Skola av astma: leva bättre hans sjukdom

Skola av astma: leva bättre hans sjukdom

Att känna sin sjukdom för att bättre hantera det: detta undervisas av både barn och vuxna astmaskolor. Där bygger pedagogiken så mycket på spelteori. Reportage i ett hus av Breath i Evreux.

Det är hans allergolog som föreslog Jade, åtta och ett halvt år, astma sedan hon var två år gammal, för att närma sig en skola astma. För sitt första möte på Maison du Souffle d'Evreux, det var emot med sin mor Vanessa Guihard, utbildad sjuksköterska patientutbildning astma.

Från början är golvet ges till barnet när hon har svårt att andas? Kriser gör de utlöser efter att hon gjorde något speciellt? Är detta vanligt? Vad gör hon då? Vanessa använder verktyg - uppsättning av bildkort ... - och använder ett språk som är tillgängliga för flickan för henne att förstå bättre mekanismer för astma och vilka är behandlingarna. Detta första möte, gemensam för alla astmaskolor, syftar till att upprätta en "pedagogisk diagnos", som gör det möjligt att göra en bedömning av patienters erfarenheter och besluta om en fortsättning av programmet.

Involvera barnet i sin sjukdom

"Oftast är det föräldrarna som stöder sjukdomen, som levererar läkemedel och som ansöker till doktorn, sade Vanessa. Här försöker vi att involvera barn, att lära honom att identifiera astma triggers, såsom spänning, värme i kombination med fukt eller djur sover i rummet. Vi lär oss också att känna igen honom varningssignaler om en kris, såsom nysningar, hosta, andnöd och bättre utnyttja sina behandlingar. Kort sagt, för att vara oberoende. "

Jade kommer tillbaka i en månad för en andra session. En period som gör det möjligt för honom att reflektera över vad som har sagts, att i praktiken de råd som mottagits och observera dess effekter i vardagen. "Terapeutisk utbildning är en del av ett ramprogram på lång sikt, vilket i vårt centrum är individuell med hänsyn till patientens begäran, ålder, projekt, färdigheter han förvärvar successivt att mäta. "Om astma relaterad till närvaron av en tydligt identifierad pollen, utvecklas i förväg av strategierna; om den utlöses eller ökas genom stress, avslappningstekniker; den förbittrade av tålmodigt arbete av acceptans och dramatisering ...

Hjälpa barn med astma kontrollera sin andning

Alla astma skolor verkar på denna princip, några riktar sig till barn, andra vuxna, ibland båda. Men upp till dem att använda externa tjänsteleverantörer och bli organiserad. Således, var och en erbjuder enskilda sessioner, andra komplett med gruppmöten.

Detta är fallet med Maison du Souffle d'Evreux: Efter avslutad program, barn deltar i en "andnings avkoppling" workshop inom en snar gymmet. Målet? "Visa dem genom dynamiska övningar ibland, ibland tyst, men ändå väldigt roligt, lära känna sin kropp och kontrollera sin andning, förklarar Vanessa. Det är också en möjlighet för dem att träffa andra barn med astma och ut ur känslan av att de ofta måste vara ensam i detta fall. De återfår förtroendet för egen del och i sin förmåga att hantera sjukdomen. "

Däremot har Breath av huset avstått raise vuxen gruppmöten. "Alltför svårt att genomföra, erkänner sin samordnare, Dr Marc Durand, har allmänläkare en DU terapeutisk utbildning. Och det är synd, eftersom de kan vara ett komplement till den head to head sedan inom en grupp, kan det dela sina erfarenheter med andra och njuta av dem. "

Bättre förstå deras astma att bättre kontrollera

Beatrice förstår utmaningen att följa programmet till slutet. För två år, hans astma handikapp den i det dagliga livet. Det följs av en allergolog men samråd är alltför snabba att komma in alla uppgifter som den tar emot och ställa några frågor som hon vill. Det är han som har orienterat Breath House.

Sessionen, modererad av Sandrine Bridier, sjuksköterska, praktiska och problemorienterade Beatrice: faktorer som misstänks för att utlösa sina kriser och sätt att undvika dem, varnings symptom har identifierats och hur den ska reagera; justeringar med sin akutvård ... "När de förstår i detalj hur sjukdomen och vad som kan lindra, patienter blir aktörer, säger Sandrine. De är försäkrade och detta förhindrar dem, i många fall, att sätta sig i fara. "

Skolor av astma i praktiken

 • Astma skolor är öppna för alla diagnostiserade patienter, men inte kräver recept.
 • Programmet omfattar vanligtvis fyra till sex sessioner 1 timme 30 till 2 timmar fördelat på tre till sex månader.
 • Patienterna åtföljs av medicinsk personal som har fått terapeutisk utbildning utbildning som omfattar minst 40 timmar.
 • Allt är täckt av Medicare.
 • Listan över astmaskolor finns på webbplatsen för Astma- och Allergiförbundet.
 • Effektiviteten av terapeutisk utbildning erkändes av Höga hälsovårdsmyndigheten på grundval av studier: integrerad behandling, minskar kriser och symptom, förbättrar dagligen, minskade sjukhus, samtal till tjänster nödsituationer och frånvaro från skolan eller arbetet.
 • (0)
  (0)
  Tidigare artikel Våra primala känslor

  Kommentarer - 0

  Inga kommentarer

  Lägg till en kommentar

  smile smile smile smile smile smile smile smile
  smile smile smile smile smile smile smile smile
  smile smile smile smile smile smile smile smile
  smile smile smile smile
  Tecken kvar: 3000
  captcha