Spring Örter: Svalört, Primrose och Sweet violet

Baltasar Palmstruch December 27, 2015 Natur 12 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Spring! Spring! Ljus och dolda värme. Man vaknar varje år pånyttfödd. Och så gör växterna. Gul, grön svårfångade och subtila blå. Celandine, blåsippa, gullviva och Sweet violet! Arom, färg och glädje.

ÖRT

I början av mars kan du beundra dem alla, de första gula celandine blommor av det nya året. För mig, krydda tidigt på våren, dessa Ficaria Verna. Förr i tiden, fabriken blev ganska ofta jämfört med svalört, så Dodoens kallade Small svalört, en gammal fransk namn är Petite chelidoine och en engelsk namn Svalört. Inte överraskande att jämföra eftersom de är båda de växter så tidigt, är vackra färsk grön och gul blomma. Om de verkar längre något liknande varandra. År 1644 skrev Dodoens redan att ghebruycken de rottrådar med vidhängande greynkens den Speencruydt Genuesiska nipplarna: för bröstvårtorna ofta anbeyen med saften av denna Cruydt med vin oft Pisse av krancken ghemengelt närvarande ofta tvättas inkomst Ghenet vara kleynder som i en getrocken inkomst verdroogen helhet. Kommentar: en ört ingjuta i urinen av personen i fråga finner jag en intressant tanke. Och med det som växtbaserade komprimera kan du behandla dina hemorrojder eller spene. En annan intressant gamla namnet för Celandine är Haneklootjes, folket såg i de långsträckta förtjockade rötter en likhet med testiklarna av en tupp. Det verkar bättre exemplifieras än avtalet med hemorrojder. Enligt signaturen läder Speenkruid skulle inte bara vara bra för hemorrojder men också mot testikel förlorade eller, med lite fantasi, mot svaga utsäde. Läs gamla växtbaserade böcker, kanske inte direkt stimulerar kroppen men i alla fall sinnet.

Hepatica Hepatica nobilis eller

Sällsynta blåsippa och Tussilago blomstra även i mars. Stora kontraster är i min lilla trädgård värld mellan tjära lever blå blommor och skarpa smutsiga rosa blomma klubbar från butterbur. Ändå avtal, eftersom båda är växter som blommar innan de får tidningen. Hepatica nobilis var ännu kallades Bloempje lock eller La fille avant la mère, holländare och det latinska namnet hänvisar till hans lever stimulerande. En apotekare bok från 1747 säger att de blad och blommor ?? bota gulsot, fröet slingan, liksom bristerna i huden ??. Medicinskt, är anläggningen inte längre används, men många samtida lever örter som maskros och kronärtskocka fortfarande används idag för sin renande effekt på hudåkommor.
Den skenande Petasitis officin var och är mycket mer kända och ökända användning såsom en växt. Dessa Pest rot som växten hette, tyder på att han inte var rädd för mindre sjukdom. År 1747 är det fortfarande lät ?? Pest Morötter prisas i alla infektionssjukdomar. Ovanför att de visar stormakter, de avlastar Pis, främja Menstrual, Worms döda och läka quaadaardigen sår. ?? Samtida det används främst som kramplösande och smärtstillande i menstruationssmärtor.

Primrose


En annan fabrik i vår trädgård och äng lugnar Stengel-fria och andra gullvivor. I höstas Jag har en hel del trasiga, dessa små rosetter verkar nu den första att blomma. En skog täckt med gula primroses är en av mina nöjen i åratal. De ger mer glädje om du vet de gamla historier om denna Primula ?? s. En grekisk ungdom vid namn Paralysos, var så bedrövad över att hans brud, att gudarna, rörd av denna stora kärlek, vände honom till en Primrose. Intressant historia men om den unge mannen var därmed lyckligtvis historien inte berätta. Eller var det gamla namnet Herba förlamning, en ört som deklarerats mot förlamning. Möjligen många av dessa märkliga berättelser också framkommit som läkemedel och annan nyttig information för att bättre minnas. Hildegard, 12-talet, den växt som heter Kärleksört eller Hymelsloszel, ett namn som skulle komma från de fallna nycklar St Peter och ytterligare dra sig tillbaka från den germanska gudinnan Freja. Anläggningen skulle vara nyckeln till gömda skatter, till glädje och visdom. Så något som en ny vår och ett nytt hopp. Fler jordiska termer är ägg ört, blomma Tårta och Cookies även Panne eftersom blommorna bakades i pannkakor och kex. Även Jacob van Maerlant i hans ?? Natures Floral ??, en bok som vi fick förtroendet i gymnasieutbildning, tät om denna blomma:
Primula dats en kruut
Tierste att Lentin coemt UUT,
Ende taleerst vilket draghet blommor.
Denna cruut, alsmen oss gewaghet,
Ghedronken med stavar vin,
Dats volmaeckte medicin
Ghedronken i alre NOEt
Jegent swaer evel goet.

Söt violett


Mars är inte bara tiden för gullvivor, men också av björksav, mars nästan ohörda slån blommor och viol. Den Savvy Trädgårdsmästaren skriver att "en av de vackra, doftande Vioelen i maert vergaedert. ?? T Juice gedaen i Ooghen avger donckerheydt, verklaert den ghesicht avger Oock den Vlecken i ögonen. En krans av Vioelen huvud draperad monterade eller Daer AEN luktade, skingrar den donckerheydt. Det verkar som om mars okända pensé för både fysisk och mental mörker mörkret var bra. Contemporary är dess medicinska rykte kraftigt reducerad. Han använde ibland som en slemlösande i förkylningar och luft krämpor. En romantisk blom- te får du genom att blanda blommor med Kamomill, vallmo, Mallow och Torch blommor. Plockning och torkning av alla dessa blommor, speciellt Pansy är i sig en andlig övning i tålamod, kommer att vara användbara i våra hektiska tid. Men ibland barbariska att bara plocka alla dessa små sällsynta blommor.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha