Söt flagga, historien om en gammal härlighet

Sweet flagga, Acorus calamus, en tidigare känd medicinalväxt, som inträffade i vårt land brukade vara ganska vanligt i vattnet men är nu mycket sällsynt. Hans hemland är förmodligen Östasien, därifrån den har spridit sig över stora delar av norra halvklotet. Nu är han praktiskt taget försvunnit i naturen och också få han knappt används som krydda och medicinalväxt. Först när vi kommer ört likör ibland mot honom.

Etymologi Calamus

Namnet söta flagga, från de latinska kalmus, det vill säga vass eller vass-liknande anläggning. Släktet Acorus är berättigat att dra slutsatsen från det grekiska en, ingen eller utan och kore, ögonglob, eftersom anläggningen skulle vara särskilt lämpliga för att bota ögonsjukdomar. Troliga och svagare är distraheras av en och Koros, mättnad, som man hänvisar till aptitretande effekt kalmoeswortel.

Dioskorides och Calamus

Dioscorides, 1: a århundradet århundrade, har anläggningen varit känt under namnet akoron och beskrivs, enligt honom, skulle ha rhizom vätskedrivande egenskaper, lung-, bröst-, lever, mjälte och bota ögonsjukdomar och som ett motgift anställd . De bästa typerna var på sin tid från Kolchis, ett land på den östra kusten av Svarta havet, och från Galatien, ett land i Mindre Asien. Den sistnämnda arten namngavs av honom eller asplenion ?? mjälte ört ", av en, och inte Splen, mjälte, eftersom de inte längre kände stickande smärta i mjälten bruk.

Tvivel om kalmoes

Flera författare, inklusive Tschirch och Dragendorff hålla akoron av Dioscorides, men för en Iris arter, nämligen Iris pseudacoris, den gula flaggan, från familjen till den Iridaceae, främst i icke blomstrande skick vid Calamus verkar det brukade vara förväxlas med var. Den Calamus skulle åtmin Dioskorides beskrivs under namnet Kalamos aromatikos.
Det finns fortfarande ingen överenskommelse om historien om denna anläggning, även i Bibeln, Mosebok 30: 23, kommer en Calamus, som troligen härstammar från Indien, är doftande gräsarter Andropogon Calamus aromaticus Royle. Det är också denna anläggning, som hålls av många Kalamos aromatikos av Dioscorides. Fram till långt in på medeltiden i Europa Calamus inte var känd som infödd växt och naturläkemedel böcker från första hälften av 16-talet bara kände honom som främmande torkning.

Dodonaeus och Calamus

Den välkända herbalist Dodonaeus instans, skriver i sin växtbaserade bok ?? Calamus är en böka av ett slaktat sockerrör vid vaxning "Om ?? Cracht inkomst Werckinghe." Han skriver mer ?? Calmus ghedroncken gör vatten, detta Selve rot es alla inre medlemmar Maghen, lever, Milte goet tillsyningsman. "Han upprepar vad som redan i Dioskorides.

Matthiolus och andra

Den första botanist som fick sina händer på levande växt i Europa, var Pierandrea Matthioli att hennes år 1565, när han var i Prag som personlig läkare på ärkehertig Ferdinand användes, den kejserliga sändebud till den turkiska domstolen Angerius Busbequis emot. Anläggningen skickade kom från närheten av en stor sjö i Mindre Asien, Matthiolus gav henne en bild och beskrivning på sin ?? Commentarii i Dioscoridem "under namnet Acorum legitimum och nämnde också att hennes felaktigt som Calamus aromaticus kallas.
Den franske botanisten Charles de l'Ecluse emot i 1574 från samma sändebud Acorus Calamus. Turkarna som används, såsom Clusius nämner geconfijten söt flagga som ett profylaktiskt mot infektion. En utmärkt beskrivning och bild av den söta flaggan slutligen gav Hendrik van Rheede till Draakestein, guvernör i Ostindiska kompaniet i Malabar de vanliga växter där i hans ?? Hortus Malabaricus "som beskrivs. Rheede beskrev Calamus under namnet ,, Vacha Sanskritischen ". Under detta namn han måste ha varit känd i ett tidigt skede i den indiska artsenijkunde.
Speciellt botaniker Clusius, Camerarius och Bauhinus måste ha gett en stor insats för att genomföra kalmoes i våra europeiska trädgårdar. Verkligen etablerade i naturen av anläggningen är bara i början av 17-talet. Hos oss är den söta rusa utsäde, förmodligen på grund av att temperaturen inte är tillräckligt hög, men sprider han med hjälp av sin krypa rhizom.

Söt flaggan i världen

Globalt är Calamus och fortfarande populärt. I Turkestan ordet bakas i het aska rhizom mot hosta och även antagits av TB. Letterna drivs med hackad ört loppor från sin säng. Ainslie och nämnde i sitt "Materia Medica av Hindustan" från 1813, var apotek straffas i Madras, när de vägrade att över natten för att ge kalmoes för barn med "buken sjukdomar.

Söt flaggan i farmakopé 19th och 20th century

Kalmoeswortelstok, Rhizoma Calami användes i farmaci som aromatiska korrigens i pulver. Han var en del av arten amarae, Feber bittra örter eller kryddor, som drogs används för magsjukdomar såsom te. Tinctura Calami också som stomachicum i bruk och även kom in för mul- och gorgelwater.
Används också inom veterinärmedicinen var kalmoeswortel mot katarr av hästar. Den farmakologiska effekten förklaras av den föreliggande, bitter smak acorine. Den aromatiska smaken av rotstocken är på grund av den flyktiga oljan, som innehåller flera terpener, ytterligare kalmoeskamfer och asaron. Destillerat Kalmoesolie, Oleum Calami, nämndes först i en prislista för ett apotek i Frankfurt under år 1582. Det var främst används vid tillverkningen likör, liksom många andra bittra ämnen växter. Om magen tonic serveras särskilt med socker lagad rhizom och kalmoeslikeur.
Kalmoesafkooksel användes lokalt som hudirriterande, som kallas armerings bad, att förbättra svaga, odugliga och scrophuleus barns totala utveckling. Kalmoestinctuur användes externt för muskulär reumatism. Vidare rotstocken tuggas mot dålig lukt andedräkt och att avvänja röka eller tugga, ganska populär.
En gammal, nu avliden vän till mig, hade en vana att tugga på en bit kalmoeswortel dagligen.
Samtida rot är fortfarande lite känd, vi nu använda mycket mer den andra så kallade Amara aromatica som Angelica, Artemisia och gul gentiana.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha