Smaka, vilket du gör det?

Det finns många läckra produkter som finns på marknaden, men det som gör något smakar så bra? Smaker varierar och det beror också på att det vi ser något ut och hitta lukt. Man smakar med tungan, ögon, öron, gom och näsa. I den här artikeln kan du läsa allt om smak.

Tunga

Många smaklökar på tungan kan särskilja följande smaker:
  • söt
  • salt
  • syra
  • bitter
  • umami

Smaklökarna är på tungan i gommen, smaklökar, kan du se dessa är små gupp på tungan. Om du inte ta med din tunga borsta skapar en film över den. Detta kan bidra till att du smaka kommer att smaka mindre bra eftersom knopparna är täckta lite utanför och lukten / smak av bakterier på tungan är relativt tung.

Ögon

Ögonen har inga smaklökar, men de spelar en viktig roll i vår smak. Så vi är vana vid att vissa produkter har en viss färg, såsom färgämne får en annan färg dürfen människor äter ibland inte ens vet om tanken är att deras annars rent eftersom produkten inte har den färg som de är vana vid. Vi förknippar också vissa färger med vissa smaker som röda står för frukter för söt och saftig.
Ett annat exempel där vi använder våra ögon på är att äta djur som fortfarande ser likadana ut. Många barn gillar inte fisk bara för att det ser ut som en fisk, så vi har uppfunnit fisk finger, fisk verkar inte i något avseende mer som en fisk och är allmänt omtyckt av barn.
Vi inser också med våra ögon synligt mögel och bruna fläckar, så också hålla våra ögon oss för produkter som inte längre bra.

Oren

Du skulle inte tro dina öron när berättade att testning har också att göra med öronen. Uppenbarligen finns det inga smaklökar i öronen men smaken bestäms också av våra öron. Om till exempel en kaka paus som en bisquit eller getter benet då hör vi att denna vers är den knarrande ljud under pausen. Därför erkänner vi bland annat om kakan är fortfarande bra. Känna igen människor äter alltför ofta låter som en biten äpple eller en bit av en chokladkaka.

Gom

På allas smak finns också några smakgivare, inte alls lika mycket som på tungan, men de finns där. Om du tar lite socker på fingret och håll den mot gommen att behaga märka detta. Det händer ibland att personer med proteser mindre erfarna smak. Under svälja, tryck tungan mot gommen också i grund och botten på, vilket gör de extra smaker pressas mot tungan eftersmaken och du kan fortfarande smakar bäst.

Näsa

De flesta av de fem grundsmakerna kan smaka så med tungan, men vi har en så bred palett av smaker tack vare den stora mängd produkter som inte kan smaka allt. Lukten receptorer i näsan kan mycket väl uppfatta det som om du smaka på vad du luktar. Det är också sant att som luktsinnet är ett sätt endast ett fåtal kan smaka, är detta ofta fallet när en näsa är blockerad under en kall. Genom att lukta vet vi ofta om en produkt är bra, eftersom nästan alla har någonsin luktade filmjölk. Luktar något inte är bra, kommer vi testa detta ofta oense.
(0)
(0)

Kommentarer - 2

Har proteser och erfarenhet betydligt mindre smak och jag hatar att proteser. Kom ihåg att överväga implantat för att avhjälpa situationen. Tandläkaren informerat mig helt fel och gjorde mig klokt att bara smaklökar är på tungan. mat behövs och ibland känna sig ledsen att jag nu upplever mindre smak. Kan någon ge mig råd?

Såsom anges i artikeln kan undvika detta faktum. Implantat är dock mycket dyra och du måste då informera försäkringen också. Har du en helprotes? Jag arbetar i ett tandtekniskt laboratorium.

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha