Solbränna: är det verkligen så farligt?

Baltasar Palmstruch December 27, 2015 Hälsa 14 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Så snart de första strålarna visa sig, varnas från alla håll: "akta dig för solen, smörjer dig väl". Men brinner verkligen så farligt? Och sola säkert så länge du inte bränna så många tycks tro?

Hudcancer: vilken risk faktorer som du kan påverka själv?

Antalet personer med hudcancer är engagerad i en betydande tillväxt spurt, det finns fler och fler människor med hudcancer. Emellertid är inte alla kör så stor risk att utveckla hudcancer. Till exempel, hårfärg och familjens historia spelar en roll. Till exempel personer med rött hår tycks ha en högre risk för hudcancer än människor med en annan hudfärg. Dessa riskfaktorer kan du ändra lite sorgligt, till exempel svart hårfärgningsmedel inte vettigt. En riskfaktor som man verkligen kan påverka motion, exponering för UV-strålning. Tre huvudsakliga typer av hudcancer har visat att det finns en koppling till exponering för solljus: basaliom, skivepitelcancer och melanom.
Det är svårt att göra bra forskning om effekterna av UV-strålning på huden. Eftersom du inte kan göra experiment med människor när du inte är säker på vad som kommer att effekterna på hälsan. Av denna anledning är en för dessa typer av frågor beroende på sk kohortstudie. Under kohortstudie en grupp människor observeras under en längre period. Under denna period är undersökningar görs regelbundet och fyllde ut enkäter, t ex om sjukdomen och hälsa, miljö och livsstil. På så sätt kan du göra kopplingar mellan beteendet hos gruppen och konsekvenserna av ett visst beteende. Mellan 1989 och 2009 en grupp av 108.916 amerikanska kvinnor följde. Från denna studie fanns det intressanta resultat rörande cancer framåt.

Effekter av solbränna på längre sikt

Solljus har visat sig kunna stå på två olika sätt till utvecklingen av hudcancer. Både mängden av UV-strålning brinner om antalet pulser. Risken för basalcellscancer och skivepitelcancer ökar när människor är mer utsatta för UV-ljus. Emellertid mängden exponering för UV-ljus inte att spela en viktig roll i utvecklingen av melanom. Sannolikheten för att utveckla en melanom är dock förknippad med antalet gånger kraftigt brinna om man är i åldrarna 15 och 20 år.
Oskyddade solen så det alltid för med sig risken för hudcancer, även om du inte bränner!

Smörj smörj, smörja?

Den stora frågan är om det är vettigt att smeta solskyddsmedel. Solskyddsmedel hjälper mängden UV-strålning som når huden kan minska, men effekten av detta är på sannolikheten för utveckling av hudcancer är ännu inte klart. Ändå experter rekommenderar till trohet att smeta solskyddsmedel. Dessutom rekommenderas att de stunder när solen skiner starkast för att undvika exponering för solljus. Bära kläder som täcker huden när du är en lång tid i direkt solljus där.
Somliga hävdar att kosttillskott eller mediciner kan minska risken för hudcancer. Detta verkar inte vara fallet. Ändå är beta-karoten ofta lägga ner som medel för att minska risken för hudcancer. Kosttillskott inte visas utan risk: svälja ett kosttillskott med selen visar risken för skivepitelcancer kan även öka!
För närvarande finns det olika vetenskapliga studier pågår för att hitta effektiva sätt att minska risken för att utveckla hudcancer. Tills dess verkar smörja solkräm klokt med sola motto!
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha