Sklerodermi symptom, orsaker, diagnos och behandling

Ingabrita Sohlman Februari 29, 2016 Hälsa 669 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Skleroderma är en sällsynt allvarlig reumatisk sjukdom, som kännetecknas av en ökning av bindväv i huden och organ. Sjukdomen drabbar främst huden på armar, ansikte och händer. Lederna blir smärtsamma och stela och svullna händer och fötter. Sjukdomen förekommer ofta i två former: lokaliserad sklerodermi och systemisk sklerodermi. På lokal formen är endast för härdning av huden och vävnader som sitter under. De inre organen påverkas inte. I systemisk sklerodermi är inte bara skapat mer bindväv i huden, men även i inre organ. Detta innebär bland annat, till hjärtat, njurarna, levern, lungorna och tarmarna.
I Nederländerna, till cirka 3000 personer med sklerodermi. Sjukdomen drabbar kvinnor och är vanligast hos personer äldre än trettio till femtio år. Sklerodermi drabbar en av 10000 personer.

Symptom

Scleroderma börjar smygande. De flesta patienter första möte med Raynauds fenomen. I kallt väder eller starka känslor kan blodkärlen i fingrar, tår, öron, sedan gå smal på nästippen. ?? Som en attack kan ta en halvtimme. Eftersom patienterna måste ta itu med dåligt blodflöde sår kämpar för att återhämta sig spontant. Sklerodermi börjar vid första många människor med symptom som trötthet, stela muskler och leder, och håravfall. Tillsammans med fenomenet Raynoud får anta läkaren diagnosen sklerodermi. Eftersom härdning av huden inträffar kommer huden på händerna och ansikte ser snygg och glänsande. Fukt ackumuleras, eftersom blodkärl är stängda. Som ett resultat UPPSTÅR svullnad. Så småningom dra bort svullnader, men ärr kvar bakom. Symtomen vid sklerodermi är hos de flesta patienter mycket annorlunda.

Klagomål

  • Lederna blir stela och svåra att böja.
  • Genom att öka bind funktion av mukösa körtlar försämras, eftersom vatten avdunstar från munnen, slidan och ögon kan uppträda.
  • Genom härdning av huden, munnen öppnar och stänger det svårare att göra.
  • Driften av matstrupen passerar genom härdning i omvänt, orsakar matsmältningsproblem uppstår. Mat kan fastna i tarmarna.
  • Driften av anus kan påverkas, så att inkontinens är nära förestående.
  • På grund av ökningen av bindväv kan hjärtat slå långsammare. Hjärtarytmier hotar.
  • Om blodkärlen till njurarna ihop blodtrycket går upp.

Diagnos

Läkaren kommer att ställa diagnos på grundval av de klagomål som beskriver patienten. I början av sjukdomen, är det svårt för en läkare att avgöra om en person lider av sklerodermi. Symptomen på sklerodermi är mycket lik andra sjukdomar. Diagnosen är studiet av sjuka hudprover av en patolog användbar. Även laboratorium kan ge ett definitivt svar. Ofta tar år innan det är klart att en patient lider av sklerodermi. Om det är klart att det är systemisk sklerodermi är viktiga organ såsom hjärta, lungor, njurar och matsmältningssystemet ses över regelbundet.

Läkemedel

Sklerodermi är en obotlig sjukdom. Men det finns mediciner som ger lindring. I det första stadiet av sjukdomen kan steroider ge smärtlindring. Droger som nifedipin bekämpa Raynauds fenomen. För patienter som regelbundet konfronteras med att ha det kan vara viktigt att undvika kalla och använda handskar. När skador på matstrupen kan läkemedel främja motilitet i tarmen. Det är viktigt att behandla huden med goda mjukgörande salvor eller användning av kortikosteroider. Båda produkterna måste förskrivas av läkare.

Mat och motion

Sjukgymnastik kan hjälpa till att hålla lederna smidig. För närvarande finns det inga läkemedel på marknaden som kan hämma tillväxten av bindväv bildning. Det är viktigt att bromsa vid problem att svälja och bra tugga, innan maten intas. En dietist kan ge råd om rätt kost för att undvika eventuella problem med matsmältningssystemet. För patienter, är det viktigt att röra ordentligt. Detta säkerställer att fogarna är mindre styva, och som förbättrar blodflödet. Sporter som är lämpliga för personer med sklerodermi är simning, cykling och löpning. En sjukgymnast kan rekommendera bra övningar för smidiga leder och hud.

Utsikter

Patienter med lokaliserad sklerodermi brukar leva så länge som friska människor. Emellertid kan livskvaliteten vara mindre. Sämre utsikter finns för personer med systemisk sklerodermi. Medellivslängden förkortas eftersom organ påverkas. Hos patienter där organ på grund av ökningen av bindväv fel som sannolikheten för en tidig död är större.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha