Somatostatin hormon effekt

Vår kropp förblir frisk, växer och kan kvarstå genom olika processer. Många av dessa processer styrs av hormoner. Dessa är signalsubstanser som kan resa genom blodomloppet. Finns överallt i kroppen vi körtlar som producerar hormoner. Utan dessa hormoner, många organ och organsystem inte fungerar. Ibland frisättningen av ett hormon skall inhiberas. Detta säkerställs genom hormonet och signalsubstans somatostatin. Detta syntetiseras i pankreas i en del av hjärnan. Men även i sköldkörteln och finns i slemhinnan i magen och tarm foder detta hormon som förvaring. Positionen är tydlig: bromsa andra hormoner.

Vad är somatostatin?

Somatostatin är ett hormon. Hormoner signalmolekyler och produceras av olika körtlar. De sprids via blodet och hamnar i rätt läge i kroppen. Ett hormon sänder en viss process eller innebär faktiskt att en viss process stoppas. Hormoner ständigt skapas eller under vissa förhållanden.
Somatostatin är ett hormon. Det produceras av hypotalamus och pankreas. Hypotalamus, finner vi som en del av hjärnan. Det ligger precis ovanför hypofysen, också en viktig komponent. Hypotalamus och hypofysen skickar den också gör dagliga processer regleras. Bukspottkörteln, även benämnda bukspottkörteln, ligger mellan magen och tunntarmen. Bukspottkörteln producerar juicer som garanterar matsmältningen. Dessutom gör bukspottkörteln flera hormoner. Ett viktigt är insulin och somatostatin produceras av bukspottkörteln.
Hormonet kan ansamlas i, bland annat, slemhinnan i mag-tarmväggen, och vissa nervändar i sköldkörteln.

Funktion av hormonet

Varje hormon är en funktion. Annars kommer de inte kommer att skapas. Somatostatin stimulerar inte men hämmande. Denna inhiberande effekt har en effekt på sekretionen av andra hormoner. Som ett resultat av de här andra hormoner är inte utsöndrat eller mindre. Ibland en hämmande verkan behövs, eftersom det finns ett överskott av hormoner produceras. Kroppen mäter kontinuerligt halterna av dessa hormoner och kommer vid behov, vill hämma utsöndringen av vissa hormoner. För att göra detta, bland annat hormonet somatostatin.

Tillväxthormon och andra hormoner

Den inhibitoriska aktiviteten har en effekt på följande hormoner:
  • Insulin: Detta hormon styr metabolismen av glukos. Glukos kommer från kolhydrater från mat och är en stor leverantör av energi. Efter måltiden, stiger blodglukos dvs halten av glukos i blodet. Som ett resultat, är hormonet insulin doseras. Glukos gör cellerna öppna, så att glukos kan komma in i cellerna. Insulin produceras av bukspottkörteln.
  • Glukagon: ett hormon som kallas glukagon har motsatt effekt av insulin. Om blodsockret blir för lågt, säkerställer glukagon att glukos frisätts från levern. Som ett resultat kommer den blodglukos stiga igen.
  • Tyrotropiskt hormon: Detta hormon stimulerar frisättningen av hormonet tyroxin från sköldkörteln. Tyroxin ger en god ämnesomsättning i cellerna.
  • Tillväxthormon: tillväxthormonet styr tillväxten av kroppen. Nya celler skapas och ben är fast. Mängden fett, muskel, och vatten regleras med hjälp av tillväxthormon. Tillväxthormoner produceras av hypofysen.
  • Hormoner i mag- och tarmväggarna: i slemhinnan i magen och tarmväggen skapas olika hormoner som reglerar matsmältningssystemet.

Varför inhibera?

Såsom tidigare nämnts, är en inhiberande effekt ibland att omvandla vissa processer i balans. När överskott av magsyra produceras, skulle somatostatin har en hämmande effekt på vissa hormoner som produceras i magen väggen. Detta resulterar i en hämmande effekt på produktionen av magsyra.
Insulin och glukagon är motpoler. De arbetar motsatsen till varandra och det förefaller därför konstigt att somatostatin mellan dessa två är ansvarig. Ändå behövs det. Eftersom det ögonblick som skapas glukagon, kommer frisättningen av insulin måste inhiberas. Eftersom signalen substansen möjliggör somatostatin.
Tillväxthormon styr tillväxten, men tillväxten måste doseras. Föreställ dig att bara ohämmad tillväxt skulle fortsätta. De kroppsproportioner inte längre skulle vara korrekt eller ger gigantism Vi ser detta hos barn under 16 år. Detta blir mycket hög och stor. Hos äldre kan även vara ett överskott av tillväxthormon, så att lemmar att växa i bredd och inre organ växa för mycket. Lyckligtvis somatostatin förhindrar detta.

Vad händer om somatostatin inte fungerar?

I undantagsfall, är det hormon inte kan hämma frisättningen av vissa hormoner. Detta resulterar i symptom, som beror på det hormon som produceras av för mycket. Tidigare talade vi om gigantism: Detta inträffar när ett överskott av tillväxthormon. Somatostatin kan inte stoppa detta.
För mycket insulin Skapa kallas hypoglykemi. Detta är motsatsen till diabetes. Somatostatin skulle behöva inhibera frisättningen av insulin, men detta är inte vissa skäl. Resultatet är en sänkning av blodsockernivåerna, med ett flertal klagomål som följd.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha