar är på listan över skyddade arter av naturvårdsorganisationer. I området där han sett gör sina bästa naturvårdare. Han flyger fortfarande i kärr Rottige Meente och Weerribben, på gränsen mellan Friesland och Overijssel. Framtiden för fjärilsarter är osäker.
Fjärils Conservation vill arbeta med chefen för de områden och miljöorganisationer som arbetar för att utöka livsmiljö. Fjärils beskydd, bevarande av naturen, Forestry Commission och träffade provinsen Overijssel ändamål krafter. I året av stora Koppar därför inlett en fjäril omlokalisering projekt för att återinföra arten i området De Wieden. Projektet kallas ?? flytta stora koppar till Wieden. ?? Det bör leda till 2020 resultat.
Stor koppar - Bild Henk Bos
Stor koppar - Bild Henk Bos
Stor koppar - Bild Henk Bos

Batava ?? en extremt sällsynt kapell

År 1927 flyttade de till England fjärilar, där arten var utdöd, men det ger inte bestående resultat. Den stora koppar försvinner det 1970 igen. Sedan dess är Nederländerna det enda land där de underart ?? batava ?? inträffar. År 1915 var han en extremt sällsynt kapell ?? ?? nämns.

Torven, fjärilen och uppenbarelse

Natur Journalist Caspar Janssen skrev en bok om den stora guldvinge. Det kallas torv, fjärilen och uppenbarelse och kom i året av den stora koppar av. Det kostar ?? 12.50 och utfärdades av KNNV.
Janssen grävde i historien om upptäckten av stora guldvinge i Nederländerna och skrev en bra bok. 1915, på en vacker sommardag, fångade en skolpojke en vacker fjäril. Det var i Friesland i Rottige Meente och fjäril experter och miljöaktivister var överlycklig. De trodde med en förment utdöda har stora koppar från att göra. Det var en fjäril sensation.
Fjärilen är nyckeln
Massor av saker har hänt. Handlare jagade den extremt sällsynta och värdefulla djur för att marknadsföra den och sedan unga natura rörelse, i kombination med en frisiska fjärilsälskare en cordon runt fjäril. Den utrotningshotade hedar visade den sista bastionen av orange-röd skönhet. Fjärilen var en symbol för en hotad landskap och naturvårdare sätta koppar i kampen för att bevara i tillgången. Denna kamp fortsätter i dag.
Rekonstruktion
Casper Janssen avslutar efter hans rekonstruktion av historien som upptäckten av fjärilen precis anlänt i tid. Han höll en sökning i kölvattnet av fjärilen och besökte frisiska och Overijssel torv, gick tillsammans med animerade fjäril experter, kämpade sig igenom arkiven och tittade i garderober dolda fjäril. Han var också den första brand nålas fjärilar. De har bevarats.

Rottige Meente och Weerribben

Området där den upptäcktes 1915. Koppar är ett skyddat område som köpte de första paket 1955. Den Rottige Meente firar jubileet år 2015 att 60 år sedan de första paket köptes. Det är en frisiska polder hedar förvaltas av Forestry Commission. Den Lindevallei är nu ett naturreservat som förvaltas av det Fryske Gea är. Det var då viktigt för skyddet av den stora guldvinge. Numera är det främst National Park Weerribben-Wieden i Overijssel.
Från 50-talet går ständigt bakåt med läget för den stora guldvinge, eftersom försvinna mer och mer livsmiljöer. Den stora koppar visar sin närvaro med vikten av ett stort och högkvalitativt torvmosse i Nederländerna.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha