Skatter i Gambia, vad ska du veta?

Ilma Dahlstrom Februari 28, 2016 Miscellanea 99 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Om du bosätta sig i Gambia, med eller utan företag, måste du också ta itu med skatter. Som en pensionär till exempel, du har att göra med fastighetsskatt. Om du har ett företag med anställda än vad som är en mycket mer att göra. För att inte få några överraskningar, är det bra att veta vad skatter måste du betala när. Där du måste ta itu med göra?
 • Mervärdesskatt eller moms
 • Inkomstskatt
 • Vermögensteuer
 • Skol Levy
 • Kommunal Tillstånd
 • Naturaförmåner Skatt
 • Stämpelskatt på kontrakt
 • Löneavgifter
 • Skadefonden Bidrag
 • Miljöskatt
 • Socialförsäkringsavgifter

Mervärdesskatt eller moms

Med oss ​​även känd som mervärdesskatt. Denna skatt tas ut på skattepliktiga varor, tjänster eller import. Här ordet används eftersom inte alla skattepliktiga varor eller tjänster är skattepliktiga. Till exempel, vissa råvaror såsom mat är befriade från skatt. Denna skatt samlas in av momspliktiga försäljning eller tjänster, och även av tullen vid import av varor. Företag eller individer med en skattepliktig omsättning på mer än en miljon dalasis måste registreras. Du kan också registrera frivilligt om omsättningen är högre än 500.000 dalasis men mindre än en miljon dalasis. Den nuvarande nivån på mervärdesskatten i Gambia på skattepliktiga varor är för närvarande 15%.

Inkomstskatt

Känd för oss som inkomstskatt. Detta är en skatt på inkomsten för en person eller ett företag och kan delas in i två typer:
Bolagsskatt
Detta betalas av företagen på omsättning eller vinst. Beloppet kommer att betalas i kvartals med slutbetalningen måste göras inom tre månader efter utgången av beskattningsåret. Den årliga avkastningen måste göras inom tre månader efter utgången av beskattningsåret. Den vinst du betalar 31% och försäljningen 1,5%. Dock var räkenskaperna inte granskats än man använder inte 1,5%, men 2,5%.
Personlig inkomstskatt
Detta är en skatt på den lön som mottagits om man är anställd av någon. Detta är också känd som PAYE. Detta är en skatt på bruttoinkomsterna för individer. Denna skatt varje månad dras från lönen av arbetsgivaren. Anställda behöver inte skicka in blanketten om de har någon annan skattepliktig inkomst. Beloppet kan vara upp till 30% beroende på inkomst. Skatt på inkomster under 18 000 dalasis per år är 0%.

Vermögensteuer

Dvs inkomst av kapital. Detta är en skatt på vinster är när exempelvis en bit mark, en byggnad eller något liknande som säljs. Säljaren får pengar för sålda varor och har därför fått värde. Individer betala 15% av värdet på 5% av de medel som mottagits. Men företag betalar 25% respektive 10%. Skatten ska betalas inom 15 dagar efter försäljningen.

Skol Levy

Detta är ett slags nationell utveckling avgift. Detta är en fast skatt för årligen företag. Mängden beror på omsättningen. Om den totala inkomsten för ett företag överstiger fem miljoner dalasis per år, då Skol Levy 50 000 dalasis. Detta är mindre än fem miljoner dalasis detta är ett fast belopp på 30.000 dalasis.

Kommunal Tillstånd

Detta är den kommunala verksamhetstillstånd. Beloppet beror på vilken typ av verksamhet och plats. Tillståndet kommer i Greater Banjul Area är inte densamma som i andra eller längre bort.

Naturaförmåner Skatt

Detta är en skatt på naturaförmåner ?? ??. Den tas ut på varje arbetsgivare specifika och direkta fördelar till antal anställda i form av hem, bil, sjukvård etc. Dessa skatter kan ingå i redovisningen som ett avdrag. Skatten också betalas av arbetsgivaren och inte arbetstagaren.

Stämpelskatt på kontrakt

Detta är en stämpel skatt på fasta finansiella förpliktelser eller transaktioner mellan parter, ofta involverar några fastigheter eller fastigheter. Beloppet baseras på värdet av en lagstadgad skyldighet eller transaktion.

Löneavgifter

Även kallad Utlands Kvot och skatten betalas av arbetsgivaren med en icke-gambiska som anställd. Denna avgift kan inte återställas av arbetsgivaren till den anställde. Detta är en årlig avgift per anställd och fördelar sig enligt följande: 10 000 dalasis ECOWAS invånare och icke-hemmahörande Ecowas 40 000 dalasis. är en regional grupp av 15 länder i Västafrika. Målet är att främja ekonomisk integration.) Oberoende icke-gambiska företagare behöver inte betala dem.

Skadefonden Bidrag

Ett slags fara ersättning. Dessa arbetsgivare måste betala 1% av den totala inkomsten för de anställda till industriella Skadefonden. Om arbetstagaren mer än 1500 dalasis per månad tjänar detta bidrag är begränsat till 15 dalasis per månad.

Miljöskatt

Detta är miljöpåverkan. En annan liten avgift för varje anställd per månad. Detta kommer att kosta dig 1 dalasi per anställd per månad.

Socialförsäkringsavgifter

Arbetare inom den privata sektorn i Gambia ska placera 5% av sin grundlön i den nationella Provident fonden vara socialförsäkringsavgifter. Arbetsgivarna betalar detta ovanpå varandra 10% av grundlönen för den anställde. Betalningar måste göras senast den 15 i varje månad i Social Security.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha